Astăzi este sărbătorită Sfânta Muceniță Ecaterina. La mulți ani celor care poartă numele!

Sfânta Ecaterina a trăit în veacul al III–lea după Hristos. S-a născut în Alexandria. Fetiţa avea o mare înclinaţie spre studii. A studiat toate ştiinţele şi a citit operele scriitorilor greci şi latini, iar la vârsta de 18 ani era cea mai învăţată fată din Alexandria.

separator

Dar şi la înfăţişare era o femeie minunată, pe de-a întregul plăcută. Cu astfel de daruri trupeşti şi intelectuale era o mireasă peţită de mulţi. Tineri importanţi o cereau în căsătorie, dar ea spunea că nu vrea să se mărite în ciuda tuturor presiunilor alor ei.

Ea nu ura nunta, dar ca un spirit superior ce era, voia să fie neîmprăştiată. Sfânta Ecaterina, pentru a scăpa de presiuni, a uneltit un pretext ingenios. Pentru că un creştin trebuie să fie înţelept; trebuie să aibă înţelepciunea nu a lumii acesteia, ci a lui Dumnezeu. Aşadar spune părinţilor ei:

– De vreme ce mă presaţi atâta, accept să mă căsătoresc, dar cu o condiţie.
– Ce condiţie, copilul meu?
– Dacă se va găsi un tânăr care să fie superior mie în ceea ce priveşte frumuseţea, bogăţia, cunoaşterea şi ştiinţa, îl voi lua.

Au început să caute şi s-au prezentat mulţi. Unii erau bogaţi, dar nu erau frumoşi. Unii erau bogaţi şi frumoşi, dar nu erau învăţaţi. Un lucru rar: şi bogăţie, şi frumuseţe, şi educaţie aleasă să se întâlnească într-o singură persoană. În felul acesta nu s-a putut găsi cineva, iar părinţii erau nemângâiaţi.

Au trimis-o la un oarecare ascet filozof, care trăia într-o peşteră afară din Alexandria. S-a dus şi i-a cerut sfatul ce să facă. Ecaterina a luat o icoană, s-a închis în casă şi a făcut multă rugăciune, până după miezul nopţii. Obosind o lua somnul. Atunci vede o vedenie: a văzut-o pe Preasfânta Fecioară că strălucea ca o lună, iar pe dumnezeiescul Prunc în braţele ei că strălucea ca un soare.

Ecaterina a primit în timpul unei vedenii inel de la Mântuitorul Hristos Însuşi, ca semn că Ecaterina s-a făcut logodnica Lui. Acest inel se află în degetul Sfintei şi în ziua de azi. Sfânta Ecaterina a fost covârşită cu mari daruri de la Dumnezeu. Primind o educaţie foarte aleasă şi înaltă, ea a stăpânit toată filosofia elină, desăvârşit arta retoricii, logica şi ştiinţa medicală. Pe lângă acestea, ea era de o frumuseţe fizică fără seamăn.

Sfintele ei moaşte se păstrează și astăzi în Muntele Sinai. Pe acest cuib îl păstrează de-a lungul veacurilor monahii greci.

sursa

O șoferiță a intrat cu mașina într-un centru comercial din capitală

O mașină s-a izbit în peretele unui centru comercial din capitală. S-a întâmplat astăzi, pe strada Mihai Viteazul.

Impactul a fost surprins de camera de bord a unui automobil parcat în apropiere, conform www.jurnal.md.

Nici șoferița și nici copilul aflat în mașină nu au avut de suferit. De asemenea, nicio persoană aflată în magazin nu a fost rănită.

„În timpul accidentului, eram în interiorul magazinului. Toată lumea era foarte speriată, pentru că sunetul era asurzitor de puternic”, povestește tânăra care a publicat imaginile pe rețelele de socializare.

Femeia care se afla la volanul mașinii ar fi încurcat frâna cu accelerația.

Un șofer de autobuz care se deplasa din Cehia va fi cercetat penal. Ce au depistat vameșii la frontieră

Un șofer de autobuz este cercetat penal de oamenii legii, după ce a încercat să aducă în R. Moldova bunuri în valoare de circa 260.000 de lei.

Marfă de contrabandă în valoare de 260.000 lei, depistată la PTF LeușeniFoto: serviciul vamal/ Telegram

Potrivit Serviciului Vamal, cazul a fost înregistrat în punctul de trecere al frontierei Leușeni, unde autoritățile au supus controlului de specialitate un autocar de model „Mercedes Travego” ce se deplasa din Cehia, transportând pasageri.

În cadrul discuției cu șoferul de 46 de ani, acesta a declarat că fiecare pasager a declarat bunurile transportate, iar el nu transportă nimic.

Totuși, în cadrul controlului vamal, printre bunurile pasagerilor au fost depistate două cutii cu echipamente a căror valoare estimată este de circa 260.000 de lei.

Bunurile depistate nu aparțineau pasagerilor și urmau să fie declarate de către șofer. Astfel, bunurile au fost ridicate, iar investigațiile pe caz continuă.

Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară

Peste două săptămâni, Parisul urmează să găzduiască a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară, cel mai important eveniment sportiv la nivel mondial. În spatele evenimentelor care se anunță a fi grandioase se regăsesc un context politic agitat, mii de forțe de ordine și măsuri de securitate excepționale.

Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară

În ciuda controverselor și a contextului politic agitat, francezii promit o competiție grandioasă. Olimpiada de la Paris va fi altfel începând chiar cu ceremonia de deschidere, transmite Digi24.ro.

10.500 de sportivi din 148 de țări participă la acestă ediție a Olimpiadei. Competițiile vor avea loc la Paris și în alte 16 orașe de pe teritoriul Franței. În premieră, întrecerile de surfing se desfășoară la 15.000 km distanță, în exotica insulă Tahiti, din Polinezia Franceză.

Competiția marchează și o premieră pentru capitala Franței. Se vor împlini fix 100 de ani de la precedentele Jocuri Olimpice găzduite de Paris.

Luvrul va fi unul dintre decorurile spectacolului olimpic. Probele de ciclism pe șosea şi maraton vor trece prin curtea muzeului.

La câțiva pași distanță, în Place de la Concorde, se vor desfășura competițiile de breakdance, skateboarding şi baschet 3×3.

Probele de călărie și pentatlon se vor ține în grădinile Palatului Versailles, concursurile de scrimă și taekwondo, în curtea Grand Palais, iar arena de volei pe nisip este pregătită în zona Turnului Eiffel.

Medalii făurite cu metalul Turnului Eiffel

O altă premieră a Olimpiadei de anul acesta o reprezintă medaliile olimpice. Acestea conțin la propriu o parte din istoria Parisului. Mai exact, fiecare medalie conține câte un fragment din oțelul original folosit la construirea Turnului Eiffel, în 1889, și păstrat în urma proceselor de restaurare.

Pe lângă pregătirea arenelor unde vor avea loc competițiile, francezii au luat și măsuri extraordinare de securitate. De exemplu turnul Eiffel a fost înconjurat de un geam securizat antiglonț menit să-i protejeze pe vizitatori de eventuale atacuri teroriste. Deși Jocurile Olimpice promovează ideea de pace, Franța are nervii întinși la maxim.

Asta deoarece peste 15 milioane de turiști ar urma să ajungă la Paris în perioada Jocurilor Olimpice. Pentru a asigura siguranța evenimentelor, pe străzile capitalei franceze au fost mobilizați 20.000 de soldați, 40.000 de polițiști francezi și 2.000 de polițiști din alte țări.

Schimbare importantă în Emiratele Arabe Unite! Ţara își va muta weekendul
Articolul anterior
Fraudă la examenul pentru permis. Un candidat avea căști și microfoane lipite pe tot corpul
Articolul următor