Armata Națională, sărbătorită astăzi

Armata Națională a Republicii Moldova împlinește astăzi 33 de ani de la fondare, informează unica.md.

Poliția Republicii Moldova a venit cu mesaj în adresa colegilor:

”Stimați colegi, adresăm cele mai sincere felicitări tuturor militarilor care își dedică viața apărării Patriei și asigurării securității naționale.

Armata Națională reprezintă un pilon esențial al statului nostru, un exemplu de curaj, devotament și patriotism. Eforturile voastre continue pentru menținerea păcii și protejarea cetățenilor sunt apreciate și respectate de întreaga țară.

Poliția Republicii Moldova este mândră să colaboreze cu voi și să vă fie alături în misiunea comună de asigurare a siguranței și ordinii publice. Împreună, contribuim la un viitor sigur pentru Republica Moldova.

Vă dorim multă sănătate, putere și succes în toate misiunile pe care le aveți. Să vă întoarceți cu bine mereu acasă, lângă cei dragi. La mulți ani”, se arată în mesaj.

Program artistic la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Pe data de 28 septembrie, începând cu ora 12:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează un concert susținut de interpreții: Ioana Căpraru, artistă a poporului, Veronica Văluță-Bantaș, Arsenie Botnaru, Viorel Zaporojan și Valeriu Rîșniță, Marina Dumbrăveanu și Ansamblul Folcloric „Dumbrăvița”, precum și Ansamblul de Fluierari, conducător artistic Nicolae Levința (Centrul Educației Estetice „Lăstărel”), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Evenimentul este dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului și împlinirii a 135 de ani de la fondarea muzeului.

Totodată, în curtea muzeului, se va desfășura Târgul Meșterilor Populari din diverse domenii: ceramiști, lemnari, țesători, pielari, meșteri care împletesc fibre vegetale, precum și cei care confecționează salbe și instrumente muzicale, iar în Grădina Botanică a muzeului copiii vor putea participa la un atelier de creație, cu genericul „Toamna de aur”. Unica.md este partener media al evenimentului!

Intrarea liberă!

mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu, nr. 82

Vă așteptăm cu drag!

Maia Sandu, despre frumusețe și garderoba sa: „Nu am participat la concurs de frumusețe, ci la unul pentru președinta țării”

Președintele Maia Sandu, doamna emblemă a țării noastre, a abordat în podcastul jurnalistei Nata Albot „Mulțumesc pentru întrebare” un subiect destul de discutat în societatea contemporană care pune presiune pe umerii femeilor de a-și menține frumusețea și tinerețea. Aceasta a povestit despre procedurile de frumusețe pe care le face și despre garderoba sa în care ținutele adesea se repetă, scrie shok.md.

„Așa cum mă vedeți. Uneori sunt mai machiată, altă dată mai puțin. Am observat că dacă nu am părul aranjat sau dacă nu sunt machiată, oamenii mă critică. Uneori mi-aș dori să ies mai puțin machiată. Nu exagerez nici pe o parte, nici pe alta. Încerc să arăt bine și pentru mine, și pentru ceilalți”, a spus Maia Sandu.

Întrebată despre părerea sa privind presiunea pe femei și industria de menținere a tinereții, șefa statului a dezvăluit: „Bineînțeles, că nu este bine, există o presiune enormă în societate, că trebuie să arăți la 60 de ani ca la 30 sau chiar ca la 20. Mi se pare exagerat. Și această presiune este. Chiar dacă nu stau să citesc toate comentariile, dar văd și eu: că sunt cu riduri, că o sprânceana e mai jos și alta e mai sus, asta e! Sunt procese naturale și nu am participat la concurs pentru frumusețe, am participat la concurs pentru președintele țării”.

Ce tine despre ținutele din garderoba sa care adesea se repetă Maia Sandu, a povestit ca deși preferă să-și cumpere hainele de la branduri autohtone, se uită și ea la prețuri, dacă sunt pentru buzunarul său.

„Cam toate ținutele mele se repetă, dar totodată mai apar ținute noi care la fel se repetă. La capitolul acesta mă ajută sora mea, ea îmi dă sfaturi ce ține de îmbrăcăminte. Cumpăr uneori de la producători locali, recent mi-am procurat câteva costume noi de la producătorii noștri, dar nu este o colaborare. Merg mă uit dacă găsesc ceva pe placul meu, dacă îmi convine la preț și cumpăr de la ei”, a dezvăluit Președintele.

Șefa statului întotdeauna alege ținute elegante, rafinate, dar simple, în aparițiile sale, la fel și în cazul machiajului.

Finanțarea ilegală a partidelor lui Șor: Noi percheziții

Astăzi, 13 septembrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP în comun cu  procurorii Procuraturii Anticorupție au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornită privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvîrșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari (art. 1813, art. 243 Cod Penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că membrii organizațiilor teritoriale ale unor partide politice din Republica Moldova sunt remunerați lunar cu sume de bani care nu sunt reflectate în evidența contabilă oficială a acestor formațiuni politice. Acești bani, fiind achitați pentru activități desfășurate în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale, inclusiv participarea la mitinguri, flash-moburi și acțiuni de protest.

Astfel, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le-au fost transferate sume de bani prin intermediul bancomatelor din diverse localități ale țării, pentru a sprijini activitățile partidelor, coruperea electorală în alegerile care urmează și boicotarea referendumului.

De asemenea, investigațiile au documentat mai multe persoane care efectuau operațiuni Cash-In pe conturile activiștilor partidului „Șansă”. Acestor persoane li s-au creat conturi bancare la banca comercială „Promsvyazbank” din Federația Rusă, iar prin aplicația „PSB”, le-au fost transferate sume de bani în ruble rusești, variind între 10 000 – 155 000 ruble (echivalent a 1 800 – 27 900 MDL), pentru a susține activitățile partidelor și influența alegerile.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, cardurile bancare pe care au fost transferate sumele de bani,  telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.

Organul de urmărire penală va continua să efectueze acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat.

Marele scriitor basarabean Ion Druță ar fi împlinit astăzi 96 de ani
Articolul anterior
Țara noastră va găzdui mai multe vizite oficiale în luna septembrie
Articolul următor