Asistentă medicală din Comrat: „Ne-ar plăcea ca oamenii să fie mai înțelegători, să conștientizeze cât ne este de greu”

Îmbrăcarea echipamentului de protecție pe timp de pandemie a devenit un ritual zilnic pe care, asistenta medicală, Tatiana Grădinar, îl respectă cu strictețe. De 20 de ani are grijă de sănătatea pacienților care ajung la Spitalul raional din Comrat „Isaac Gurfinkel” şi pune la punct toate detaliile organizatorice din instituție. Și-a dedicat viaţa profesiei pe care a îndrăgit-o din adolescență şi continuă să lupte în prima linie. Acum, spune ea, pacienții au nevoie mai mult ca niciodată de ajutorul lucrătorilor medicali.

separator

În ultimele cinci luni, zilele Tatianei Grădinar au același ritm: dimineața ajunge la muncă devreme şi se reține până seara târziu. Este responsabilă de organizarea şi repartizarea echipamentului de protecție lucrătorilor medicali.

Chiar dacă supravegherea pacienților infectați cu COVID-19 nu este sarcina sa directă, se implică activ în tratarea acestora, din cauza insuficienței de personal cu care s-a confruntat Spitalul raional din Comrat „Isaac Gurfinkel” în perioada pandemiei.

„Din 15 martie, ziua mea de muncă durează douăsprezece ore. Sunt la spital inclusiv şi în zilele de weekend. Din cauza insuficienței de personal, am ales să îngrijesc de pacienți şi să fac ture. Altfel, salvez situația, având în vedere că a fost o perioadă în care era o insuficiență acută de asistenți medicali şi doctori. Nu avea cine să lucreze. Atunci când m-a sunat directorul şi m-a rugat să mă implic, am lăsat totul şi am venit la spital. Mi-am pus ochelarii de protecție, combinezonul, masca, respiratorul N95 şi am intrat în focar. Mi-am îndeplinit datoria”, afirmă Tatiana Grădinar.

Centrul COVID-19 de la Comrat include trei etaje. La fiecare nivel sunt câte 20 de paturi şi două posturi sanitare, ce trebuie aprovizionate cu echipamente de protecţie. Asistenta medicală superioară spune că nu purtarea echipamentului incomod este cea mai dificilă misiune în perioada pandemiei, dar iresponsabilitatea oamenilor.

„Ne-ar plăcea ca oamenii să fie mai înțelegători cu noi, să conștientizeze cât ne este de greu. Avem nevoie de cuvinte frumoase şi susținere, dar nu de critici. Noi, lucrătorii medicali vom face tot ce ne stă în puteri pentru a-i ajuta să se vindece”, spune asistenta medicală superioară.

Tatiana Grădinar îşi face griji pentru bolnavii din spital, dar şi pentru colegii săi. I-ar plăcea ca fiecare erou din prima linie să fie ocolit de virus şi așteaptă cu nerăbdare revenirea la normalitate. „Lucrăm în condiții foarte dificile. Cine dacă nu noi, vom ajuta oamenii în aceste momente dificile? Este datoria noastră față de oameni, față de spital, faţă de pacienţi. Chiar dacă ne este greu, încercăm să facem faţă situaţiei şi să purtăm cu mândrie halatul alb”, afirmă Tatiana Grădinar.   

sursa reportaj: www.msmps.gov.md

Codul Electoral va fi modificat, după decizia Curții Constituționale

Majoritatea parlamentară din Republica Moldova va face modificări la Codul Electoral, în urma deciziei recente a Curții Constituționale, scrie evz.ro.

Codul Electoral va fi modificat

Comisia juridică, de numiri și imunități din Parlamentul de la Chișinău va analiza motivele invocate de Curtea Constituțională în legătură cu declararea neconstituționalității unui articol din Codul Electoral, care interzice unor persoane asociate partidelor politice scoase în afara legii să participe la alegeri.

Președinta comisiei, Veronica Roșca, a anunțat că majoritatea parlamentară va interveni cu modificări, astfel încât legea să fie conformă prevederilor hotărârii Curții Constituționale.

Ce și cum se va schimba în Codul Electoral

„Chiar dacă au fost operate modificări s-a declarat neconstituțional din două puncte de vedere, de procedură. Ar fi trebuit să recunosc chiar dacă Regulamentul Parlamentului permite votarea în două lecturi în aceeași ședință. Unele state au la îndemână ordonanța de urgență sau delegarea legislativă.

Iată că noi o avem, dar ea nu este suficient de bine pusă la punct și trebuie de gândit acest mecanism. Doi, a fost declarată neconstituțională și de fond, adică sunt probleme pe care trebuie să le soluționăm ca legislativ”, a spus Veronica Roșca la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”. 

Curtea Constituțională a decis în favoare membrilor Partidului Șor

Reamintim că, marți, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care interzicea persoanelor asociate cu partidele scoase în afara legii să candideze la alegeri.

Decizia a fost pronunțată în urma sesizării depuse la Înalta Curte pe 16 octombrie 2023 de un grup de deputați ai fostului Partid Șor. 

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă și intră în vigoare la data adoptării și publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Reamintim totodată că, pe 19 iunie 2023, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor”, ca urmare a sesizării depuse de Guvern. Executivul anunța atunci că membrii acestei formațiuni politice au încălcat normele statului de drept și au efectuat acțiuni contra suveranității Republicii Moldova.

Patru suspecți implicați în escrocherii săvârșite prin metoda ”ruda implicată în accidentul rutier”, identificați! Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.

Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.

Un tânăr din R.Moldova, arestat pe polițiștii italieni după ce și-a sugrumat concubina, o tânără din Ucraina, chiar sub privirile fiicei acesteia

Un tânăr de 34 de ani din R.Moldova a fost arestat pe polițiștii italieni, după ce și-a sugrumat concubina, o tânără de 33 de ani din Ucraina. Cazul a avut loc în localitatea Anzola dell’Emilia din regiunea italiană Bologna, scrie presa italiană citată de deschide.md.

Potrivit sursei citate, cazul a avut loc săptămâna trecută, când femeia, victimă a violenței în familie, a reușit să sune la Poliție și să anunță că a fost sugrumată de concubin. Victima vorbea în șoaptă, pentru a nu fi auzită de partener.

La scurt timp carabinierii au ajuns pe adresa indicată, unde au depistat moldoveanul în stare de ebrietate. Victima se afla alături, cu semne vizibile de sugrumare.

Fiind audiată, femeia a declarat că și anterior a fost umilită și bătută de concubin. În ziua când ea a sunat la autorități, individul a strâns-o de gât, după care i-a aplicat mai multe lovituri. Toate acestea s-au produs chiar sub privirea fiicei victimei.

La cererea procurorilor, individul a fost plasat în arest preventiv – pe numele lui fiind pornită o cauză penală.

7 secții Covid, cu 200 de locuri, au fost deschise în Spitalul clinic municipal ,,Sfânta Treime”
Articolul anterior
Un medic de familie din țara noastră a fost răpus de Coronavirus
Articolul următor