Ascultă şi vezi care sunt concurenţii Alionei Moon din prima semifinală ESC 2013 de la Malmo, Suedia (VIDEO)

Criticată şi lăudată, Aliona Moon a început pregătirile pentru Malmo, Suedia. Ea va urca în scenă în prima semifinală pe 14 mai, alături de reprezentanţii din Rusia, Ucraina, Austria, Belorusia, Belgiei, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Irlanda, Lituania, Muntenegro, Serbia, Slovenia și Țările de Jos. În prima semifinală a concursului Eurovision Song Contest 2013 din Suedia, vor vota ţările participante, precum şi ţările care au intrat automat în finală: Italia, Regatul Unit și Suedia. Cele mai bine plasate 10 țări în funcție de scor se vor califica în finală.

separator

Ce şanse crezi că are reprezentanta noastră?

Aliona Moon va interpreta pe scena de la Malmo, varianta română a piesei „A milion” , adică „O mie”. Potrivit comentariilor de pe youtube şi pagina oficială a concursului, internauţii sunt de părerea ca reprezentanta Moldovei are mai multe şanse să treacă în finală, dacă va cânta în limba maternă.

Interpreta de 22 de ani, Dina Garipova (Rusia), a fost înaintată de televiziunea națională rusă pentru a participa anul acesta la Eurovision Song Contest 2013 cu piesa “Wath If”. Aceasta s-a întâmplat după ce ea a devenit câştigătoarea show-lui “Golos” în  2012.

Zlata Ognevich reprezintă anul acesta Ucraina. Solista a mai încercat și în edițiile din 2010 și 2011, însă nu a reușit să treacă de selecția națională. Piesa care i-a adus noroc acum se numește Gravity.

Natália Kelly este o cântăreață de origine americană, care va reprezenta anul acesta Austria. Ea a ajuns în Austria la vârsta de șase ani în anul 2000, împreună cu familia sa. Tatăl ei este american, iar mama sa este braziliancă. După ce a participat la varianta din Austria a emisiuni Vocea, Natalia a început colaborarea cu un producator autohton . La Eurovison Song Contest 2013, ea va interpeta piesa ”Shine”.

Aliona Lanskaia (Belorus) este o blondă frumoasă, de 27 de ani, care nu este la prima experiență a concursului european. Ea a câștigat anul trecut selecția națională, dar a fost descalificată în urma unor zvonuri.  După descalificarea din 2012, Aliona a revenit și în Euroforest 2013, reușind să câșige cu melodia ”Rhythm of Love” compusă de Leonid Șirin, Yuri Vașciuk și A. Șirin, reușind să primească maximul de puncte din partea juriului și din partea televotingului.

http://www.youtube.com/watch?v=9HdT6JuaixU

Belgia va fi reprezentată anul acesta  de Roberto Bellarosa, în vârstă de 18 ani care a câștigat în 2011 concursul Vocea Belgiei. Piesa cu care va urca în scena de la Malmo se numește ”Love Kills”.

Croaţia va fi reprezentată anul acesta la concursul Eurovision Song Contest 2013 de trupa Klappa s Mora, care este compusă din șase membri și cântă muzică tradițională. Ei vor aduce în scena de la Malmo piesa Mižerja.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LQDGlNnhBvI

Cipru şi-a pus toate speranţele în Despinei Olympiou pentru a câştiga Eurovisionul de anul acesta. Interpreta va urca pe scena de la Malmo cu o melodie în limba greacă, compusă de Andreas Giorgallis, pe versuri scrise de Zenon Zindilis.
Despina Olympiou este cunoscută în Cipru din 1992, iar anul trecut a lansat o piesă cu Stereo Mike, care a reprezentat Grecia în 2011 la Eurovision şi s-a clasat pe locul 7 cu piesa „Watch My Dance”.

Danemarca i-a încredinţat interpretei Emmelie de Forest să o reprezinte la Malmo. Cântăreața va participa în prima semifinală a concursului cu piesa Only Teardrops.

Birgit Õigemeel va cânta pentru Estonia. În 2007 ea a jucat rolul Silviei în comedia Doi gentlemeni din Verona (scrisă de William Shakespeare și regizată de Lembit Peterson). Birgit este, de asemenea, prima câștigătoare a concursului Estonian Idol. În 2007 la un festival cultural italian „L’Olivo d’Oro”, Birgit a fost prima cântăreață non-italiană, care a reușit să câștige titlul de „Golden olive branch”.

Irlanda va fi reprezentată de Ryan Doland cu piesa ”Only Love Survives”.

Andrius Pojavis este numele reprezentantului Lituaniei, iar piesa cu care speră să impresioneze la Malmo se numește “Something”.

Trupa Who See şi interpreta Nina Žižić, originari din Muntenegru, îşi vor reprezenta ţara la Eurovision Song Contest 2013. Trupa a fost formată încă din ani 2000, însă nu au avut prea mult succes. Ea speră să aibă o prestaţie care le va aduce succes pe plan profesional.

Serbia va fi reprezentată la Concursul Eurovision Song Contest 2013 din Suedia, de o trupă alcătuită din 3 fete: Mirna Radulović, Nevena Božović și Sara Jovanović. Trupa se numește Moje 3 şi au pregătit pentru publicul suedez piesa „Ljubav je svuda”.

Hannah Mancini este o cântăreață din America stabilită în Slovenia. Alături de Sylvain și Mike Vale, a participat și la selecția din 2011, însă nu a reușit să câștige. Interpreta a fost aleasă de către televiziunea națională din Slovenia, în urma unei selecții interne, să reprezinte la concursul Eurovision 2013, țara în care trăiește de mai bine de șase ani. Americanca nu este deloc străină de fenomenul Eurovision, participând și în 2011 la selecţia națională din Slovenia, câștigată de Maja Keuc.
Hannah cântă și compune de la o vârstă fragedă, printre reușitele sale profesionale numărându-se colaborările cu studiourile Disney.

Țările de Jos au optat pentru o interpretă cu experienţă muzicală foarte bogată. Anouk Stotijn-Teeuwe și-a început cariera în anul 1997. De atunci ea a lansat șapte albume. Materialele sale discografice s-au comercializat în peste un milion de exemplare numai în țara sa natală, iar anul acesta va urca în scena de la Malmo cu piesa “Birds”.

Un autocar cu 35 de cetăţeni ucraineni a luat foc pe podul peste Dunăre de lângă Brăila, România

Un autocar în care se aflau 35 de cetăţeni ucraineni a luat foc luni, pe podul peste Dunăre de la Brăila. Șoferul şi pasagerii au reușit să se autoevacueze la timp, transmite News.ro. 

Autocarul se deplasa din direcţia Tulcea spre Brăila când a fost cuprins de flăcări. În câteva minute autovehicolul a ars ca o torță. 

„La faţa locului intervin o autospecială cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD de la ISU Brăila şi o ASAS de la ISU Tulcea – subunitatea din Măcin”, a transmis ISU Brăila. 

În urma incendiului, nu s-au înregistrat victime, şoferul şi cei 35 de pasageri, cetăţeni ucraineni, reuşind să iasă la timp din autovehicul.

Traficul pe pod este blocat în totalitate. Pasagerii vor fi preluaţi de un alt autocar, însă între timp sunt transportaţi cu microbuze ale ISU la Sala Polivalentă din Brăila.

Femeile din mediul rural cer autorităților să creeze ”celule de criză” la sate pentru a fi ajutate mai rapid și eficient în cazurile de violență domestică

Un eveniment mai puțin obișnuit pentru satele din Republica Moldova a avut loc în localitatea Marcăuți din raionul Dubăsari, aflat în zona de securitate. Femeile din regiune s-au reunit pentru a face totalurile unui proiect care s-a derulat timp de câteva luni în zonă, sub egida Oficiului ONU pentru drepturile omului (OHCHR), PNUD și UN Women Moldova cu genericul ”Pace și Securitate pentru Egalitate și Echitate”, informează unica.md.

Proiectul a fost implementat de un grup de inițiativă locală al Centrului de Justiție Socială ”Echitate”, condus de Maria Zugravu, și a reușit să identifice o problemă majoră, care le preocupă pe femeile din regiune, și anume violența domestică. Potrivit președintei acestui centru, circa 80 la sută din femeile din zonă se confruntă cu acest fenomen grav, și toate au nevoie de ajutor.

Noi încercăm să le ajutăm cum putem. În 2022 am identificat un grup de femei lider care au dorit să se implice în ajutorarea reprezentantelor din mediul rural. Surprinzător, cele mai multe femei au solicitat ghidare în cazurile de violență domestică. Astfel, în urma implementării acestei inițiative ne-am gândit să realizăm diverse proiecte pentru a le ajuta. Deși aparent avem toate mecanismele necesare, la nivel local, asta nu funcționează. Pacea în comunitate vine din familie, de aceea am purces la acțiuni concrete. În localitățile rurale 80 la sută din femei trec prin diverse forme de violență. Am avut situații dificile, iar femeilor nu le-a fost ușor să prindă la curaj. Ideile care ne-au venit pe parcurs ni le-am asumat și acum trebuie să le realizăm.”, a comunicat pentru unica.md Maria Zugravu.

Femeile au venit cu o soluție reală, o premieră pentru țara noastră, dar care ar ajuta mai rapid și eficient în combaterea violenței domestice și ar oferi suport prompt și imediat victimelor acestui fenomen. Astfel, femeile de la țară au atras atenția asupra necesității creării unor celule de criză în localitățile rurale și a unor centre de reziliență pentru sprijinirea familiilor în situații excepționale, ca un instrument real în combaterea și conștietizarea acestui fenomen. Mai mult, acestea au venit cu un plan de implementare și acțiuni concrete de intervenție.

Ideea a fost salutată de deputata Angela Muntean-Pojoga, secretar al comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice și autoarea mai mult proiecte în susținerea drepturilor copiilor și a femeilor, care a fost prezentă la eveniment:

Asemenea proiecte sunt importante în întreaga țară. Trebuie să recunoaștem că violența domestică persistă în societate. De aceea, crearea acestor celule de criză ar fi o soluție reală în mediul rural pentru a combate acest fenomen. La nivel național există deja un centru național care oferă tot spectrul de servicii acestor victime, însă, la nivel local, ar fi și mai eficiente. Salut și inițiativa primarului de Marcăuți care a decis să ofere spațiul școlii din localitate pentru crearea unei locuințe sociale victimelor violenței, mai ales din zona de securitate. Încurajez femeile să fie deschise și mă bucur că ele conștientizează că trebuie să vorbească despre acest fenomen în toate formei sale, fie că e vorba de violență fizică, psihologică sau economică. Nu mi se pare o rușine aceste cazuri, din contra, trebuie să fie o durere a noastră, pentru că aceste cazuri afectează generațiile în creștere, iar copiii sunt oglinda noastră. Femeile nu trebuie să tolereze astfel de comportamente.”, a menționat pentru unica.md deputata Angela Muntean-Pojoga.

Potrivit ei, R. Moldova a făcut pași importanți la capitolul egalității de gen, ajungând pe locul 13 din 184 de state. Totuși, discriminarea femeilor încă există, de aceea a îndemnat femeile din mediul rural să fie mai implicate și solidare în problemele cu care se confruntă.

Lilia Scorici, executor judecătoresc implicat activ în susținerea drepturilor femeilor și Ambasadoarea păcii și echității sociale s-a referit la unele aspecte stringente cu care se confruntă în prezent colegii săi când vine vorba de încasarea pensiei alimentare în folosul femeilor în grija cărora au rămas copiii după divorț. Lilia Scorici susține că executorii judecătorești sunt puși în situație dificilă la încasarea acestei pensii de la bărbații care, în mare parte, muncesc la negru, tocmai pentru a se eschiva de a achita în folosul mamelor aceaste sume stabilite de instanțele judecătorești și cere autorităților să se implice în acest segment cu acțiuni concrete, întrucât, după divorț, majoritatea femeilor rămân cu toată povara pe umerii lor. Totodată, Lilia Scorici a atras atenția și asupra importanței ghidării victimelor violenței domestice, aspect cu care s-a ciocnit în practică, și a sugerat autorităților să se implice mai mult în acest sens.

Prezentă la eveniment, Kristin Jenssen, consilieră pentru pace și dezvoltare din cadrul oficiului Coordonatorului Rezident ONU în Moldova a salutat inițiativele femeilor din mediul rural:

Este foarte importantă crearea unor astfel de centre de suport nu doar pentru acordarea de ajutor victimelor violenței, ci și pentru transformare, schimbare de mentalitate, conștientizare la nivel comunitar, pentru a contribui astfel la prevenția fenomenului. Femeile trebuie nu doar să se elibereze de violența domestică, ci să înțeleagă că pot aduce schimbarea: nu ne putem aștepta de la ele să fie pacificatoare până când nu eliminăm orice formă de violență”, a menționat expertul.

Caz șocant! Soția a luat o copilă sub tutelă, iar soțul a abuzat-o sexual

Datorită diligenței procurorilor, la 10 iulie 2024, a fost pronunțată o sentință, prin care un bărbat în vârstă de 57 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și violență în familie, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 11 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, în perioada anilor 2021 -2023, locuind în comun cu soția sa și o minoră, născută în 2007,  asupra căreia era instituită tutela, fiind desemnată în calitate de tutore soția inculpatului, totodată bărbatului revenindu-i obligațiuni de grijă, ocrotire, protecție și educare a minorei, în calitate de membru de familie, pe parcursul perioadei de timp indicate, acționând cu intenția unică de a determina copila de a întreține cu el periodic acte sexuale, manifestând un comportament fizic și verbal necuvenit și ilegal, a abuzat sexual copila.

Potrivit raportului de evaluare psihologică a minorei, a fost stabilit a un comportament caracterizat prin existența unor semne specifice copiilor victime ale abuzului sexual, expunere la abuz fizic și emoțional, stres posttraumatic, anxietate generalizată, gânduri distorsionate persistente cu privire la consecințele evenimentului traumatizant.

Același inculpat, după ce a aflat că victima împreună cu soția sa au depus plângere la poliție, le-a cerut să-și retragă plângerea și le-a amenințat cu moartea, menționând că le va „tăia pe bucăți” în caz de nesupunere și eventual condamnare a sa pe baza acuzațiilor legate de acțiunile cu caracter sexual neconsimțite întreprinse asupra minorei.

Inculpatul a pledat nevinovat. Acesta se află în arest preventiv.

Acesta este alimentul minune din dieta Andei Adam!
Articolul anterior
Miss Universitate 2013
Articolul următor