Artiști din 12 țări vor participa la Festivalul Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieșu”

Douăzeci și cinci de artiști din Belarus, Franța, Japonia, Germania, Italia, România, Rusia, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ucraina și R. Moldova vor participa la cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, care se va desfășura în perioada 6-15 septembrie, la Chișinău, anunță moldpres.md.

separator
Cele opt spectacole vor avea loc în incinta Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a declarat, astăzi, 3 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă că ediția din acest an se anunță a fi una interesantă.

”În spectacole sunt implicați artiști cu renume. Avem artiști din R. Moldova, care și-au făcut o carieră și în străinătate, dar și artiști cu renume din alte țări. Ne bucurăm că și în acest an Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a putut sprijini festivalul cu o sumă de aproximativ un milion și jumătate de lei. Sperăm că aceste evenimente își vor urma cursul și la alte ediții. Acest festival este un omagiu adus Mariei Bieșu, cea care în 1990 a inițiat acest eveniment cultural, pentru tot ce a făcut pentru cultura R. Moldova. Este și proiect cultural serios, important pentru Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și, sperăm noi, și pentru întreaga comunitate”, a subliniat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

La rândul său, directorul artistic al Operei Naționale, Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului, a afirmat că, în pofida tuturor greutăților, festivalul a demarat cu succes, repetițiile au fost conform programului.

”Programul este destul de variat. După mulți ani de zile, pe scena Operei Naționale revine renumita operă ”Norma” a lui Vincenzo Bellini, un spectacol în care Maria Bieșu a făcut o mare sărbătoare la Sankt-Petersburg.

Un alt spectacol este ”Bal Mascat”, operă în trei acte de Giuseppe Verdi, refăcut și readus în scenă de regizorul italian Andreea Battistini, în scenografia maestrului Iurie Matei. Îmi pare bine că în anul curent în spectacolul ”Norma” se va produce Diana Axenti, absolventă a Conservatorului din Paris și stabilită în acest oraș. Alături de noi va fi dirijorul Alexandru Samoilă, cel care a stat la baza acestui festival și, desigur, dirijorul Alexei Baklan din Kiev, Ucraina, cu care avem o colaborare fructuoasă”, a mai spus Nicolae Dohotaru.

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieșu” va fi inaugurată vineri, 6 septembrie, cu opera ”Norma” de Vincenzo Bellini și se va încheia pe 15 septembrie cu un concert de gală, la care vor participa artiștii invitați Natalia Muradîmova, Nester Martorell, Diana Axenti, Florin Guzga, Sorin Lupu ș.a.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează: moldovenii consumă de două ori mai multă sare decât norma recomandată
Articolul anterior
Diana Brescan și Broono au lansat o piesă împreună!
Articolul următor
Alte articole interesante