”Atât de tinere și frumoase, două mame minunate”. Olga și Irina, ucise în atacul cu rachetă asupra unui bloc din Dnipro. Mergeau la sala de sport, în momentul fatal

Cel puțin 35 de oameni au murit, iar 75 au fost răniți, după ce, sâmbătă, o rachetă rusească a lovit un bloc de locuințe din Dnipro. Au fost distruse 72 de apartamente, iar soarta altor 35 de locatari este încă necunoscută. Olga și Irina, prietene din copilărie și tinere mame, se numără printre victimele atacului, scrie observatornews.ro

Majoritatea celor care au murit sau au fost răniți se aflau în apartamentele lor, în momentul producerii tragediei. Alții erau în apropiere, pe stradă. Așa a sfârșit Olga Usova, medic stomatolog în Dnipro. ând racheta a lovit blocul, Olga și prietena ei Irina, de asemenea medic stomatolog, treceau pe lângă imobil. Au murit amândouă pe loc, scrie publicația Fakty. O fotografie cu cele două tinere a fost postată pe Instagram de Biroul de coordonare a voluntarilor din Dnipr, alături de mesajul: „Doi oameni strălucitori, mame, cele mai bune prietene Ira și Olga… Au fost ucise de Rusia…”.

Prietenul Olgăi, Andrei Bilyak, a relatat despre tragedie pe Facebook: „Nu-mi vine să cred… Durere și lacrimi. Dnipro. Voluntar, stomatolog de înaltă profesie Olga Usova este deja în rai… Fiul ei mic a rămas orfan. La fel și prietena ei Irina Solomatenko, care a murit și ea… Olga a fost bună, deșteaptă, sinceră, a ajutat Forțele Armate ale Ucrainei. Olga a lăsat în urmă o amintire strălucitoare… „.

Olga și Irina mergeau la sala de sport, în momentul atacului

Olga și Irina erau prietene din copilărie, medici stomatologi. Potrivit colegei lor Natalia, când a avut loc atacul cu rachetă, cele două mergeau la sala de sport. Natalia le-a întâlnit pe Olga și Irina când a lucrat în proiectul de voluntariat „Trident”. Acest proiect a reunit medici stomatologi care, pe bază de voluntariat, au tratat soldați ai ATO/OOS cu mult înainte de 24 februarie 2022. Irina și Olga s-au alăturat „Trident” și au oferit îngrijire stomatologică gratuită personalului militar.

„Am fost foarte apropiați, mai ales cu Olga, ea este nașa copiilor mei. Aceasta este o pierdere foarte grea pentru întreaga societate stomatologică a Ucrainei”, a declarat Artem Pohil, cel conduce clinica unde au lucrat Irina și Olga. Potrivit acestuia, înmormântarea tinerelor va avea loc miercuri, scrie Suspline. Pohil a postat un mesaj emoționant pe Facebook: „Fetițele noastre au fost ucise. Ira și Olga au fost cele mai bune prietene și vor rămâne pentru totdeauna. Ganditi-va la familiile lor. Fetele vor fi alături de noi pentru totdeauna așa cum ne-am amintit de ele și ne vom aminti. Este o pierdere foarte grea pentru noi toți, pentru familii, pentru colegi și pentru pacienți. Pentru copiii care încă nu au înțeles amploarea tragediei”.

35 de morți după atacul cu rachete ruseşti din Dnipro

Reamintim că pe 14 ianuarie, o rachetă rusească a lovit un bloc cu locuințe din Dnipro. În dimineața zilei de 16 ianuarie, numărul morților ajunsese la 35, printre care și doi copii. De asemenea, 75 de persoane sunt rănite, iar alte 35 sunt încă dispărute, iar operațiunile de căutare și salvare continuă.

Criză de bucătari în grădinițele din Chișinău: O directoare gătește bucate pentru copii

Grădinițele din Capitală se confruntă cu o lipsă acută de angajați în bucătării. Cel puțin 80 de funcții sunt vacante în acest moment, iar la unele instituții lucrează și câte o singură persoană, scie tv8.md

Gradinita Paradisul Prichindeilor - bucatarie

Pentru ca mesele copiilor să fie servite la timp, la grădinița numărul 56 din Capitală și directoarea îmbracă uneori șorțul de bucătar. Managerii instituțiilor preșcolare spun că tinerii bucătari nu vor să lucreze în grădinițe din cauza salariului prea mic.

„Nu-i așa de greu. Pur și simplu la prima vedere îți pare că nu o să reușesc. Dar de fapt reușești, dacă îți programezi. Ce trebuie mai repede, pui mai înainte. Așa se face. Mie de-o pildă îmi este ușor deja”.

O doamnă are vârsta de 72 de ani și este singura bucătăreasă de la grădinița cu numărul 56 din sectorul Râșcani, unde sunt înscriși aproximativ 100 de copii. 

Din experiența sa de peste 34 de ani în cantina grădiniței spune că, de fapt, doar la prima vedere munca pare grea. 

Cu timpul te obișnuiești cu volumul mare de lucru. Femeia abia așteaptă să mai vină și angajați tineri. La fel, ca și directoarea instituției care este și ea de ajutor la bucătărie.

„Și de mine, și de magazineră, și de asistenta medicală. Cine vine primul, acela pune pestelca și trece la bucătărie. Altfel nu ne descurcăm. Cu un singur bucătar funcționăm deja de opt ani, ne descurcăm foarte greu. Nu vin pentru că salariile nu sunt absolut motivante”, a declarat directoarea grădiniței nr. 56, Elena Rusu.

Situația este și mai complicată la grădinița cu numărul 174 din sectorul Centru, unde zilnic cu trei mese principale și două gustări trebuie să fie hrăniți peste 230 de copii. La bucătărie este doar o singură persoană, deși ar trebui să fie trei. Din luna noiembrie nu se mai găsesc oameni dornici de a lucra.

„Ținem cont și de faptul că el vine la muncă la ora șase dimineața. Lucru bucătarului este specific. El trebuie să vină dimineața, ca la ora 08:30 deja pe masa copilului să fie pregătit dejunul calitativ și gustos”, a menționat directoarea grădiniței nr.174, Ludmila Garștea.

Conform datelor pe care ni le-a oferit Direcția municipală de Educație, în prezent, grădinițele din Chișinău au nevoie de 39 de bucătari și ajutori de bucătar, dar și de 33 de persoane care să spele vesela. 

Cel mai mare deficit de bucătari se atestă în sectorul Râșcani. Urmat de sectoarele Ciocana și Buiucani, unde sunt vacante nouă locuri pentru gătit și circa 12 pentru spălat vasele. În sectorul Centru sunt libere 12 funcții. Situația este mai bună la Botanica, unde nu se ajung patru bucătari și cinci persoane la spălat vesela.

O altă parte a problemei este că 70 la sută din personalul deja angajat are vârsta mai mare 60 de ani, adică sunt pensionari. Șeful adjunct de la direcția Educație spune că problema principală este salariul mult prea mic, care nu atrage tineri din domeniu. Mai exact, un angajat la cantinele din grădinițe primește între 2200 și 3500 de lei pe lună.

„- Ca și soluție suplimentară ar fi un salariu mult mai mare pentru această categorie de angajați. În caz contrar în câțiva ani practic vom rămâne fără angajați în cadrul blocurilor alimentare.
 – Ați făcut astfel de solicitări la Guvern?
 – Noi am făcut solicitări de modificare a legii 270, care ne interzice să achităm din bugetul primăriei salarii suplimentare pentru angajați din blocurile alimentare”, a vorbit șeful adjunct direcția Educație, Andrei Păvăloi.

Păvăloi nu a putut să ne spună dacă a primit răspuns din partea autorităților centrale. Am cerut mai multe detalii de la Ministerul Educației, dar ni s-a spus că vor reveni mai târziu cu un comentariu. 

Adresarea PAS către Ceban: „Ion, nu pune mâna pe robinete și nu lipsi chișinăuienii de apă”

„Ion, nu pune mâna pe robinete și nu lipsi chișinăuienii de apă. În 3 ani de mandat Ion Ceban a băgat în datorii S.A. Apă-Canal și a dat-o în bară cu majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare, iar acum vrea să lipsească chișinăuienii de apă” este mesajul cu care se adresează partidul politic PAS către Ion Ceban.

De asemenea PAS îl învinuiește pe politician că a angajat în cadrul Întreprinderii „Apă-Canal”, persoane care îi sunt favorabile să fie în componenta acesteia „Ion Ceban și-a angajat nănașul și o persoană apropiată de la PSRM, fostul deputat Oleg Lipschi în funcție de director. Pentru a face ce vrea și pentru a nu fi monitorizată activitatea întreprinderii, acesta a scos din consiliul de administrare consilierii municipali PAS când au început a bate alarma despre ilegalitățile din întreprindere”, afirmă Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS, conform zugo.md.

Amintim că, premier Energy a a anunțat pe data de 26 ianuarie ca urmează deconectarea instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale SA „Apă-Canal Chișinău”. Motivul invocat a fost datoria în creștere, neachitată de întreprindere. Totuși, mai târziu, decizia a fost schimbată, ÎCS „Premier Energyˮ SRL anunțând că a decis amânarea deciziei până la data de 1 februarie 2023.

Nemulțumiți de cele întâmplate, partidul a postat vineri, 26 decembrie o declarație video:

Publicaţia online independentă Meduza, declarată „organizație indezirabilă” în Rusia

Autorităţile ruse au interzis joi de facto site-ul de ştiri Meduza prin clasificarea ca „organizaţie indezirabilă”, transmit Reuters şi AFP, citat de Agerpres.

Russia launches criminal probes on prominent Kremlin critics | PBS NewsHour

În urma deciziei anunţate de procuratura generală a Rusiei, este interzisă funcţionarea pe teritoriul ţării a site-ului gestionat din Letonia. Jurnaliştii care scriu pentru Meduza pot fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la patru ani, iar organizatorii – până la şase ani. Cetăţenilor ruşi le este interzis să colaboreze cu publicaţia sau cu jurnaliştii acesteia.

Procuratura a explicat că activitatea site-ului „reprezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Rusiei„.

Meduza, lansată ca publicaţie în limba rusă în martie 2014 în Letonia, pentru a evita cenzura din Rusia, fusese deja clasificată ca „agent străin” de ministerul justiţiei de la Moscova încă din aprilie 2021.

La scurt timp după ce armata rusă a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, parlamentul Rusiei a adoptat legi care pedepsesc cu închisoarea „discreditarea” armatei şi răspândirea de „informaţii intenţionat false” despre aceasta; maximele prevăzute sunt de cinci ani de detenţie pentru prima infracţiune, respectiv 15 pentru cea de-a doua.

Kremlinul duce însă de mai mulţi ani o campanie de reprimare a presei independente şi de blocare a accesului ruşilor la informaţii din media neagreate. Ceea ce s-a întâmplat după începutul războiului a fost doar o escaladare a acestei tendinţe, apreciază Reuters.

Printre cele peste 50 de organizaţii care se află în prezent pe lista celor „indezirabile” mai figurează şi alte publicaţii de investigaţie, cum ar fi iStories, Proekt sau Bellingcat – aceasta din urmă, cu sediul în Olanda.

Evgheni Prigojin, şeful grupării de mercenari Wagner, a cerut interzicerea site-ului Meduza prin această procedură încă din iulie anul trecut.

Meduza nu a reacţionat deocamdată la interdicţie, însă unele personalităţi din opoziţie au criticat deja în mediile sociale decizia autorităţilor. Ruslan Şaveddinov, aliat al disidentului Aleksei Navalnîi, a scris pe Twitter că „organizaţie indezirabilă este mâna de oameni care au acaparat puterea în Rusia„.

Gerard Pique, o nouă replică după ce a fost ironizat în melodia lansată de Shakira. Fotbalistul și-a luat mașina despre care cântă artista
Articolul anterior
Mărturia unei scriitoare revenite în Ucraina după luni de război: ,,Desenul unui copil cu mesajul „Te rog, salvează-mi casa” m-a rupt”
Articolul următor