Asistenții și asistentele medicale din Cahul și Ungheni au primit echipamente de antropometrie pentru vizite la domiciliu din partea Uniunii Europene

305  de asistenți si asistente medicale de familie au primit echipamente de antropometrie pentru efectuarea vizitelor la domiciliu. 160 sunt din raionul Cahul, iar 145 – din raionul Ungheni. Echipamentele au fost donate în cadrul proiectelor Uniunii Europene „EU4Moldova – Regiuni cheie” și ”EVA –„Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”.

Au fost donate în total 305 truse,  valoarea totală a achiziției constituind 398 mii de lei.

Peste 300 de asistenți și asistente medicale au primit truse cu echipamente de antropometrie, care includ o geantă textilă pentru cântărirea copilului, un cântar portabil, un stadiometru și o bandă de măsurare.

Asistentele și asistenții medicale/medicali vor folosi aceste echipamente în timpul vizitelor la domiciliu a familiilor cu copii de vârstă mică, în raioanele Ungheni și Cahul.

„Serviciile de sănătate pentru familii și copii sunt indispensabile dezvoltării economice. Oamenii din Ungheni și Cahul, în special tinerii, care sunt și la vârsta productivă, și la cea reproductivă, au nevoie de asemenea servicii, pentru a-și realiza potențialul și în profesie, și în familie. Fără servicii de calitate pentru familii și copii nu poate fi realizată o creștere economică inteligentă, incluzivă și durabilă în Ungheni și Cahul” a menționat Viorica Volovei, coordonatoare de programe UNICEF pentru proiectul EU4Moldova.

Programul de vizite la domiciliu are scopul să susțină părinții în îngrijirea și creșterea copiilor de vârstă fragedă, dar și să ajute femeile însărcinate până și după naștere. Vizitele la domiciliu formează o relație de încredere între asistenții medicali și părinți, astfel contribuind la un sistem mai bun de medicină de familie.

„Vizitele la domiciliu au posibilitatea de a aduce serviciile de sănătate la ușa fiecărei familii. Este important ca sistemul de sănătate să fie accesibil și prietenos oamenilor, să fie conectat la familii, femei însărcinate și copii mici, atât în mediul urban, cât și în cel rural, inclusiv în zonele de periferie,” a declarat Ninel Revenco, șefa Departamentului Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.

„Este un echipament simplu, dar necesar pentru ca asistenții și asistentele medicale să-și poată face munca, ajutând părinții și îngrijitorii mai ales în primii ani din viața copilului – perioada, când se pune temelia unei sănătăți optime,” a afirmat Igor Codreanu coordonator de programe în sănătate, UNICEF. În această perioadă, când se formează 1000 de conexiuni neuronale în fiecare secundă, copilul are nevoie să fie bine hrănit și îngrijit, dar și să poată explora lumea într-un mediu sigur,” a adăugat Igor Codreanu.

Vizitele la domiciliu ajută părinții și îngrijitorii să identifice cât mai devreme problemele de sănătate și de dezvoltare ale copiilor de vârstă mică, însă rolul acestor vizite nu se limitează doar la monitorizarea sănătății și dezvoltării copilului.

”În trecut, asistenții medicali erau preocupați în primul rând de dezvoltarea fizică a copiilor. Acum însă, ei văd dezvoltarea fiecărui copil într-un context mai larg: Este tatăl prezent și implicat? Este mama fericită și suficient de odihnită pentru a petrece timp cu copilul ei? Mesele sunt suficient de hrănitoare? Este sigur mediul în care crește copilul?” spune Ninel Revenco.

În cadrul acestor vizite la domiciliu sunt susținute mamele care alăptează, contribuind astfel la sănătatea și bunăstarea familiei și a copilului. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2019 aproape 13 copii sub un an la o mie de nou născuți erau malnutriți, iar jumătate din ei aveau întârzieri în dezvoltare din această cauză.

De asemenea, asistentele medicale/asistenții medicali pot observa dificultățile economice sau condițiile insalubre, pericolele de accidente casnice și violență împotriva copiilor. Accidentele la copiii sub 5 ani se produc în majoritatea cazurilor acasă, pentru că adulții care au grijă de ei – părinții, bunicii, dădacele – i-au lăsat fără supraveghere și nu au luat măsurile necesare pentru a-și securiza locuința.

Numai în anul 2019 aproape două mii de copii cu vârsta de până în 5 ani au avut de suferit în urma traumelor și intoxicațiilor, iar din cei 327 de copii sub 5 ani care au murit în același an, 40 au fost copii sănătoși care și-au pierdut viața din cauza traumelor, intoxicațiilor și a altor accidente casnice.

Restricțiile impuse de pandemia de Covid-19 în anul 2020 au făcut ca aceștia să se afle și mai mult timp acasă, iar presiunile asupra părinților și îngrijitorilor să fie și mai mari. În pandemie mulți copii au devenit pentru prima dată victime ale violenței din cauza măsurilor de izolare, închiderii școlilor și grădinițelor, a presiunilor financiare la care au fost supuși părinții lor.

„Restricțiile impuse de Covid-19 au fost și factori declanșatori sau agravanți ai violenței asupra copiilor. Asistenții medicali pot  identifica și raporta cazurile de violență împotriva copiilor. De asemenea, ei pot contribui la reducerea stresului provocat de aceste situații. Oferind suport și consiliere, ei pot preveni comportamentul agresiv din partea adulților față de copii,” spune Gheorghe Trofin, specialist în protecția copilului, coordonator în proiectul EVA. 

În timpul vizitelor la domiciliu, asistenții medicali pot observa semnele de neglijare și abuz, intervenind pentru soluționarea situației în interesul copilului. Modelul de intervenție stabilește și încurajează, de asemenea, cooperarea între serviciile sociale și cele medicale. Familiile vulnerabile care se confruntă cu probleme precum lipsa veniturilor, sănătatea precară sau depresia postnatală, consumul de substanțe sau violența domestică, pot primi o atenție suplimentară, fiind implicați în soluționarea cazului nu doar asistenții medicali, dar și alți specialiști cum ar fi psihologii și asistenții sociali.

Această inițiativă va îmbunătăți calitatea si performanta serviciilor sociale și medicale destinate copiilor și adolescenților, contribuind astfel, la obiectivele de dezvoltare durabilă a celor două regiuni cheie susținute de programele Uniunii Europene – Cahul și Ungheni.

Despre Proiectul EVA 

În 2020, UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF, a început implementarea proiectului EVA – „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană. Acesta are două obiective majore: promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor prin integrarea componentei de gen în politicile publice locale, dar și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor. Proiectul este implementat în 24 localități din raioanele Cahul și Ungheni și va dura până în decembrie 2022, iar bugetul a acestuia este de 5.250.000 de euro. 

Despre Proiectul EU4Moldova

UNICEF Moldova, în parteneriat cu PNUD, implementează Programul EU4Moldova: Regiuni – cheie finanțat de Uniunea Europeană. Obiectivul general al programului este de a consolida coeziunea economică, teritorială și socială din Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive, durabile și integrate și îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor în cele două regiuni cheie Cahul și Ungheni. Programul ghidat strategic de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a fost lansat la sfârșitul anului 2019 pe o perioada de 5 ani. Peste 23 milioane de euro sunt direcționați pentru a susține dezvoltarea polilor regionali de creștere economică inteligentă, incluzivă și durabilă în Ungheni și Cahul, pentru a le asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții și noi oportunități.

Inițiativele implementate de UNICEF Moldova au scopul de a îmbunătăți calitatea si performanta serviciilor sociale destinate copiilor și adolescenților, prin oferirea de asistență pentru consolidarea capacităților, proiecte de infrastructura sociala, achiziții, inițiative identificate de program fiind extrem de importante pentru o dezvoltare socio-economică durabilă. Acest comunicat este lansat în cadrul proiectelor Uniunii Europene „EU4Moldova – Regiuni cheie” finanțate de Uniunea Europeană și implementat de UNICEF și UNDP și EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” finanțate de Uniunea Europeană și implementate de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Conținutul său este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Numărul persoanelor refugiate din Ucraina care beneficiază de protecție temporară în Chișinău a depășit cifra de 23 mii

Numărul persoanelor refugiate din Ucraina, care în prezent beneficiază de protecție temporară pe teritoriul municipiului Chișinău, a depășit cifra de 23.000.

Doar în ultima săptămână, acest statut l-au mai primit alți 500 de cetățeni ai țării vecine.

În context, viceprimarul Angela Cutasevici a făcut un apel repetat către cetățenii ucraineni, îndemnându-i să-și legitimeze șederea.

„În primul rând, protecția temporară le oferă persoanelor beneficiare dreptul de a munci. Primăria Municipiului Chișinău susține încadrarea în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, astfel fiindu-le asigurată integrarea socială și economică. De asemenea, statutul protecției temporare le oferă cetățenilor ucraineni, stabiliți în Municipiul Chișinău, dreptul de a-și școlariza copiii minori în instituțiile municipale de învățământ sau de a beneficia de asistență medicală”, a subliniat viceprimarul capitalei.

Totodată, Angela Cutasevici a reiterat că, Primăria Chișinău îi îndeamnă în continuare pe toți cetățenii ucraineni refugiați să beneficieze de o ședere legală pe teritoriul capitalei.

În Capitală au început lucrările de combatere a căpușelor

Î.M. ”Asociația de gospodărie a spațiilor verzi” desfășoară activități de combatere a dăunătorilor în spațiile verzi din oraș.

Muncitorii întreprinderii municipale au început în aceste zile tratamentul chimic al spațiilor verzi, aflate în gestiune, pentru combaterea căpușelor și altor dăunători.

Astfel, pe timp de noapte, în parcurile ”Butoiaș”, „La Izvor”, „Alunelul” și pe aliniamentele stradale de pe bulevardul Moscovei și strada Alecu Russo, au fost extecutate lucrări de tratament chimic a spațiilor verzi.

Intervențiile au loc în perioada în care insectele se află în stadiul de larvă, tratamentul chimic prevenind dezvoltarea ulterioară a acestora.

Cum a decis Kremlinul să cumpere populația din Găgăuzia

Regimul lui Putin cumpără acum în mod deschis influență în statele vecine, scriu într-o analiză CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse, relatează tvrinfo.ro.

O bancă rusă, Promsviazbank, intenționează să înceapă să plătească bani către mii de locuitori din UTA Găgăuzia. Banca este efectiv o extensie a ministerului Apărării – și, prin urmare, a Kremlinului – și este condusă de fiul unui fost spion rus de rang înalt. Este sancționată în Occident.

UTA Găgăuzia este aleasă cu grijă. Se află în sudul Moldovei și are o istorie de sentimente separatiste. Kremlinul ar putea spera să stârnească aceste sentimente (așa cum spionii săi au alimentat nemulțumirile în țară, în ansamblu) și astfel să creeze probleme pentru guvernul pro-occidental al Moldovei pe măsură ce statul se apropie de alegerile prezidențiale din decembrie.

Nu este nimic ascuns în asta. Rusia acționează în mod deschis. Evghenia Guțul, guvernatorul pro-Kremlin al Găgăuziei, a semnat un acord în timpul vizitei sale la Moscova, care prevede că toți pensionarii și angajații din sectorul public din regiune pot solicita o plată lunară echivalentă cu 100 de dolari (într-o țară unde pensia medie este de 220 de dolari).

Conform planului, 25.000 din cei 120.000 de locuitori ai Găgăuziei, care sunt în mare parte găgăuzi ortodocși, un grup etnic turc, sunt eligibili. Factura anuală pentru ruși ar fi de aproximativ 30 de milioane de dolari.

Ei nu trebuie să meargă în Rusia pentru asta; pot aplica de la distanță. Pentru a primi plăți regulate, locuitorilor din Găgăuzia li se oferă carduri Mir, emise de Promsviazbank. Instituția de credit deținută de stat operează și în patru regiuni ucrainene anexate ilegal. Acordul cu Guțul a fost semnat de Petr Fradkov, președintele băncii și de un fiu al unui fost director al Serviciului de Informații Externe rusesc, SVR.

Fradkov a declarat că acordul prevede plăți transfrontaliere, ceea ce este posibil datorită Mir – sistemul național de plată rusesc.

Mir

Mir a fost lansat în 2016, dar a avut puțin succes până la impunerea sancțiunilor occidentale asupra sectorului financiar rusesc, inclusiv retragerea Visa și Mastercard, și în cele din urmă sistemul de plăți SWIFT.

Pentru ruși, Kremlinul a făcut din Mir opțiunea implicită; pentru cei care plecaseră, Mir a devenit treptat singura opțiune de a transfera bani din Rusia și – pentru sutele de mii care lucrează în străinătate – de a fi plătiți.

Băncile rusești, simțind cererea în creștere, au intensificat eforturile de a face Mir disponibil în străinătate – începând cu regiunea georgiană ilegal ocupată Abhazia, apoi extinzându-se în Asia Centrală și Belarus, Turcia, Venezuela și Cuba. Până la mijlocul anului 2023, Rusia negocia și cu privire la Mir cu Iran, India, Egipt, Indonezia și alții.

Statele Unite au vizat Mir în februarie, când Oficiul de Control al Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a sancționat operatorul Mir. Măsurile ar putea face imposibilă utilizarea cardurilor sale pentru retragerea de numerar din bancomate în anumite țări, dar nu peste tot și nu imediat.

(Aceasta va provoca daune colaterale multor ruși exilați care nu au nicio legătură cu operațiunile subversive ale Kremlinului, dar pot găsi doar locuri de muncă în companii cu sediul în Rusia, deoarece nu sunt foarte bine primiți să lucreze în Europa.)

Inițiativa moldovenească este un exemplu strălucitor al abordării oportuniste a Rusiei și al influenței profunde a agențiilor de informații în politica sa externă.

Mir a prosperat pentru că este deconectat de sistemul financiar internațional, iar totuși acest lucru îl face perfect pentru operațiuni subversive. Această operațiune într-o zonă puțin cunoscută ar putea fi și un test pentru operațiuni similare în alte părți. Teoretic, nimic nu poate opri Kremlinul să emită carduri Mir la distanță pentru comunitățile pro-Kremlin din alte țări – comunitățile rusești semnificative din două state baltice, de exemplu.

Acest tip de gândire datează din era sovietică, când Kremlinul căuta să transforme dezavantajele în avantaje.

Cum se proceda în perioada sovietică

Biroul politic sovietic avea la dispoziție o rețea extinsă de bănci de stat în străinătate (numite sovzagranbanki – bănci sovietice străine) de la Londra la Singapore și de la Teheran la Paris și Zurich. Misiunea lor era să-i ajute pebsovietici să cumpere, să vândă și să se împrumute în valute occidentale forte. Unele dintre bănci au fost înființate în anii ’20; altele în timpul Războiului Rece.

În anii ’60, Kremlinul a cerut acestor bănci să efectueze tranzacții într-un mod care să nu poată fi urmărit de Statele Unite.

Asta, din cauza unui proces din 1959. Un emigrant rus în Statele Unite a dat în judecată Uniunea Sovietică într-un tribunal din New York, acuzând autoritățile sovietice că nu și-au respectat obligațiile față de două corporații englezești cu concesiuni în Uniunea Sovietică. A fost intentat un proces împotriva Chase Manhattan Bank pentru transferarea de bani din conturile băncilor sovietice de la Chase.

Acest lucru a făcut ca bancherii sovietici să fie foarte neliniștiți – ce s-ar întâmpla dacă americanii ar bloca toate conturile lor din băncile occidentale? Drept rezultat, au transferat conturile în dolari la băncile sovietice din străinătate. Așa a apărut un sistem închis al noii valute, care a devenit cunoscut sub numele de Eurodolari – complet imposibil de urmărit pentru americani. Scopul, le-a explicat autorilor un bancher rus de rang înalt, în urmă cu câțiva ani, era acela de „a face tranzacțiile sovietice în dolari impenetrabile pentru guvernul SUA”.

Aceste bănci vindeau și aur sovietic, o altă marfă imposibil de urmărit. Banca Wozchod din Elveția, de exemplu, avea monopolul vânzării de aur sovietic din 1972. Procesul era următorul: aurul sovietic era transportat la Zurich cu avioane de pasageri sovietice obișnuite, care transportau șapte tone de aur pe zbor.

Lingouri standard de 12,5 kg erau distribuite uniform în avion sub scaunele pasagerilor – deoarece aurul era greu, greutatea trebuia să fie distribuită uniform pentru a proteja caracteristicile de zbor ale avionului. Lingourile erau apoi transferate la Wozchod și trimise la fabricile de topire și rafinare ale partenerilor, unde se ștergeau secera și ciocanul marcate pe lingouri.

Aurul și euro-dolarii erau utilizați pentru tranzacții financiare sovietice legitime, dar și pentru a furniza fonduri imposibil de urmărit partidelor comuniste străine și așa-numitelor mișcări de eliberare în lumea în curs de dezvoltare. Plățile erau în esență activități subversive finanțate de sovietici.

Banca Wozchod a supraviețuit prăbușirii Uniunii Sovietice – în zilele noastre este Gazprom bank din Zurich. Banca a fost găsită vinovată de spălare de bani în cazul averii personale a lui Vladimir Putin de către un tribunal elvețian, anul trecut.

Acolo unde există o slăbiciune în sistemul financiar occidental, extinsa și experimentata rețea de spionaj a Rusiei o va găsi. Indiferent de costuri – este inundată cu bani – va găsi punctul de cea mai mică rezistență și îl va folosi.

Democrațiile trebuie să devină mult mai bune în urmărirea ramurilor rețelei financiare secrete a Kremlinului, să ia o pereche mare de foarfece de reglementare și să le taie.

Mai mulți elevi din raionul Ialoveni vor merge la o tabără de odihnă din România
Articolul anterior
Tragedie în Suedia. Mai mulți morți după ce un avion s-a prăbușit în apropiere de aeroport
Articolul următor