Asistenții și asistentele medicale din Cahul și Ungheni au primit echipamente de antropometrie pentru vizite la domiciliu din partea Uniunii Europene

305  de asistenți si asistente medicale de familie au primit echipamente de antropometrie pentru efectuarea vizitelor la domiciliu. 160 sunt din raionul Cahul, iar 145 – din raionul Ungheni. Echipamentele au fost donate în cadrul proiectelor Uniunii Europene „EU4Moldova – Regiuni cheie” și ”EVA –„Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”.

Au fost donate în total 305 truse,  valoarea totală a achiziției constituind 398 mii de lei.

Peste 300 de asistenți și asistente medicale au primit truse cu echipamente de antropometrie, care includ o geantă textilă pentru cântărirea copilului, un cântar portabil, un stadiometru și o bandă de măsurare.

Asistentele și asistenții medicale/medicali vor folosi aceste echipamente în timpul vizitelor la domiciliu a familiilor cu copii de vârstă mică, în raioanele Ungheni și Cahul.

„Serviciile de sănătate pentru familii și copii sunt indispensabile dezvoltării economice. Oamenii din Ungheni și Cahul, în special tinerii, care sunt și la vârsta productivă, și la cea reproductivă, au nevoie de asemenea servicii, pentru a-și realiza potențialul și în profesie, și în familie. Fără servicii de calitate pentru familii și copii nu poate fi realizată o creștere economică inteligentă, incluzivă și durabilă în Ungheni și Cahul” a menționat Viorica Volovei, coordonatoare de programe UNICEF pentru proiectul EU4Moldova.

Programul de vizite la domiciliu are scopul să susțină părinții în îngrijirea și creșterea copiilor de vârstă fragedă, dar și să ajute femeile însărcinate până și după naștere. Vizitele la domiciliu formează o relație de încredere între asistenții medicali și părinți, astfel contribuind la un sistem mai bun de medicină de familie.

„Vizitele la domiciliu au posibilitatea de a aduce serviciile de sănătate la ușa fiecărei familii. Este important ca sistemul de sănătate să fie accesibil și prietenos oamenilor, să fie conectat la familii, femei însărcinate și copii mici, atât în mediul urban, cât și în cel rural, inclusiv în zonele de periferie,” a declarat Ninel Revenco, șefa Departamentului Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.

„Este un echipament simplu, dar necesar pentru ca asistenții și asistentele medicale să-și poată face munca, ajutând părinții și îngrijitorii mai ales în primii ani din viața copilului – perioada, când se pune temelia unei sănătăți optime,” a afirmat Igor Codreanu coordonator de programe în sănătate, UNICEF. În această perioadă, când se formează 1000 de conexiuni neuronale în fiecare secundă, copilul are nevoie să fie bine hrănit și îngrijit, dar și să poată explora lumea într-un mediu sigur,” a adăugat Igor Codreanu.

Vizitele la domiciliu ajută părinții și îngrijitorii să identifice cât mai devreme problemele de sănătate și de dezvoltare ale copiilor de vârstă mică, însă rolul acestor vizite nu se limitează doar la monitorizarea sănătății și dezvoltării copilului.

”În trecut, asistenții medicali erau preocupați în primul rând de dezvoltarea fizică a copiilor. Acum însă, ei văd dezvoltarea fiecărui copil într-un context mai larg: Este tatăl prezent și implicat? Este mama fericită și suficient de odihnită pentru a petrece timp cu copilul ei? Mesele sunt suficient de hrănitoare? Este sigur mediul în care crește copilul?” spune Ninel Revenco.

În cadrul acestor vizite la domiciliu sunt susținute mamele care alăptează, contribuind astfel la sănătatea și bunăstarea familiei și a copilului. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2019 aproape 13 copii sub un an la o mie de nou născuți erau malnutriți, iar jumătate din ei aveau întârzieri în dezvoltare din această cauză.

De asemenea, asistentele medicale/asistenții medicali pot observa dificultățile economice sau condițiile insalubre, pericolele de accidente casnice și violență împotriva copiilor. Accidentele la copiii sub 5 ani se produc în majoritatea cazurilor acasă, pentru că adulții care au grijă de ei – părinții, bunicii, dădacele – i-au lăsat fără supraveghere și nu au luat măsurile necesare pentru a-și securiza locuința.

Numai în anul 2019 aproape două mii de copii cu vârsta de până în 5 ani au avut de suferit în urma traumelor și intoxicațiilor, iar din cei 327 de copii sub 5 ani care au murit în același an, 40 au fost copii sănătoși care și-au pierdut viața din cauza traumelor, intoxicațiilor și a altor accidente casnice.

Restricțiile impuse de pandemia de Covid-19 în anul 2020 au făcut ca aceștia să se afle și mai mult timp acasă, iar presiunile asupra părinților și îngrijitorilor să fie și mai mari. În pandemie mulți copii au devenit pentru prima dată victime ale violenței din cauza măsurilor de izolare, închiderii școlilor și grădinițelor, a presiunilor financiare la care au fost supuși părinții lor.

„Restricțiile impuse de Covid-19 au fost și factori declanșatori sau agravanți ai violenței asupra copiilor. Asistenții medicali pot  identifica și raporta cazurile de violență împotriva copiilor. De asemenea, ei pot contribui la reducerea stresului provocat de aceste situații. Oferind suport și consiliere, ei pot preveni comportamentul agresiv din partea adulților față de copii,” spune Gheorghe Trofin, specialist în protecția copilului, coordonator în proiectul EVA. 

În timpul vizitelor la domiciliu, asistenții medicali pot observa semnele de neglijare și abuz, intervenind pentru soluționarea situației în interesul copilului. Modelul de intervenție stabilește și încurajează, de asemenea, cooperarea între serviciile sociale și cele medicale. Familiile vulnerabile care se confruntă cu probleme precum lipsa veniturilor, sănătatea precară sau depresia postnatală, consumul de substanțe sau violența domestică, pot primi o atenție suplimentară, fiind implicați în soluționarea cazului nu doar asistenții medicali, dar și alți specialiști cum ar fi psihologii și asistenții sociali.

Această inițiativă va îmbunătăți calitatea si performanta serviciilor sociale și medicale destinate copiilor și adolescenților, contribuind astfel, la obiectivele de dezvoltare durabilă a celor două regiuni cheie susținute de programele Uniunii Europene – Cahul și Ungheni.

Despre Proiectul EVA 

În 2020, UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF, a început implementarea proiectului EVA – „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană. Acesta are două obiective majore: promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor prin integrarea componentei de gen în politicile publice locale, dar și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor. Proiectul este implementat în 24 localități din raioanele Cahul și Ungheni și va dura până în decembrie 2022, iar bugetul a acestuia este de 5.250.000 de euro. 

Despre Proiectul EU4Moldova

UNICEF Moldova, în parteneriat cu PNUD, implementează Programul EU4Moldova: Regiuni – cheie finanțat de Uniunea Europeană. Obiectivul general al programului este de a consolida coeziunea economică, teritorială și socială din Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive, durabile și integrate și îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor în cele două regiuni cheie Cahul și Ungheni. Programul ghidat strategic de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a fost lansat la sfârșitul anului 2019 pe o perioada de 5 ani. Peste 23 milioane de euro sunt direcționați pentru a susține dezvoltarea polilor regionali de creștere economică inteligentă, incluzivă și durabilă în Ungheni și Cahul, pentru a le asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții și noi oportunități.

Inițiativele implementate de UNICEF Moldova au scopul de a îmbunătăți calitatea si performanta serviciilor sociale destinate copiilor și adolescenților, prin oferirea de asistență pentru consolidarea capacităților, proiecte de infrastructura sociala, achiziții, inițiative identificate de program fiind extrem de importante pentru o dezvoltare socio-economică durabilă. Acest comunicat este lansat în cadrul proiectelor Uniunii Europene „EU4Moldova – Regiuni cheie” finanțate de Uniunea Europeană și implementat de UNICEF și UNDP și EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” finanțate de Uniunea Europeană și implementate de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Conținutul său este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Mai mulți elevi din raionul Ialoveni vor merge la o tabără de odihnă din România
Articolul anterior
Tragedie în Suedia. Mai mulți morți după ce un avion s-a prăbușit în apropiere de aeroport
Articolul următor
Alte articole interesante