Artiști notorii din țara noastră, concediați prin SMS-uri de la ,,Teatrul de Operă și Balet”

Săptămâna trecută o decizie fără precedent a fost luată de conducerea Teatrului de Operă și Balet ,,Maria Bieșu” din Chișinău, în urma căreia circa 40 de angajați ai instituției, printre care artiști notorii din țara noastră, au fost demiși. Persoanele publice au fost anunțate că nu mai activează în cadrul instituției printr-un SMS sau mesaje trimise pe messenger.

separator
Cei de la Ministerul Educației Culturii și Cercetării au declarat că instituția s-a autosesizat pe acest caz.

Marele tenor al Operei Naționale, Mihai Munteanu, a precizat că directorul teatrului l-a anunțat personal că nu-i prelungește contractul. În acest sens, artistul a declarat că nici nu dorește să fie restabilit în funcție.

„Eu nici nu m-am interesat cînd expiră termenul de contract. Directorul a trecut toată lumea la contract, fără să anunțe pe cineva despre acest fapt. Și trece un an, și el nu prelungește contractul. Se făcea tot incognito. Nimeni nu știau câți bani se înscriau în contabilitate pentru că noi îi primeam pe card”, a declarat Mihai Munteanu, pentru tv8.md.

Alți artiști cărora li s-a refuzat prelungirea contractului de muncă sunt Nicolae Busuioc, Vladimir Zaclicovschi, Dragoș Vladimir, Olga Busuioc și Mariana Bulicanu, dirijorul Dumitru Carciumaru.,,Nici macar nu am fost anunțată printr-un anunț oficial. A fost un mesaj dat pe messenger. Era scris:

,,Te invitam sa vii la sectia de cadre a teatrului pentru a revizui contractul’’, a afirmat solista Mariana Bulicanu, la emisiunea O seară perfectă.

Directorul general al Teatrului ar fi deranjat de faptul că artiștii prestează servicii și pentru alte insituții. Dirijorul Dumitru Carciumaru afirmă ca aceasta este o practica internațională, iar angajatorul lor ar fi indignat dintr-un alt motiv.

Video! Un elev de 13 ani a reușit să salveze viața colegilor săi după ce șoferul autobuzului școlar în care se aflau a leșinat la volan

Un băiat de 13 ani din Statele Unite, pasager al unui autobuz școlar, plin cu elevi, a reușit să evite o tragedie după ce șoferul vehiculului a leșinat în timp ce concuducea. Adolescentul a preluat controlul volanului și a reușit să frâneze. Cazul a avut loc pe 26 aprilie.

Din imaginile surprinse de camera de bord a autobuzului, se vede cum femeia care conducea vehiculul leșină. Atunci, băiatul, pe nume Dillon Reeves, a sărit de pe locul său și a reușit să frâneze, înainte ca autobuzul scăpat de sub control să fie implicat într-un accident, relatează www.newsmaker.md, conform presei locale.

Ulterior, adolescentul le-a spus colegilor să sune la numărul de urgență.

Băiatul a fost lăudat de oficialii locali, iar vecinii i-au decorat curtea casei cu un semn uriaș, pe care scrie „Erou”.

Dillon Reeves va primi și un premiu din partea poliției locale.

Air Moldova, obligată să întoarcă în termen de 7 zile banii pasagerilor ale căror zboruri au fost anulate

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat, pe 29 aprilie, că a efectuat un control inopinat la compania Air Moldova. În urma acestuia, ACC a stabilit că compania a admis mai multe încălcări privind rambursarea mijloacelor bănești în contextul zborurilor anulate și nerespectarea dreptului la deservire a pasagerilor. Astfel, Autoritatea a declarat că Air Moldova a fost sancționată și urmează să ramburseze, în termen de 7 zile întregul cost al biletelor, tuturor pasagerilor solicitanți, afectați de anularea zborurilor în perioada 21-25 aprilie.

Mai multe zboruri Air Moldova, programate pentru joi, au fost anulate | ZUGO

În amiaza zilei de 29 aprilie, Autoritatea Aeronautică Civilă a publicat un comunicat în care a anunțat că a efectuat un control inopinat la Air Moldova.

În urma verificărilor, ACC a depistat următoarele încălcări:

– A fost depășit termenul de rambursare care, potrivit Regulamentului, întregul cost al biletului la prețul de achiziție se efectuează în termen de 7 (șapte) zile, nu de 30 de zile, cum practica operatorul.

– Pasagerilor afectați nu le-a fost prezentată o comunicare scrisă (inclusiv în format electronic) în care sunt precizate normele de compensare și asistență conform Regulamentului. De asemenea, pasagerilor nu li s-a prezentat în formă scrisă nici coordonatele Autorității Aeronautice Civile.

–  Au fost admise încălcări și la capitolul respectării dreptului la deservire a pasagerilor și anume: mese și băuturi direct proporționale cu timpul de așteptare, cazare hotelieră, transport dintre aeroport și locul cazării.

Astfel, ACC a declarat că Air Moldova a fost sancționată pentru utilizarea de practici comerciale înșelătoare.

Potrivit Autorității Aeronautice Civile, operatorul va rambursa în termen de 7 zile întregul cost al biletelor, tuturor pasagerilor solicitanți, afectați de anularea zborurilor în perioada 21-25 aprilie 2023 – până la data limită de 02 mai 2023.

Totodată, în termen de 24 de ore, Air Moldova va prezenta tuturor pasagerilor afectați de anularea a 46 zboruri, din perioada vizată, o comunicare scrisă (inclusiv în format electronic) în care vor fi precizate normele de compensare și asistență.

În context, ACC reiterează că pasagerii își pot revendica drepturile, solicitând contravaloarea biletelor și pot beneficia și de o compensație care variază între 250-400 euro, în funcție de destinație.

„Toți pasagerii afectați de anularea zborurilor pot depune o solicitare în adresa companiei aeriene (prin intermediul poștei electronice, telefon, sediul unității comerciale din bd. Negruzzi 10), iar în cazul nesoluționării situației, consumatorii pot depune o reclamație în adresa Autorității Aeronautice Civile”, au informat instituția.

Zeci de personalități de renume mondial îi cer lui Putin să-l elibereze pe Aleksei Navalnîi

Zeci de personalităţi celebre, între care scriitori şi actori, au semnat o scrisoare deschisă prin care îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin să-l elibereze pe politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi şi să pună capăt a ceea ce ei au numit torturarea sa în închisoare.

Doi ani după gratii: Navalnîi, neînduplecat, spune că „întunericul va  dispărea”

Scriitorii laureaţi ai premiului Nobel Svetlana Alexievici, JM Coetzee, Herta Mueller, Orhan Pamuk, Olga Tokarczuk şi Mario Vargas Llosa figurează printre cei care au semnat acest apel.

Navalnîi, un fost avocat care s-a făcut cunoscut ridiculizând elita lui Putin şi denunţând o vastă corupţie în rândul acesteia, execută pedepse totalizând 11,5 ani de închisoare într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă care – potrivit lui – ar fi în întregime fabricate pentru a-l împiedica să-l sfideze pe Putin, idee pe care Kremlinul o respinge.

Autorităţile ruse afirmă că Navalnîi şi susţinătorii lui sunt extremişti având legătură cu agenţia de informaţii americană CIA, hotărâţi să încerce să destabilizeze Rusia. Acestea i-au interzis organizaţia, iar Navalnîi însuşi se confruntă cu noi acuzaţii care ar putea să-i adauge ani la pedeapsa actuală cu închisoarea.

Susţinătorii lui Navalnîi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi pentru sănătatea sa în ultimele săptămâni, afirmând că se tem ca el să nu moară în închisoare. Ei afirmă că el a suferit grave dureri la stomac şi o pierdere în greutate.

„El a fost trimis constant în izolare şi este închis într-o celulă din beton de mărimea unei cuşti, fără ventilaţie”, declară semnatarii scrisorii, dintre care fac parte de asemenea balerinul Mihail Barâşnikov, actorii Jude Law, Benedict Cumberbatch şi scriitorii Margaret Atwood, JK Rowling şi Salman Rushdie.

„Vizitele rudelor şi apelurile telefonice îi sunt interzise, întâlnirile avocat-client au fost anulate. În pofida febrei, el este obligat să rămână în picioare toată ziua”.

Semnatarii afirmă că îşi alătură vocile celor ale medicilor ruşi, care ceruseră îngrijiri medicale imediate pentru Navalnîi, şi celor ale avocaţilor ruşi şi ale unor deputaţi regionali, care cereau încetarea a ceea ce ei au numit „torturarea” lui Navalnîi.

Kremlinul a refuzat să comenteze tratamentul aplicat lui Navalnîi şi starea sănătăţii lui, afirmând că problema este de competenţa serviciului penitenciar, care a declarat în trecut că îi asigura toate îngrijirile medicale necesare, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Navalnîi a câştigat admiraţia opozţiţiei dezbinate din Rusia prin revenirea sa voluntară în Rusia în 2021 din Germania, unde fusese îngrijit pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat ca fiind o tentativă de otrăvire cu agent neurotoxic de tip militar Noviciok în Siberia.

Kremlinul a negat că ar fi încercat să-l ucidă şi a declarat că nu există nicio probă că ar fi fost otrăvit cu vreun agent neurotoxic, potrivit Reuters.

Interpreta Victoria Lungu oferă casa părintească unei familii numeroase care are nevoie de o locuință
Articolul anterior
Lenuța Burghilă a lansat o piesă nouă, cu videoclip filmat în Los Angeles!
Articolul următor