Arheologii egipteni au deschis un sarcofag vechi de 2600 de ani

Ministrul antichităților egiptene, Khaled El-Anani, a declarat că cel puțin 59 de sarcofage intacte au fost găsite în Sakkara, o necropolă egipteană de lângă Cairo.

This image has an empty alt attribute; its file name is bf9cbe50cee36f8c37adc40ab2439920.jpg

Potrivit Associated Press, arheologii au prezentat descoperirile jurnaliștilor și diplomaților care au fost prezenți la ceremonie și, de asemenea, au deschis unul dintre sarcofage în prezența presei, relatează interfax.ru

Khaled El-Anani a menționat că majoritatea sarcofagelor conțin mumii. Oamenii au fost îngropați acum peste 2.600 de ani.

„Cred că acesta este începutul unei mari descoperiri arheologice”, a spus el, adăugând că probabil există încă sarcofage în zonă, numărul cărora nici măcar nu poate fi prezis.

La rândul său, șeful Consiliului Suprem pentru Antichități, Mustafa Vaziri, a spus că, conform datelor preliminare, sarcofagele decorate în culori aprinse aparțineau preoților, înalților oficiali și reprezentanților elitei perioadei târzii (664 – 525 î.Hr.).

Arheologii au găsit, de asemenea, 28 de statuete ale lui Ptah-Sokar, principala zeitate a necropolei din Sakkara, precum și o statuetă de bronz de 35 de centimetri a zeului Nefertum, decorată cu pietre prețioase.

Prezentarea a avut loc la faimoasa piramidă Djoser. După cum amintește AP, în Saqqara există cel puțin 11 piramide, inclusiv faimoasa piramidă în trepte, precum și sute de morminte ale nobililor și demnitarilor din Egiptul antic. Necropola conține și obiecte care datează din prima dinastie (2920 – 2770 î.Hr.) până în 395 – 642.

Sakkara, situată la 30 km de Cairo, a fost utilizată activ pentru înmormântări în urmă cu 3000 de ani și a fost principala necropolă din Memphis, capitala Egiptului antic. Acum aparține Patrimoniului Mondial UNESCO.

Rusia susține că a ”eliberat complet” uzina Azvostal din Mariupol. Șeful luptătorilor ar fi fost evacuat într-un ”blindat special”

Armata rusă a declarat vineri că a „eliberat complet” combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitularea ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi acolo, notează AFP, conform ziare.com.

„De la 16 mai, 2.439 de nazişti din (regimentul) Azov şi soldaţi ucraineni blocaţi în uzină s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-un comunicat postat pe Telegram.

Potrivit acestei surse, preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat de ministrul apărării, Serghei Şoigu, despre „încheierea operaţiunii şi eliberarea completă a combinatului (Azovstal) şi a oraşului Mariupol”.

Igor Konaşenkov a subliniat că şeful luptătorilor din regimentul Azov la faţa locului s-a predat şi a fost evacuat din uzină într-un „vehicul blindat special” pentru a nu fi atacat de locuitorii ostili.

Momentul în care Palatul Culturii din Harkov este distrus de o rachetă rusească. Mai mulți oameni au fost răniți

Palatul Culturii din orașul Lozova, regiunea Harkov, a fost lovit de o rachetă vineri, 20 mai.

Din primele informații, în urma atacului lansat de Rusia, șapte persoane au fost rănite. Printre acestea se află și un copil de 11 ani, a anunțat directorul Centrului de Asistență Medicală de Urgență, Victor Zabașta.

„Ocupanții au identificat cultura, educația și umanitatea drept dușmanii lor. Și acum nu fac economie de rachete sau bombe”, a scris președintele Volodimir Zelenski pe Facebook.

Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Tot vineri, armata rusă a bombardat o școală din Severodoneţk, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde se adăposteau peste 200 de oameni, mulţi dintre ei copii. Atacul s-a soldat cu trei morți. Video teribil:

”Soldații ruși au furat linguri, furculițe, cârlige de rufe”. Declarațiile puținilor supraviețuitori dintr-un sat ucrainean aproape distrus

Satul Kutuzovka din regiunea Harkov a fost ținut captiv de ocupanți din martie până la sfârșitul lunii aprilie. Localnicii au povestit presei că ocupanții s-au comportat ca niște barbari.

Soldații ruși au tras din acest sat asupra Harkovului, care se află la doar 10 kilometri distanță.

Acum, satul este sub controlul apărătorilor ucraineni, dar este adesea supus unor noi bombardamente.

Potrivit jurnaliștilor, majoritatea caselor au fost distruse sau, în cel mai bun caz, au rămas doar fără geamuri.

Locuitorii nu mai au lumină sau apă, astfel că cei care au rămas în sat trebuie să adune apa de ploaie și să gătească mâncare pe grătarul din vecinătate.

Acum a fost adus ajutor umanitar în sat, dar în timpul ocupației au fost nevoiți să se hrănească cu propriile provizii.

Alexandru, un localnic, a povestit că soldații ruși au ocupat clădiri administrative și chiar apartamente.

Un alt localnic, Konstantin, i-a acuzat pe ruși că furau tot ce puteau.

”Nu erau soldați, ci hoți. Bandiți, dependenți de droguri. 90% din sat a fost distrus. Au furat lucruri, furculițe, linguri, covoare, tricouri, cârlige de rufe”, a spus bărbatul.

Potrivit Obozrevatel, când apărătorii ucraineni au început să elibereze satul, rușii au abandonat totul și au fugit ”precum caii, pierzând chiar și mitralierele. Video:

sursa

Evgheny Petrosyan și-a arătat în premieră fiul în vârstă de 6 luni
Articolul anterior
Zincul – un mineral important pentru piele, păr și imunitate
Articolul următor