Astăzi este marcată Ziua Mondială a Mediului!

În fiecare an, la data de 5 iunie este marcată Ziua mondială a mediului înconjurător. La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului.

separator

Anul 1972 a marcat un punct de cotitură în dezvoltarea politicii internaţionale în domeniul mediului, prin organizarea, sub auspiciile ONU, a celei dintâi mari conferinţe privind problemele de mediu. Această conferinţă a avut loc la Stockholm, în Suedia, între 5-16 iunie, şi este cunoscută sub numele de Conferinţa de la Stockholm, conform www.un.org.

Fiecare ediţie a Zilei mondiale a mediului înconjurător are la bază o temă, recomandată de UNEP. Prin marcarea acestei zile, ONU încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

Anul acesta, tema Zilei mondiale a mediului înconjurător are la bază sărbătorirea biodiversităţii – „Celebrate Biodiversity”. În zilele noastre, când un milion de specii se află în pericol de dispariţie, este un moment foarte important pentru a atrage atenţia asupra biodiversităţii, indică site-ul www.unenvironment.org. Biodiversitatea descrie varietatea vieţii de pe Pământ. Ea cuprinde cele 8 milioane de specii de pe planetă – de la plante şi animale, până la ciuperci şi bacterii, ecosistemele care le adăpostesc, diversitatea genetică, indică şi site-ul www.worldenvironmentday.global.

Transmiterea bolilor, precum noul coronavirus, între animale şi oameni (zoonoze) ameninţă dezvoltarea economică, bunăstarea animalelor şi a oamenilor, şi integritatea ecosistemului. Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu sprijină eforturile globale de protejare a biodiversităţii, pentru a pune capăt comerţului ilegal cu animale sălbatice, pentru protecţie în cazul manipulării de substanţe chimice şi deşeuri şi pentru promovarea planurilor de redresare economică care să ţină seama de natură şi de urgenţa climatică, potrivit www.unenvironment.org.

Alimentele pe care le consumăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem şi clima care face planeta noastră locuibilă – toate îşi au originea în natură. De exemplu, în fiecare an, plantele marine produc mai mult de jumătate din oxigenul din atmosferă, iar un copac ajuns la maturitate ne curăţă aerul, absorbind 22 de kilograme de dioxid de carbon şi eliberând în schimb oxigenul.

În ciuda tuturor beneficiilor pe care ni le oferă natura, oamenii încă o maltratează, se arată pe site-ul www.un.org. Tema Zilei mondiale a mediului înconjurător din 2020 – biodiversitatea – reprezintă o preocupare care este deopotrivă urgentă şi existenţială. Evenimente recente, de la incendiile de pădure din Brazilia, SUA şi Australia, la invazia de lăcuste din Africa de Est, şi în prezent la pandemia cu care se confruntă omenirea, demonstrează interdependenţa oamenilor şi legăturile cu natura în mijlocul căreia ei trăiesc.

În contextul unei lumi post-COVID-19, tema din acest an este un prilej de a evidenţia nevoia de a reconstrui mai bine, în armonie cu natura de care depind ecosistemele şi sănătatea noastră. Buna gestionare a ecosistemului reprezintă soluţia pentru realizarea securităţii alimentare şi protejarea sănătăţii umane, contribuind în acelaşi timp la conservarea biodiversităţii şi la atenuarea schimbărilor climatice, indică site-ul www.fao.org, conform Agerpres.

Tematica din acest an a Zilei Mondiale a Mediului este biodiversitatea – un apel la acțiuni pentru combaterea accelerării pierderii și degradării speciilor din lumea naturală. Un milion de specii de plante și animale riscă să dispară, în mare parte din cauza activităților umane.

În cadrul săptămânii de informare, MADRM și subdiviziunile subordonate au distribuit informații de interes public referitor la importanța biodiversității pentru starea de bine a oamenilor, deoarece oferă servicii ce susțin economia societății noastre. De asemenea, au fost emise comunicate informative despre inițiativele și proiectele de protecție a mediului și a resurselor naturale, diminuării impactului și consecințelor calamităților naturale, acțiuni susținute, inclusiv financiar, de partenerii de dezvoltare și organismele internaționale.

De asemenea, pe parcursul zilei de astăzi urmează să fie difuzat un spot video consacrat tematicii din acest an, realizat cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova și al Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu cu scopul de a informa și a sensibiliza publicul, în acest sens.

„Intenţiile exagerate de exploatare a resurselor naturale au impact negativ asupra mediului şi omului. Aceste fenomene sunt caracteristice şi pentru Republica Moldova, pornind de la faptul că mediul înconjurător nu are frontiere. Ţara noastră se confruntă cu un şir de probleme de impact asupra mediului atât de ordin local, cât şi transfrontalier, impunându-se definirea problemelor şi identificarea cauzelor ce le provoacă”, indică MADRM.

Ziua mondială a Mediului a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei „Ecologia Umană” de la Stockholm şi reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite. Evenimentul este marcat în peste o sută de ţări şi constituie un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizaţiile non-guvernamentale, întreprinzători, mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu.

Înmormântare de lux la Iași. Cavoul a costat o avere, iar autoritățile au trebuiat să ia măsuri speciale

Sicriul cu trupul lui Costel Corduneanu a fost depus la un local de lux din Iași. Familia a decis ca acesta să rămână închis pe parcursul priveghiului. Apropiații și-au motivat această hotărâre, precizând că boala și-a pus amprenta asupra fostului luptător, scrie evz.ro.

Costel Corduneanu, înmormântare de lux la Iași

Apropiații lui Costel Corduneanu a decis să păstreze sicriul închis pe durata priveghiului. Astfel, cei care au mers la localul de la marginea Iașiului pentru a-și lua rămas bun de la fostul luptător nu l-au putut vedea pentru ultima dată.

Rudele spun că trupul său a fost măcinat de boală și își doresc ca acesta să rămână în amintirea oamenilor cu o altă imagine.

Priveghi de lux

În memoria acestuia, familia a organizat un priveghide lux, la care au luat parte cei mai cunoscuți maneliști din România. De asemenea, aceștia vor cânta la căpătâiul lui Costel Corduneanu și în această seară, ultima de priveghi.

Înmormântarea fostului luptător va avea loc mâine. Pe lângă priveghi, familia s-a ocupat de toate detaliile legate de înmormântare. Sicriul va fi depus într-un cavou impunător din marmură neagră, care ar fi costat câteva mii de euro.

Pe crucea care va fi pusă la mormântul acestuia a fost scris mesajul: „Nu te vom uita niciodată, Legenda noastră!”.

Măsurile luate de autorități pentru înmormântarea lui Costel Corduneanu

Oamenii legii au măsuri suplimentare pentru siguranța publică, având în vedere că la înmormântare vor lua parte capi ai lumii interlope. Pe parcursul funeraliilor, polițiștii și jandarmii vor  fi prezenți pe străzile din Iași.

„În cadrul activităților curente desfășurate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Iași se vor dispune măsuri legale pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică corespunzător. În acest sens, dispozitivul de ordine și siguranță publică va fi adaptat situației operative din teren și va acționa în dinamică, conform competențelor legale”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Forme de cancer care pot fi depistate din timp. Care sunt simptomele

A avea cancer nu înseamnă neapărat o condamnare la moarte. De regulă, medicul pune diagnosticul crunt doar după apariția primelor simptome, după ce boala s-a răspândit în corp sau tumora a crescut astfel încât să poată fi detectată la testele imagistice.

Cum se manifestă diferitele forme de cancer

Cu toate acestea sumt mai multe forme de cancer care pot fi diagnosticate înainte de primele simptome. Evident șansele de supraviețuire cresc pe măsură ce boala este diagnosticată încă din stadii incipiente.

Sunt câteva forme de cancer de piele pe care medicul le poate depista cu ochiul liber, dar diagnosticul îl pune doar după biopsie. Din păcate, boala poate recidiva, iar tumora crește nedetectată chiar și zece ani. Cazul Ronei Hartner este cât se poate de elocvent.

În stadiul incipient, cancerul nu se manifestă în vreun fel anume, încă un motiv în plus pentru pacienți să respecte indicațiile medicului și să se prezinte regulat la cabinet pentru controalele periodice. Formele de cancer  simptomatic sunt formele care se manifestă prin simptome evidente și care trebuie diagnosticate din timp pentru ca tratamentul să aibă efect.

Simptomele diferă în funcție de tipul și stadiul bolii. De exempu, cancerul vezicii urinare se manifestă prin urinare cu sânge, în timp ce migrenele teribile constante pot indica prezența unui cancer cerebral

Simptomele se dezvoltă odată cu tumora sau masa canceroasă, care a crescut suficient de mult încât să împingă organele și țesutul. Acest lucru impică o durere insuportabilă pentru pacient și totodată schimbă modul cum acționează organele din apropierea tumorii. Ca în cazul tumorii cereblare care pune presiune asupra efectului, iar pacientul ajunge să-și piardă vederea.

Alte forme de cancer, cum sunt cele hepatice sau pancreatice sunt în mișcare constantă. Pe când cancerul prostatic se manifest și dezvoltă lent. De atlfel, una din cauzele pentru care pacienții în vârstă refuză să mai urmeze tratamentul pentru că riscă să moară din alte cauze.

Forme de cancer pe care doctorii le pot diagnostica din timp

Sunt forme de cancer pe care doctoriile pot diagnotica înainte ca primele simptome să afecteze calitatea vieții pacientului. Și aici vorbim de afecțiunile canceroase care afectează prostata, sânii, colonul, rectul, uterinul sau piele. Afecțiuni care pot fi depistate la testele de rutină.

Istoricul medical, vârsta, sexul sau moștenirea genetică sunt factori indicatori care dictează când ar trebui să se înceapă screeningul și frecvența de asemenea. Semne care arată că trebuie să mergi la un control:

  • tuse cu sânge,
  • sânge în scaun sau urină,
  • nodul la sân, testicule, sub braț,
  • pierdere inexplicabilă, dar vizibilă în greutate,
  • durere inexplicabilă severă de cap, gât, piept, abdomen sau pelvis.
  • Aceste și alte semne și simptome vor fi evaluate.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

sursa

Un tânăr moldovean a murit în Franța, în urma unui accident de muncă. Familia cere ajutor

Un tânăr moldovean de 26 de ani a murit în urma unui tragic accident la locul de muncă în Franța. Cazul a avut loc pe 16 aprilie, scrie zugo.md

Anunțul a fost făcut de către prietenul lui Dan Buzdugan, Daniel Balan, într-un mesaj pe rețelele sociale.

„La data de 16 aprilie, hînceșteanul Dan Buzduganu, în vârstă de 26 de ani, a murit subit în  urma unui accident la locul de muncă. Pentru a-i repatria trupul neînsuflețit din Franța în Republica Moldova, este nevoie de o sumă mare de bani, sumă de care familia acestuia nu dispune. Orice mică donație, contează!”, se arată în mesajul prietenului tânărului.

Toți cei care vor să ajute familia lui Dan Buzdugan pot dona la următoarele date bancare:

Titular de cont: Bogdan Buzduganu

BIC: TRWIBEB1XXX

IBAN: BE47 9675 7960 5880

IBAN:FR35 3000 2006 0400 0001 9451 J18

Code B.I.C: CRLYFRPP

Olga Cojuhari

Cont Lire Sterline.

Daniel Balan

Codul băncii: 04-00-75

Număr cont: 62602888

Ion Chicu: În spitale locuri mai avem pentru 5 zile. Stați acasă
Articolul anterior
Un taximetrist a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost atacat de doi pasageri
Articolul următor