Astăzi este sărbătorită Sfânta Muceniță Ecaterina. La mulți ani celor care poartă numele!

Sfânta Ecaterina a trăit în veacul al III–lea după Hristos. S-a născut în Alexandria. Fetiţa avea o mare înclinaţie spre studii. A studiat toate ştiinţele şi a citit operele scriitorilor greci şi latini, iar la vârsta de 18 ani era cea mai învăţată fată din Alexandria.

separator

Dar şi la înfăţişare era o femeie minunată, pe de-a întregul plăcută. Cu astfel de daruri trupeşti şi intelectuale era o mireasă peţită de mulţi. Tineri importanţi o cereau în căsătorie, dar ea spunea că nu vrea să se mărite în ciuda tuturor presiunilor alor ei.

Ea nu ura nunta, dar ca un spirit superior ce era, voia să fie neîmprăştiată. Sfânta Ecaterina, pentru a scăpa de presiuni, a uneltit un pretext ingenios. Pentru că un creştin trebuie să fie înţelept; trebuie să aibă înţelepciunea nu a lumii acesteia, ci a lui Dumnezeu. Aşadar spune părinţilor ei:

– De vreme ce mă presaţi atâta, accept să mă căsătoresc, dar cu o condiţie.
– Ce condiţie, copilul meu?
– Dacă se va găsi un tânăr care să fie superior mie în ceea ce priveşte frumuseţea, bogăţia, cunoaşterea şi ştiinţa, îl voi lua.

Au început să caute şi s-au prezentat mulţi. Unii erau bogaţi, dar nu erau frumoşi. Unii erau bogaţi şi frumoşi, dar nu erau învăţaţi. Un lucru rar: şi bogăţie, şi frumuseţe, şi educaţie aleasă să se întâlnească într-o singură persoană. În felul acesta nu s-a putut găsi cineva, iar părinţii erau nemângâiaţi.

Au trimis-o la un oarecare ascet filozof, care trăia într-o peşteră afară din Alexandria. S-a dus şi i-a cerut sfatul ce să facă. Ecaterina a luat o icoană, s-a închis în casă şi a făcut multă rugăciune, până după miezul nopţii. Obosind o lua somnul. Atunci vede o vedenie: a văzut-o pe Preasfânta Fecioară că strălucea ca o lună, iar pe dumnezeiescul Prunc în braţele ei că strălucea ca un soare.

Ecaterina a primit în timpul unei vedenii inel de la Mântuitorul Hristos Însuşi, ca semn că Ecaterina s-a făcut logodnica Lui. Acest inel se află în degetul Sfintei şi în ziua de azi. Sfânta Ecaterina a fost covârşită cu mari daruri de la Dumnezeu. Primind o educaţie foarte aleasă şi înaltă, ea a stăpânit toată filosofia elină, desăvârşit arta retoricii, logica şi ştiinţa medicală. Pe lângă acestea, ea era de o frumuseţe fizică fără seamăn.

Sfintele ei moaşte se păstrează și astăzi în Muntele Sinai. Pe acest cuib îl păstrează de-a lungul veacurilor monahii greci.

sursa

Faimosul brand ,,Puma” a pierdut procesul împotriva unui butic din Soroca
Articolul anterior
Primul brad împodobit în România a fost la curtea regelui Carol I, în anul 1866
Articolul următor
Alte articole interesante