Asociația Farmaciștilor din Moldova semnalează neregulile care ar putea fi provocate de farmaciile ambulante

Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova (AFRM) solicită factorilor de decizie să stopeze promulgarea modificărilor și completărilor la legislația farmaceutică operate recent de deputații unor fracțiuni parlamentare. Organizația anunță, într-o scrisoare deschisă, o serie de amenințări la adresa sănătății populației, care ar putea să apară în urma intrării în vigoare a modificărilor cu pricina, relatează www.anticoruptie.md.   

Mai exact, promovarea automedicației necontrolate și iresponsabile prin accesul nelimitat la medicamente; ignorarea principiului utilizării raționale a medicamentelor prin oferirea accesului la ele de către persoane fără studii farmaceutice; ignorarea principiilor promovate de Carta Farmaciei Europene, a rolului primordial al farmacistului în prevenirea îmbolnăvirilor și în protecția sănătății publice; promovarea clandestină a medicamentelor neautorizate, contrafăcute, plasate ilegale pe piața farmaceutică – toate acestea ar putea să aibă consecințe foarte grave asupra populației.   

De asemenea, AFRM susține că lipsa unui control asupra prețurilor de vânzare a medicamentelor; încălcarea regulilor de păstrare adecvată a medicamentelor se va solda cu degradarea calității, eficienței și inofensivității produselor farmaceutice.

În contextul acestor amenințări, AFRM întreabă de ce a fost ignorată transparența în elaborarea și promovarea acestor modificări, cine a efectuat analiza impactului modificărilor promovate și de ce nu a fost prezentat acest document și organizației profesionale a farmaciștilor?

Conform articolului 18 din Legea cu privire la activitatea farmaceutică, subliniază autorii declarației, statul garantează asistența populației cu medicamente și produse parafarmaceutice… în baza următoarelor principii: oportunitatea asistenței cu medicamente, răspunderea întreprinderilor și instituțiilor farmaceutice și specialiștilor pentru calitatea medicamentelor și accesibilitatea lor și participarea organizațiilor farmaceutice la soluționarea problemelor asistenței populației cu medicamente și produse parafarmaceutice.

Și comunitatea academică a criticat vehement modificările adoptate de către deputații PSRM și Partidul Șor la legislația farmaceutică.

Bombardamente rusești în orașul Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară. Cel puțin doi morți și clădiri distruse

Bombardamentele forţelor ruse au dus la moartea a cel puţin două persoane în cursul nopţii de miercuri spre joi în oraşul Zaporojie din Ucraina şi au avariat sau distrus mai multe clădiri rezidenţiale şi au cauzat incendii masive, a declarat joi dimineaţă guvernatorul regional Oleksandr Staruh, potrivit Reuters.

O femeie a murit în bombardament, iar o alta în drum spre spital, forţele ruse lansând şapte atacuri, a scris Staruh pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„Cel puţin cinci persoane sunt sub dărâmături”, a spus el.

sursa

Judecător al Curții Supreme ucrainene, demis din cauza că deținea cetățenia rusă

Curtea Supremă ucraineană l-a concediat pe unul dintre judecătorii săi în urma unei investigații recente a Schemes, unitatea de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL. Ancheta făcută de Schemes a descoperit că judecătorul avea are și cetățenie rusă.

Președintele Curții Supreme, Vsevolod Kniaziev, a ordonat printr-o directivă publicată la 5 octombrie ca lui Bohdan Lvov să i se retragă atribuțiile de judecător și să fie demis din instanță, cu efect imediat. Curtea Supreme a publicat o declarație în care se spune că decizia s-a bazat pe confirmarea din partea Serviciului de Securitate ucrainean, SBU, că registrele oficiale rusești indică faptul că acesta deține cetățenia rusă. Constatarea SBU a reluat rezultatele investigației efectuate de Schemes, care a transmis pe 15 septembrie că Lvov deținea cetățenia rusă pe lângă cetățenia ucraineană.

Folosind mai multe surse, jurnaliștii de la Schemes au descoperit că bazele de date ale guvernului rus conțin cererile anterioare ale lui Lvov pentru pașapoarte rusești și utilizarea unui pașaport rusesc care îi poartă numele pentru a înregistra coproprietatea unui apartament din Moscova și pentru a transfera această cotă de proprietate soției sale în 2012.

În conformitate cu legislația ucraineană, judecătorii nu pot avea dublă cetățenie. Atenția acordată ucrainenilor aflați în poziții de putere care au legături cu Rusia s-a intensificat de când Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie, scrie moldova.europalibera.org.

Artistă arestată în Belarus pentru o melodie în limba ucraineană. Tânăra este ținută în închisoare de peste două luni

Cântăreața belarusă Meriam Gerasimenka (28 de ani) a fost declarată oficial drept deținut politic de către organizațiile pentru drepturile omului care încearcă eliberarea ei din închisoare.

O căntăreață a fost arestată în Belarus după ce a interpretat o melodie în  limba ucraineană. Tânăra este ținută în închisoare de peste două luni  (VIDEO) - B1TV.ro

Meriam Gerasimenka a fost arestată pe 3 august, după un concert susținut într-o zonă centrală din Minsk, capitala Belarusului.

Cântăreața a interpretat o melodie a formației ucrainene „Oceanu Yelza”. Interpretarea, în limba ucraineană, i-a scandalizat pe susținătorii locali ai Rusiei care au reclamat-o la instituțiile de forță.

Tânăra a fost ridicată și bagată în închisoare, fiind subiectul a două mandate consecutive de arestare preventivă.

Pe 27 septembrie, cei care luptă pentru eliberarea ei au aflat că este cercetată penal pentru „Organizarea sau pregătirea unor acțiuni de tulburare a ordinii publice”.

Meriam Gerasimenka este o vedetă pop în Belarus, participând la numeroase concursuri muzicale televizate, atât în Belarus, cât și în Rusia, în trecut.

Momentul care a condus la arestarea cântăreței:

O asistentă medicală, răpusă de noul Coronavirus. Avea doar 49 de ani
Articolul anterior
Primarul unei localități din Ungheni s-a stins la doar 47 de ani
Articolul următor