Arheologii egipteni au deschis un sarcofag vechi de 2600 de ani

Ministrul antichităților egiptene, Khaled El-Anani, a declarat că cel puțin 59 de sarcofage intacte au fost găsite în Sakkara, o necropolă egipteană de lângă Cairo.

This image has an empty alt attribute; its file name is bf9cbe50cee36f8c37adc40ab2439920.jpg

Potrivit Associated Press, arheologii au prezentat descoperirile jurnaliștilor și diplomaților care au fost prezenți la ceremonie și, de asemenea, au deschis unul dintre sarcofage în prezența presei, relatează interfax.ru

Khaled El-Anani a menționat că majoritatea sarcofagelor conțin mumii. Oamenii au fost îngropați acum peste 2.600 de ani.

„Cred că acesta este începutul unei mari descoperiri arheologice”, a spus el, adăugând că probabil există încă sarcofage în zonă, numărul cărora nici măcar nu poate fi prezis.

La rândul său, șeful Consiliului Suprem pentru Antichități, Mustafa Vaziri, a spus că, conform datelor preliminare, sarcofagele decorate în culori aprinse aparțineau preoților, înalților oficiali și reprezentanților elitei perioadei târzii (664 – 525 î.Hr.).

Arheologii au găsit, de asemenea, 28 de statuete ale lui Ptah-Sokar, principala zeitate a necropolei din Sakkara, precum și o statuetă de bronz de 35 de centimetri a zeului Nefertum, decorată cu pietre prețioase.

Prezentarea a avut loc la faimoasa piramidă Djoser. După cum amintește AP, în Saqqara există cel puțin 11 piramide, inclusiv faimoasa piramidă în trepte, precum și sute de morminte ale nobililor și demnitarilor din Egiptul antic. Necropola conține și obiecte care datează din prima dinastie (2920 – 2770 î.Hr.) până în 395 – 642.

Sakkara, situată la 30 km de Cairo, a fost utilizată activ pentru înmormântări în urmă cu 3000 de ani și a fost principala necropolă din Memphis, capitala Egiptului antic. Acum aparține Patrimoniului Mondial UNESCO.

Evgheny Petrosyan și-a arătat în premieră fiul în vârstă de 6 luni
Articolul anterior
Zincul – un mineral important pentru piele, păr și imunitate
Articolul următor
Alte articole interesante