Asociația Băncilor din Moldova cere anularea majorării impozitelor pe venit obținute din dobânda la depozitele bancare

Asociația Băncilor din Moldova (ABM) cere excluderea din proiectul politicii fiscale pentru anul viitor a majorării de la 3% la 12% a impozitului pe venitul obținut din dobânda la depozitele bancare.

TRM - Expert economic: Numărul persoanelor care se împrumută de la bănci,  în scădere

ABM spune că această prevedere va avea un efect negativ asupra sectorului financiar și asupra majorității populației, în special a pensionarilor, transmite Mold-street.

Potrivit ABM, în pofida eforturilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a tempera consumul și a stimula economisirea prin majorarea exponențială a ratei de politică monetară, volumul depozitelor la termen atrase de la cetățeni în primele zece luni ale anului curent la nivelul sistemului bancar este în scădere cu 1,8 miliarde de lei față de perioada similară a anului precedent.

„O creștere majoră a cotei impozitului din dobânzi ar descuraja economisirea și ar face mai anevoioasă atragerea depozitelor, în condițiile în care depozitele bancare contribuie direct la finanțarea durabilă a economiei naționale. Majorarea dobânzilor ar face și mai dificilă, și mai de durată redresarea economică a țării având în vedere contextul economic și geopolitic actual”, se menționează în adresarea ABM.

Potrivit estimărilor Asociației, creșterea de patru ori a cotei de impozitare va determina reducerea suplimentară cu 680 de milioane de lei a valorii depozitelor la termen, care ar putea fi redirecționate către băncile din alte țări.

Totodată, ABM spune că măsura va avea un impact social negativ.

Conform estimărilor, 99.9% din deponenți dețin depozite care generează dobânzi mai mici de nivelul scutirii personale de 27.000 de lei, aceasta fiind mărimea venitului neimpozabil. Astfel de dobânzi ar constitui 82% din totalul dobânzilor achitate cetățenilor.

Potrivit ABM, profilul deponenților din Republica Moldova relevă că aceștia nu sunt neapărat din categoria persoanelor cu venituri mari, iar jumătate din totalul dobânzilor sunt achitate către cetățenii cu o vârstă mai mare de 60 de ani.

ABM atenționează autoritățile că prevederea respectivă intră în contradicție și cu politicile promovate în vederea compensării cheltuielilor pentru energie.

Așa cum compensațiile sunt alocate în funcție de veniturile disponibile ale populației, inclusiv cele din dobânzile la depozite, diminuarea acestor venituri va conduce la majorarea numărului persoanelor ce primesc compensații și a sumelor necesare pentru compensații.

Cât vor scoate din buzunar părinții, în acest an, pentru odihna odraslelor în taberele de vară

Între 280 și 357 de lei vor trebui să scoată din buzunar părinții, pentru a-și trimite copiii la tabere de vară. Prețul variază în funcție de tipul instituției: destinată sportivilor, turistică, de reabilitare sau cu sejur de zi, scrie realitatea.md.

Taberele urmează să fie pregătite pentru a primi minorii până pe 15 mai. O parte din bilete vor fi achiziționate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, apoi repartizate Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, care le va transmite ulterior organizațiilor sindicale primare și unităţilor economice, pentru a ajunge la beneficiarii finali.

Cu excepția acestor bilete, administrației publice locale și centrale i se recomandă să acorde gratuit 25% din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă minorilor în dificultate, celor rămași fără ocrotire părintească, aflați în servicii e plasament, din familii defavorizate sau cu mulți copii, cu dizabilități, celor refugiați sau ai căror părinți sunt veterani de război ori au solicitat azil politic.

Biletele rămase vor putea fi comercializate doritorilor, cu achitarea a 20% din prețul lor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării va achiziționa 533 de bilete pentru elevii din instituțiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate autorității.

Ana-Maria, tânăra din Orhei răpită și omorâtă, va fi condusă astăzi pe ultimul drum

Ana-Maria Guja, tânăra de 19 ani din Orhei, găsită moartă într-o localitate din Telenești, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj pe rețele, scrie unimedia.info.

„Bună seara. Vreau să vă aduc la cunoștință că mâine o vom pe trece pe ultimul drum pe Ana-Maria Guja, la orele 12. Cine dorește să își ia rămas bun, să vă apropiați”, se arată în mesaj.

Amintim că tânăra gravidă în luna a 6-a a murit în chinuri groaznice.

Cauza prealabilă a decesului Anei-Maria ar fi trauma cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură.

Suspectul, un fost polițist, nu-și recunoalte vina și nu cooperează cu ancheta.

Un copil pe bicicletă, spulberat de o mașină la Ialoveni

Un accident rutier a avut loc în seara zilei de 21 aprilie, în apropierea localității Țîpala, raionul Ialoveni.

Potrivit informațiilor difuzate de oamenii legii, impactul a avut loc între un automobil Opel și o bicicletă condusă de un minor în vârstă de 13 ani. Drept rezultat, copilul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, transmite Știri.md.

„Pe data de 21 aprilie, în jurul orei 21:00, poliția din Ialoveni a fost sesizată despre producerea unui accident rutier în apropierea localității Țîpala. La fața locului, oamenii legii au stabilit că un tânăr de 20 ani, în timp ce conducea automobilul de marca Opel, pe direcția spre localitatea Puhoi, a lovit un biciclist care se deplasa în fața acestuia pe aceeași direcție. Preliminar biciclistul a încercat să vireze brusc spre stânga, iar ulterior a fost tamponat de automobil”, informează ofițerul de presă a Inspectoratului de Poliție Ialoveni, Mariana Didenco.

În urma accidentului, șoferul a fost testat cu aparatul Drager, care a constatat rezultat negativ la prezența alcoolului în aerul expirat.

Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

USAID va efectua noi investiții în țara noastră, în valoare totală de circa 50 milioane USD, pentru a susține agricultura
Articolul anterior
Actorii din Kiev joacă pe scenele teatrelor, în ciuda frigului din clădirile neîncălzite. Dmitri Gordon: ,,Încrederea în victorie ne încălzește”
Articolul următor