Artiști de Operă și Balet din 14 țări vin la Chișinău pentru a participa la Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Zeci de artiști cu renume din 14 țări sunt în drum spre Chișinău pentru a participa la Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Evenimentul începe pe 8 septembrie cu spectacolul Otello și se va încheia pe 29 septembrie cu un concert de gală, la care vor participa artiști de peste Prut, dar și din Venezuela. Organizatorii afirmă că cea de-a 32-a ediție a festivalului va fi una memorabilă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În programul evenimentului au fost incluse lucrări celebre – „Otello”, „La Boheme”, „Lacul Lebedelor” sau „Carmen”. Surpriza festivalului va fi spectacolul „Spartacus”, pe care artiștii de la Teatrul de Operă și Balet îl prezintă rareori, fiind vorba de o piesă mai complexă, care implică foarte mulți artiști.

La cea de-a 32-a ediție a festivalului și-au anunțat prezența un număr impunător – 24 de artişti consacrați din 14 țări, cum ar fi Bulgaria, Italia, Ucraina, Austria, Ungaria, Venezuela, Spania, majoritatea însă – de peste Prut.

Maestrul Alexandru Samoilă, de exemplu,  va dirija „Norma”. Dirijorul și marele maestru de balet, Alexei Baclan,  va veni din Polonia la Festival, iar Tiberiu Soare va veni de la București ca să dirijeze opera „Carmen”.

„În acest septembrie, ne așteaptă trei săptămâni culturale de neuitat și mai ales de neratat. Festivalul – care de ani buni este un adevărat brand de țară, e un regal al muzicii și baletului. Iar Chișinăul va redeveni, fie și pentru puțin timp. capitala muzicii lirice. Datorită acestui eveniment suntem mai bine cunoscuți și în lume, Artiști de mare școală interpretativă sunt onorați să participe la Festival, iar publicul e compus în egală măsură de melomanii locali și de turiștii care ne vizitează. În definitiv, aducem un omagiu nemuritoarei soprane Maria Bieșu, care a marcat profund opera națională și mondială. Festivalul pe care l-a inițiat și care îi poartă numele este un tribut adus artei lirice, dar și personalității sale artistice de excepție. Mă bucur că putem asigura continuitatea muncii sale.”, a declarat secretarul de stat, Andrei Chistol, în cadrul conferinței de presă pe marginea evenimentului.

Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” se va desfășura la Chișinău de pe 8 până pe 29 septembrie.

Un bărbat din Telenești, reținut pentru contrabandă cu droguri din Irlanda

Ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate în comun cu cei ai Direcției urmărire penală a INI, sub conducerea PCCOCS, au reținut un bărbat cu vârsta de 50 de ani, originar din Telenești, suspectat de contrabandă cu droguri din Irlanda, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La 14 aprilie 2024, suspectul în comun cu persoane necunoscute, aflându-se în orașul Dublin din Irlanda, a camuflat droguri într-un colet și le-a expediat prin intermediul unui camion de marcă „Mercedes” ce aparține unei companii de turism din țară, cu destinația ,,Dublin-Republica Moldova”.

Totodată, patru zile mai târziu, suspectul a expediat un mesaj text pe adresa guvernamentală a Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în care comunică despre faptul că respectiva agenție de turism s-ar ocupa cu traficul de substanțe narcotice din Irlanda spre Moldova.

Urmare a măsurilor speciale de investigație și a acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că suspectul, efectuând acțiunile ilegale menționate, a urmărit scopul denigrării imaginii companiei de turism respective.

Astfel, în vederea acumulării materialului probatoriu, polițiștii și procurorii au descins cu percheziții la domiciliul suspectului, unde au depistat și ridicat: două telefoane mobile, un pistol de model ,,CZ-75” alimentat cu 14 cartușe, o armă cu țeavă lisă lungă de model ,,Fausti-Stefano”, o armă cu țeavă lisă lungă de model ,,Toz-34P” și 136 de cartușe pentru armă cu țeava lisă.

Oamenii legii au stabilit că cele 3 arme de foc erau deținute ilegal de către suspect, în acest sens fiind sesizați angajații Inspectoratului de Poliție Telenești, armele fiind ridicate.

Suspectul a fost reținut.

Pe acest caz a fost inițiată cauză penală pentru contrabandă săvârșită de două sau mai multe persoane, iar dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată, acesta riscă închisoare de la 4 la 10 ani.

Polițiștii continuă investigațiile în vederea stabilirii și altor persoane implicate în activitatea infracțională.

Program artistic la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Pe data de 28 septembrie, începând cu ora 12:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează un concert susținut de interpreții: Ioana Căpraru, artistă a poporului, Veronica Văluță-Bantaș, Arsenie Botnaru, Viorel Zaporojan și Valeriu Rîșniță, Marina Dumbrăveanu și Ansamblul Folcloric „Dumbrăvița”, precum și Ansamblul de Fluierari, conducător artistic Nicolae Levința (Centrul Educației Estetice „Lăstărel”), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Evenimentul este dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului și împlinirii a 135 de ani de la fondarea muzeului.

Totodată, în curtea muzeului, se va desfășura Târgul Meșterilor Populari din diverse domenii: ceramiști, lemnari, țesători, pielari, meșteri care împletesc fibre vegetale, precum și cei care confecționează salbe și instrumente muzicale, iar în Grădina Botanică a muzeului copiii vor putea participa la un atelier de creație, cu genericul „Toamna de aur”. Unica.md este partener media al evenimentului!

Intrarea liberă!

mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu, nr. 82

Vă așteptăm cu drag!

Maia Sandu, despre frumusețe și garderoba sa: „Nu am participat la concurs de frumusețe, ci la unul pentru președinta țării”

Președintele Maia Sandu, doamna emblemă a țării noastre, a abordat în podcastul jurnalistei Nata Albot „Mulțumesc pentru întrebare” un subiect destul de discutat în societatea contemporană care pune presiune pe umerii femeilor de a-și menține frumusețea și tinerețea. Aceasta a povestit despre procedurile de frumusețe pe care le face și despre garderoba sa în care ținutele adesea se repetă, scrie shok.md.

„Așa cum mă vedeți. Uneori sunt mai machiată, altă dată mai puțin. Am observat că dacă nu am părul aranjat sau dacă nu sunt machiată, oamenii mă critică. Uneori mi-aș dori să ies mai puțin machiată. Nu exagerez nici pe o parte, nici pe alta. Încerc să arăt bine și pentru mine, și pentru ceilalți”, a spus Maia Sandu.

Întrebată despre părerea sa privind presiunea pe femei și industria de menținere a tinereții, șefa statului a dezvăluit: „Bineînțeles, că nu este bine, există o presiune enormă în societate, că trebuie să arăți la 60 de ani ca la 30 sau chiar ca la 20. Mi se pare exagerat. Și această presiune este. Chiar dacă nu stau să citesc toate comentariile, dar văd și eu: că sunt cu riduri, că o sprânceana e mai jos și alta e mai sus, asta e! Sunt procese naturale și nu am participat la concurs pentru frumusețe, am participat la concurs pentru președintele țării”.

Ce tine despre ținutele din garderoba sa care adesea se repetă Maia Sandu, a povestit ca deși preferă să-și cumpere hainele de la branduri autohtone, se uită și ea la prețuri, dacă sunt pentru buzunarul său.

„Cam toate ținutele mele se repetă, dar totodată mai apar ținute noi care la fel se repetă. La capitolul acesta mă ajută sora mea, ea îmi dă sfaturi ce ține de îmbrăcăminte. Cumpăr uneori de la producători locali, recent mi-am procurat câteva costume noi de la producătorii noștri, dar nu este o colaborare. Merg mă uit dacă găsesc ceva pe placul meu, dacă îmi convine la preț și cumpăr de la ei”, a dezvăluit Președintele.

Șefa statului întotdeauna alege ținute elegante, rafinate, dar simple, în aparițiile sale, la fel și în cazul machiajului.

„Delir despre viața veșnică” în Rusia. Putin le cere oamenilor de știință să creeze un tratament împotriva îmbătrânirii
Articolul anterior
Dieta extrem de populară care poate duce la demență
Articolul următor