Astăzi este sărbătorită Lunea Rusaliilor. Tradiții și superstiții

În Lunea Rusaliilor, în ziua de după Duminca Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. Această zi mai poartă și numele de Sărbătoarea Sfintei Treimi, și este notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

separator

Însă, în calendarele româneşti, această zi este trecută ca sărbătoare a Sfintei Treimi. Se pare că această denumire a fost dată sub influenţa catolică.

Există obiceiul ca de Rusalii să se aducă în biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor. Credinţa populară spune că în noapte de Rusalii nu este bine să dormi sub cerul liber sau să te duci la fântână, deoarece poţi să cazi pradă farmecelor acestor făpturi, în caz că le surprinzi dansul (Hora Ielelor).

“Sărbătoarea de Rusalii era calculată prin însumarea la Duminica Paştelui a unui număr de 50 de zile(Muntenia, Oltenia, Transilvania şi Banat) sau 51 de zile(Moldova) şi dura 3 zile (Moldova, Transilvania), 7 zile(Muntenia şi Oltenia) şi 8 zile (Banat)”, spun specialiştii de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa. Numeroase obiceiuri şi ceremonii populau întreaga săptămână a Rusaliilor. De exemplu, în Muntenia, Moldova şi Oltenia se împodobeau porţile şi anexele gospodăreşti cu ramuri de tei, plop şi stejar şi se dansa Jocul Căluşarilor, scrie adevarul.ro.

La fel ca și în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, credincioșii respectă atât rânduielile bisericești, dar și credințele, tradițiile și superstițiile.

În Lunea Sfântului Duh, nu este bine să te cerți cu nimeni, acest lucru îți poate aduce necazuri. Rusaliile sunt zâne ale apelor, astfel că nu este bine sa înoți sau să te speli nici în a doua zi de Rusalii

Superstițiile de Rusalii au ca apersonaje centrale Ielele, acele făpturi supranaturale care apar noaptea la lumina lunii, în hore, în locuri retrase, dansând goale sau înfășurate în văluri transparente și cu clopoței la picioare și care se răzbună doar când sunt stârnite, ofensate, sau văzute în timpul dansului.

Așadar, nici în Lunea Rusaliilor, nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi, nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele. Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua. Alte superstiții de Rusalii vorbesc despre interdicția de a se mai culege ierburi de leac timp de nouă săptămâni sau de a certa cu cineva.

Despre Rusaliile, ielele, sânzienele, șoimanele, zânele, zânioare, dânsele, milostivel și alte denumiri pe care acestea le poartă, țăranii știu din bătrâni că aceste sunt făpturi mistice puternice de care trebuie să se teamă. Pentru a li se arăta respectul, acestea sunt sărbătorile la 10 zile după Înălțarea Domnului.

Nimeni nu știe exact câte sunt sau de unde provin acestea, cert este că țăranii se tem de ele, spunându-se că frumusețea lor este egală cu furia care poat năvăli asupra celor care le privesc sau le deranjează. Ielele pot fi găsite în cele mai neumblate locuri, poieni, luminișuri, dansând până la epuizare în hore, cu haine albe și transparente, cu sânii goi și clopoței la glezne. Se spune că în noaptea de Rusalii, Sânzienele se scaldă goale în izvoare iar cine le va privi va fi pedepsit cu „luarea minților”.

Se crede că cei mai aspru pedepsiți vor fi cei care nu le respectă zilele, acestea încep în sâmbăta dinaintea Pogorârii Sfântului Duh și ține până lunea din a doua zi de după Rusalii. Pociți vor fi și cei care le vorbesc urât sau le aud cântecul , dar și cei care le râspund la întrebările lor. Până în seara de 28 mai toți trebuie să să ferească de puterea și de furia Ielelor care după aceste zile vor pleca și se vor mai întoarce abia anul următor la 50 de zile după Sfintele Paști.

sursa

Președintele Germaniei i-a mulțumit personal unei moldovence pentru profesionalism și munca depusă
Articolul anterior
Medicii au adus un omagiu pentru colegii lor răpuși de infecția Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante