Astăzi, 3 ianuarie, este Ziua somnului, a cântăririi greutății, dar și a smereniei

Ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua somnului

După sărbătorile de iarnă, o zi dedicată somnului este mai mult decât binevenită.

Somnul este o funcţie de bază a organismului uman care ne ajută să recâştigăm energie pentru ziua următoare, păstrându-ne mintea alertă şi gata de acţiune. Publicitate

Deprivarea de somn poate avea consecinţe negative asupra organismului, de la riscul producerii unor accidente rutiere la deteriorarea proceselor cognitive sau, în cazul lipsei de somn pe o perioadă lungă, la probleme de sănătate cu potenţial mortal precum boli cardiace, infarct, ritm cardiac neregulat, accidente vasculare cerebrale, diabet.

Somnul este totodată unul dintre cele mai fascinante fenomene, iar cu cât cercetătorii îl analizează mai atent, cu atât se ivesc mai multe întrebări rămase încă fără răspuns.

În epoca contemporană însă, somnului nu i se mai acordă aceeaşi importanţă. Din punct de vedere istoric, oamenii au evoluat pentru a se trezi odată cu răsăritul Soarelui şi a merge la culcare când astrul apune. 

Cercetătorii au descoperit dovezi care demonstrează existenţa acestui tipar în modul de acţiune al hormonilor de somn. Creierul secretă hormoni de stres în cantităţi mari la răsăritul Soarelui şi substanţe care ajută la relaxare la apus.

Cu toate acestea, vremurile moderne nu sunt generoase cu somnul. Nu mai avem parte de cele şapte până la nouă ore de care se pare că aveau parte strămoşii noştri în fiecare noapte. Din cauza stresului şi a tiparelor muncii industrializate, cea mai mare parte a umanităţii experimentează deprivarea de somn.

O zi dedicată somnului (#FestivalofSleepDay) reprezintă o modalitate de a contracara această tendinţă şi de a sublinia importanţa somnului şi necesitatea lui pentru sănătate şi productivitate.

Ziua paiului pentru băut

Un obiect atât de simplu, dar fără de care milkshake-urile sau cafe-frappe-urile nu ar mai fi savurate cu aceeaşi plăcere, paiul pentru băut are propria sărbătoare, pe 3 ianuarie, zi în care, la 1888, inventatorul american Marvin C. Stone a obţinut patentul unui pai confecţionat din hârtie şi învelit în parafină.

Istoria paiului este însă mult mai veche, iar sumerienii foloseau paie pentru a bea, cel mai probabil, bere, care, la acea vreme, conţinea multe reziduuri provenite din procesul de fermentaţie. 

Câteva mii de ani mai târziu, pe la 1800, oamenii au început să folosească paie din secară întrucât erau ieftine şi moi, însă prezentau dezavantajul că se dezintegrau dacă erau lăsate în lichid.

Paiul de băut, aşa cum îl ştim astăzi, a fost inventat în 1888, când Marvin C. Stone, deranjat de gustul secarei care se amesteca cu cel al băuturii, a confecţionat un pai din hârtie răsucind o coală în jurul unui creion şi prinzându-i marginile cu lipici. Ulterior, Stone şi-a rafinat invenţia construind o maşinărie care înveleşte partea exterioară a hârtiei în ceară pentru a-i conferi mai multă rezistenţă.

Un mod potrivit de a marca #DrinkingStrawDay este, cum altfel, decât a folosi paiul de câte ori consumăm băuturi pe parcursul zilei, fie că este vorba de sucul de portocale de la micul dejun, apa minerală de la prânz sau chiar vinul de seară. Nu se recomandă, totuşi, utilizarea paielor de băut la băuturile fierbinţi, precum cafeaua sau ceaiul, întrucât creşte temperatura acestora cu câteva grade.

De asemenea, în semn de respect pentru planetă, putem arunca paiele din plastic (a căror comercializare este oricum interzisă în Uniunea Europeană începând din 3 iulie 2021 potrivit directivei 904/2019) şi putem opta în schimb pentru cele metalice, care au avantajul de a putea fi folosite în repetate rânduri.

Ziua cântăririi greutăţii

Pierderea în greutate este adesea un obiectiv la începutul noului an, mulţi considerând că este momentul ideal pentru a începe un nou plan de slăbire.

Mâncărurile de sărbători au devenit din ce în ce mai bogate şi mai abundente, iar cantitatea de calorii din grăsimi şi zahăr pe care oamenii tind să o consume în această perioadă a crescut vertiginos. Pentru a începe să ”reparăm răul” făcut în această perioadă, ce poate fi mai motivant decât a avea curajul de a ne urca pe cântar şi a înfrunta realitatea?

Weigh-In Day a fost creată în 2012 ca zi naţională de brandul american de cereale pentru micul dejun Special K, cu scopul de a schimba modul în care oamenii gândesc şi vorbesc despre pierderea în greutate. #WeighInDay este sărbătorită în fiecare an în prima zi de luni din ianuarie.

Ziua smereniei

Ziua smereniei (#HumiliationDay) celebrează atitudinea modestă, de recunoştinţă, iar în unele religii, o apropiere mai mare faţă de divinitate.

Este o zi în care ne putem exprima recunoştinţa pentru tot ceea ce avem, le putem mulţumi celor apropiaţi şi lui Dumnezeu în cazul în care suntem persoane religioase. Este totodată o oportunitate de a atrage atenţia asupra fenomenului hărţuirii (bullying), reamintind că umilirea altor persoane nu trebuie niciodată tolerată. 

Potrivit statisticilor, o persoană hărţuită are o probabilitate de nouă ori mai mare de a recurge la sinucidere decât o altă persoană care nu a fost victima acestui fenomen.

Nevoia unei zile dedicate smereniei şi recunoştinţei datează din vremea celebrului preşedinte al Statelor Unite Abraham Lincoln. În 1863, Lincoln a scris Senatului susţinând că ţara are nevoie de o zi de recunoştinţă, post şi rugăciune pentru a se împăca cu Dumnezeu. 

Abraham Lincoln a spus că, deşi Statele Unite au crescut ‘numeric, în bogăţie şi putere ca nicio altă naţiune’, cetăţenii săi l-au uitat pe Dumnezeu şi mâna care le-a oferit pacea.

Ziua smereniei este un prilej de a conştientiza privilegiile de care avem parte şi de a fi recunoscători pentru accesul la hrană, apă curentă şi adăpost.

sursa: www.agerpres.ro

Primul rus proaspăt mobilizat care se predă ucrainenilor: „Nu ascultați de propagandiștii lui Putin”

Un soldat rus s-a predat forțelor ucrainene la doar câteva zile după ce a fost trimis pentru a lupta în cadrul mobilizării parțiale la nivel național a președintelui Vladimir Putin, anunță Newsweek UȘA.

Anton Gerascenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a postat marți pe canalul sau Telegram o înregistrare video în care apare un soldat rus care a fost mobilizat în urmă cu cinci zile din regiunea vestică Rostov, care se învecinează cu Ucraina.

El a spus că este primul caz de predare a unui soldat mobilizat în Ucraina de la decretul lui Putin din 21 septembrie.

„Soldații brigăzii 92 au capturat un ‘soldat mobilizat’ speriat și înghețat în pădurea de lângă Kupiansk [în estul Ucrainei]. El a dezertat din unitatea sa militară și a încercat să se întoarcă în Rusia, dar s-a rătăcit”, a scris Gerascenko.

În clip, bărbatul a spus că a fost recrutat în rândurile forțelor armate ruse în baza unui contract. De asemenea, el și-a îndemnat compatrioții ruși să nu asculte propagandistii și să nu participe la războiul lui Putin împotriva Ucrainei, subliniind numărul mare de victime de partea rusă.

Rusul a spus că a fost capturat de forțele ucrainene în a treia zi de serviciu și că l-a văzut doar o singură dată pe comandantul unității sale.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat pe pagină să de Facebook că rușii sunt trimiși pe front fără o pregătire corespunzătoare.

Pervy Otdel, un grup juridic recent înființat de avocatul exilat pentru drepturile omului Ivan Pavlov, a informat, de asemenea, că trupele rusești mobilizate sunt trimise pe linia frontului fără a fi instruite sau fără a fi supuse unor controale de sănătate.

Grupul a publicat marți o înregistrare video cu un soldat mobilizat care spune că unitatea să a fost informată că va fi trimisă pe linia frontului fără pregătire.

„Bună ziua tuturor, va vorbește Regimentul 1 Blindat. Plecăm la Herson pe 29 septembrie. Așa că… Gândiți pentru voi înșivă. Faceți din asta ceea ce doriți. Fără antrenament la țintă, fără teorie – nimic”, a spus el.

Cu o zi mai devreme, postul de știri independent de limba rusă Mediazona a vorbit cu soția unui rezident mobilizat din Lipetsk, în vestul Rusiei, care a declarat că regimentul soțului ei a fost trimis „pe linia frontului” în Donbas după o zi de instrucție.

sursa

Explozie puternică în Rusia. Cel puţin 14 persoane au fost rănite

Cel puţin 14 persoane au fost rănite, miercuri, în urma unei explozii de muniţii în regiunea rusă Belgorod, situată în apropiere de frontiera cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regiunii.

Foto cu caracter ilustrativ / Pixabay

„Din cauza unei erori umane, s-a produs o detonare de muniţii în districtul urban Valuiki. Sunt victime: 14 persoane cu răni de gravitate diferită”, a indicat Viaceslav Gladkov pe contul său de Telegram, relatează France Presse.

În prezent, la locul exploziei acţionează servicii operative, care investighează împrejurările producerii incidentului, a mai indicat el în aceeaşi postare.

Distanţa de la Valuiki până la graniţa cu Ucraina este de 15 km.

Rușii care așteaptă zile întregi la frontiera kazahă dorm în colibe din crengi și celofan

Bărbații fug cu zecile de mii din Rusia, de teama mobilizării lui Putin. Aceștia fac cozi kilometrice la vamele cu Finlanda, Kazahstan sau Georgia, unde așteaptă zile în șir să treacă frontiera, trăind asemeni refugiaților care în anii trecuți dădeau năvală în Europa. La punctul de trecere ”Teploe” de la granița ruso-kazahă, rușii și-au făcut colibe din celofan și crengi și se încălzesc și gătesc la focuri de tabără.

Presa internațională descrie scenele de la fața locului drept o catastrofă umanitară, iar pe rușii care fug de mobilizarea lui Putin – refugiați. În timp ce unii și-au făcut colibe, alții dorm sub cer deschis. Ei gătesc și se încălzesc la foc de tabără și sunt nevoiți să-și facă nevoile prin tufișurile din apropiere. 

Potrivit unor date preliminare, în ultima săptămână, din Rusia au fugit peste 200 de mii de oameni, dintre care majoritatea sunt bărbați care pot fi mobilizați și trimiși să moară în Ucraina. 

Săptămâna trecută, Putin a anunțat că a semnat un decret privind mobilizarea a 300 de mii de bărbați pentru a-i trimite să lupte în Ucraina. Presa însă scrie că ar fi vorba despre 1 milion de oameni prost echipați, nemotivați și nepregătiți. 

sursa: www.deschide.md

Boris Gâlcă: ,,Suntem pregătiți pentru un nou val cauzat de tulpina Omicron”
Articolul anterior
Cum să „ștergi” 10 ani de pe chip! Trucuri pentru a părea mai tânără și mai odihnită
Articolul următor