Armenia şi Azerbaidjanul au ajuns la un acord de pace după două zile de confruntări militare

Armenia şi Azerbaidjanul au ajuns la un acord de pace după două zile de confruntări militare legate de vechea dispută asupra regiunii Nagorno-Karabah. Anunţul făcut de autorităţile de la Erevan a provocat un nou val de proteste în capitala Armeniei. Mii de manifestanţi au cerut în stradă demisia guvernului pe care-l acuză că ar fi cedat regiunea Nagorno-Karabah în schimbul unui acord de pace cu Azerbaidjanul.

Azerbaidjanul și Armenia au ajuns la un acord de încetare a focului –  Ziarul de Gardă

Protestatarii au ieşit în stradă după ce secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei Armen Grigoryan a vorbit la televiziunea publică despre un acord de încetare a focului cu Azerbaidjanul. Grigoryan a precizat că s-a convenit asupra încetării ostilităţilor datorită implicării comunităţii internaţionale. Însă protestatarii acuză guvernul condus de Nikol Paşinean că ar fi acceptat condiţiile Azerbaidjanului şi ar fi renunţat la pretenţiile teritoriale asupra regiunii Nagorno-Carabah. Însă premierul armean a declarat ulterior că nu a semnat şi că nici nu are de gând să semneze vreun document cu Azerbadjanul. Nici autorităţile de la Baku nu au confirmat semnarea vreunui acord de încetare a focului. 

Ieri, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat în parlamentul de la Erevan că de la începutul confruntărilor militare din această săptămână au fost uciși 105 militari armeni. Azerbaidjanul a raportat 50 de morți militari în timpul noului conflict de două zile reizbucnit în noaptea de luni spre marţi a acestei săptămâni.Armenia şi Azerbaidjanul au dus mai multe războaie în ultimele trei decenii pentru regiunea Nagorno Karabakh, care i-a revenit Azerbaidjanului în perioada imperiului sovietic şi care e recunoscută de comunitatea internaţională ca teritoriu azer. 

Armenia a controlat acest teritoriu cu ajutorul armatei ruse după căderea URSS, însă a fost recucerit de Azerbajan în toamna anului 2020 într-un conflict armat în care au murit peste 6500 de oameni. Părţile au încheiat atunci un acord de pace mediat de Moscova, care şi-a dislocat în jur de 2.000 de militari pentru a asigura respectarea armistiţiului.

Un spectacol în memoria artistei Lidia Bejenaru va avea loc, marți, la Palatul Național

La Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală va avea loc mâine, la ora 18.00, spectacolul cu genericul ”M-a cuprins un dor…”, in memoriam Lidia Bejenaru.

Decorată post-mortem: Artista Lidia Bejenaru-Botgros va deveni cetățean de  onoare al raionului Sîngerei | Unica.md

Pe scenă va evolua Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros, alături de invitații săi: Gheorghe Zamfir, Irina Loghin, Cristian Pomohaci, Mioara Velicu, Ionuț Fulea, Viorica Macovei, Nicușor Iordan, Valentina Cojocaru, Nicolae Glib, Ioana Căpraru, Mihai Ciobanu, Nicolae Ciubotaru, Ion Paladi, Lilia Roșca, Tatiana Jacot, Mihaela Tabură, Mariana Dobzeu, Cristian și Corneliu Botgros.

La Chișinău urmează să ajungă mai multe autobuze și troleibuze clasice și articulate

Până la sfârșitul acestui an, dar și la începutul anului viitor la Chișinău urmează să ajungă mai multe troleibuze clasice și articulate. Și Parcul Urban de Autobuze planifică achiziția mai multor unități de transport, scrie IPN.

Șeful Regiei Transport Electric Chișinău, Dorin Ciornîi, a declarat luni la ședința operativă de la Primăria capitalei că a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Elveția pentru procurarea a zece troleibuze articulate de model Solaris. Municipalitatea a achitat în avans 20% din valoarea contractului. Termenul de livrare este decembrie-ianuarie.

De asemenea, a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Salzburg, Austria, pentru procurarea a trei troleibuze articulate, după care în perioada ianuarie februarie vor mai fi livrate ale zece unități de transport.

Este preconizată și participarea la licitația din orașul Riga, Letonia, aproximativ în luna octombrie, pentru procurarea a 25 de troleibuze clasice și 18 troleibuze articulate. Valoarea estimativă constituie 25 de milioane de lei”.

Potrivit datelor RTEC, în primele nouă luni ale anului, cu troleibuzele au fost transportați peste 101 milioane de călători.

Solidari cu femeile din Iran! Proteste violente au avut loc la ambasadele din Londra şi Paris. Poliția a fost nevoită să intervină

Proteste violente au avut loc la Paris şi Londra împotriva reprimării manifestațiilor din Iran, după moartea unei tinere arestate pentru că nu a purtat corect vălul islamic. Forțele de ordine franceze au recurs la gaze lacrimogene, ca să împiedice sute de manifestanţi să pătrundă în ambasada iraniană din capitala franceză.

Sute de iranieni expatriați s-au adunat la Paris pentru a denunța represiunea Iranului după moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani. Potrivit presei internaţionale, participanţii sunt revoltați că preşedintele Emmanuel Macron i-a strâns mâna omologului său iranian Ebrahim Raisi, atunci când s-au întâlnit în ziua de 20 septembrie la Adunarea generală a ONU de la New York.

„Dacă ne amintim de istoria de până la 1979, femeile musulmane din Tunisia sau din Egipt nu purtau văl islamic. Totul a început cu venirea la putere a acestui regim extremist, duşmani ai islamului. Cer libertate pentru toate femeile musulmane.”

„Trebuie să reacţionăm, deoarece suntem departe de casă. Este momentul să ne unim, pentru a fi auziţi de întreaga lume.”

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene, pentru a-i respinge pe protestatarii care încercau să treacă de cordonul ce interzicea accesul în Ambasada Iranului de la Paris.

Şi la Londra, zeci de oameni s-au adunat la Ambasada Iranului. Lumea înfuriată a încercat să rupă cordonul de poliţie. Cinci persoane au fost arestate sub suspiciunea de comitere a unor infracţiuni violente de încălcare a liniştii publice. Scotland Yard a anunţat că, în timpul protestelor, câţiva poliţişti au fost răniţi, dar niciunul grav.

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutiv, în semn de protest față de uciderea Mahsei Amini. Datele oficiale arată că în total 41 de persoane au murit, majoritatea manifestanți și câţiva poliţişti. Potrivit publicaţiei The Guardian, cifra reală este, totuşi, mai mare.

În timpul demonstrațiilor din Iran, sute de oameni au fost arestați.

Anișoara Loghin este însărcinată cu al doilea copil
Articolul anterior
Un angajat al bisericii închiria servere în Moldova și vindea conținut porno
Articolul următor