Armata rusă recrutează 20.000 de soldaţi. Le oferă „stabilitate” şi „statut social ridicat”, dar salariul este ridicol

Ucraina contraaatacă şi este pe punctul să recâştige Harkovul. Eşecurile din teren l-au împins pe Vladimir Putin să treacă la măsuri drastice. Mai mulţi generali au fost demişi şi chiar arestaţi pentru pierderile de pe front. Furia ţarului de la Kremlin nu l-a ocolit nici pe şeful statului major, generalul Gherasimov.

Rusia recunoaște că au fost trimiși recruți la război, la o zi după ce  Putin a spus că în armata rusă sunt doar militari profesioniști | Digi24

După o noapte de bombardamente intense, Moscova a intrat cu infanteria în Azovstal. Uzina este câmp de luptă de 3 săptămâni. Două batalioane de ucraineni asigură contraofensiva din tunelurile de aici, în timp ce restul oraşului este o ruină. Ca să se salveze, acest bărbat a străbătut peste 200 de kilometri pe jos. Cu cel mai bun prieten, în braţe. Ucraina negociază intens, ajutată de Turcia, evacuarea a 500 de răniţi. Doar că discuţiile nu avansează,Vladimir Putin vrea oraşul cu orice preţ. A ordonat izolarea combinatului de pe 21 aprilie, cu speranţa că îi va grăbi predarea înainte de 9 mai. Eşecul înregistrat a fost plătit cu demiteri şi chiar arestări în rândul generalilor ruşi.

Rusia nu a înregistrat nicio victorie majoră

Odată cu bombardarea navei Moskva, ucrainenii au scufundat şi cariera amiralul Igor Osipov. Comandantul flotei ruse din Marea Neagră a fost înlocuit şi arestat, iar adjunctul lui este anchetat, dar valul de dezastre de pe mare a continuat. Astăzi o altă navă a fost lovită de artileria ucraineană în apropiere de insula Şerpilor. Zvonurile despre Valery Gherasimov au început după ce a lipsit de la parada de Ziua Victoriei. Presa internaţională titra atunci că a fost rănit pe front. Autorităţile ucrainene susţin că Şeful statului Major al forţelor armate a fost suspendat pentru eşecurile din teren.

Furia lui Putin este îndreptăţită. În aproape 80 de zile de război, Rusia nu a înregistrat nicio victorie majoră. Ucrainenii recâştigă Harkov cu fiecare zi. Iar imagini surprinse din satelit de forţele britanice arată că Rusia întâmpină dificultăţi şi în Lugansk. Kievul susţine că a ucis 25.000 de soldaţi ruşi şi cel puţin 12 generali ruşi. Situaţia este atât de gravă că Moscova a început să recruteze militari online. 20.000 de anunţuri de angajare ar fi dat Ministerul Apărării pe un singur site de recrutare. Tinerilor li se promite stabilitate, dar și un statut social ridicat. În realitate, salariul abia ar atinge 500 de euro.

sursa

Ministerul rus de Externe susține că va monitoriza cu atenție ca drepturile lui Igor Dodon în dosar să fie „respectate în conformitate cu standardele internaționale”

Ministerul de Externe al Federației Ruse, astăzi, 25 mai, în timp ce reiterează că urmărirea penală inițiată pe numele președintelui de onoare al PSRM, Igor Dodon, este o chestiune internă a Republicii Moldova, susține că va „monitoriza cu atenție ca toate drepturile” fostului șef de stat, bănuit de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, să fie „respectate în conforomitate cu standardele internaționale”, scrie RIA Novosti.

TV8.md - După ce va trece pe la Chișinău, viceministrul rus de Externe,  Andrei Rudenko, este așteptat în Transnistria

La fel ca și Kremlinul, ministrul adjunct de Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, a menționat că „Moscova consideră că ceea ce se întâmplă cu fostul președinte al R. Moldova este o chestiune internă a țării.”

Rudenko spune însă că, Rusia nu și-ar dori ca „actualele autorități (n.red. de la Chișinău) să înceapă reglarea de conturi cu foștii lor rivali politici în situația actuală, profitând de acest moment.”

În acest context, ministrul adjunct de Externe al Federației Ruse, a anunțat că „va monitoriza cu atenție ca toate drepturile lui Igor Dodon în proces să fie pe deplin respectate, în conformitate cu standardele internaționale.”

La 24 mai, Federația Rusă a anunțat că este „alarmată” de persecuția aplicată „susținătorilor cooperării cu Rusia”, într-o reacție la perchezițiile în care era vizat fostul președinte al Republicii Moldova, a transmis TASS.

Chiar și așa, reprezentantul Kremlinului, Dmitri Peskov, a notat că „situația cu fostul președinte Igor Dodon” este „o treabă internă” a țării și și-a exprimat speranța că toate drepturile acestuia vor fi respectate.

sursa: www.cotidianul.md

Moldovenii ar putea vota online la alegeri: Votul pe internet se regăsește în proiectul noului Cod Electoral

Cetățenii care nu vor putea ajunge la secțiile de votare în ziua alegerilor vor avea o alternativă – să voteze prin internet. Un capitol cu privire la sistemul de vot prin internet: e-votare urmează să se regăsească în noul Cod Electoral. Propunerile de modificare a legislației electorale au fost prezentate de către Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.

TVR MOLDOVA

Alexandru Musteața, membru CEC, a declarat că au fost analizate două opțiuni pentru a asigura votul la distanță. Și anume, votul prin corespondență și votarea prin internet cu utilizarea unor mijloace de identificare electronică, utilizând o platformă web. La elaborarea celui de al doilea concept a lucrat un grup interinstituțional. Ca și votul tradițional pe hârtie, e-votare va presupune doi pași: identificarea și exprimarea opțiunii de vot.

Votul pe internet nu înlocuiește votul tradițional, ci reprezintă o alternativă pentru alegător. Alegătorul va putea să aleagă să meargă la secția de votare sau să voteze online. Votul prin internet ar putea fi și anticipat. În opinia experților, alegerile prin internet trebuie să se desfășoare câteva zile la rând, mai devreme de ziua alegerilor tradiționale. De exemplu, de luni până joi, înainte de ziua alegerilor, care de regulă este duminică. În condițiile unui vot multiplu, ultimul vot va fi cel valabil. Alexandru Musteața a precizat că votarea pe parcursul mai multor zile oferă o securitate în cazul în care cetățeanul este constrâns, de exemplu, de cineva care îi influențează opțiunea de vot. Și chiar dacă a fost constrâns, alegătorul poate merge acasă și își poate schimba votul.

Membrul CEC a menționat că o îngrijorare ține de securitatea cibernetică a sistemului, mai ales că în contextul războiului din Ucraina au fost atacuri cibernetice în mai multe state, inclusiv în Republica Moldova. Însă, securitatea cibernetică nu ține de responsabilitatea Comisiei Electorale, ci a altor instituții de stat. „Implementarea sistemului de vot prin internet trebuie să se facă în paralel cu fortificarea securității cibernetice, astfel încât acest sistem să fie bine protejat, iar cetățeanul să fie sigur că votul dat de el rămâne neschimbat și este cuantificat până la urmă”, a mai spus Alexandru Musteața.

S-a sinucis în centrul orașului. Un bărbat și-a tăiat gâtul sub ochii trecătorilor, în timp ce vorbea la telefon

Astăzi, in jurul orei 15:30, Poliția din Anenii Noi a fost sesizată precum că un bărbat aflat în centrul orașului, manifestă un comportament agresiv și are intenția de a se sinucide.

politia_nu_trece3_XL-1 | Unica.md

Polițiștii ajunși la fața locului au stabilit preliminar că bărbatul de 39 de ani, în timp ce se certa cu cineva la telefon, a procurat un cuțit de la o tarabă din preajmă, ulterior și-a aplicat o plagă în regiunea gâtului, transmite echipa.md.

Acesta a fost preluat de un echipaj al ambulanței, însă a decedat în drum spre spital.

Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal, urmând a fi stabilite toate circumstanțele cazului.

Aproape 27.000 de ruși au fost uciși în războiul din Ucraina. Ultimul bilanț al autorităților ucrainene
Articolul anterior
Apelul fără precedent făcut de trei foști președinți ucraineni către comunitatea internațională
Articolul următor