În atenția proprietarilor de apartamente: Guvernul a aprobat noi reguli cu privire la condominiu

Guvernul a aprobat un nou proiect de lege cu privire la condominiu, totalitatea de bunuri imobile, formată dintr-un teren și una sau mai multe clădiri, care aparțin mai multor persoane și sunt administrate în comun. Părți comune din condominiu se consideră terenul pe care este amplasată clădirea, coridoarele, scările, ascensorul, spațiul destinat pentru agrement, terenul de joacă pentru copii, curțile, grădinile, precum și locurile de parcare.

separator
În cazul noilor construcţii, condominiul va fi creat imediat după obţinerea autorizaţiei de construcție și va fi înregistrat ca bun viitor. Cumpărătorii de apartamente vor dobândi automat o cotă–parte în toate bunurile comune ale condominiului. Acest drept îi va proteja de vânzările repetate ale bunurilor din fondul locativ, scrie bizlaw.md.

Proiectul stabilește, de asemenea, condițiile în care trebuie să fie constituit și înregistrat condominiul. Sunt prevăzute două modalității de administrare a bunurilor comune – de către proprietari nemijlocit sau de către Asociația proprietarilor din condominiu. Fiecare proprietar de apartament (unitate) va deveni proprietat pe cote părți. Astfel, constituie părți comune din condominiu următoarele: terenul, în hotarele stabilite, pe care este amplasată clădirea și anexele, compus atât din suprafața construită, cât și din cea neconstruită.

Cota-parte a fiecărui proprietar în proprietatea comună va fi egală cu raportul dintre suprafața totală a unității (apartamentului) și suma suprafeței totale a tuturor unităților din condominiu. Cota-parte se exprimă în procente cu rotunjirea până la sutimi. Suma cotelor-părți trebuie să fie egală cu 100%, iar calcularea cotei-părți se va efectua de către subdiviziunile teritoriale competente ale Agenției Servicii Publice sau alte întreprinderi care execută lucrări cadastrale sau de evaluare autorizate. Mărimea cotei-părți recalculate se va înscrie în Registrul bunurilor imobile.

În document se spune că dreptul de proprietate asupra aparatamentului și cota-parte din dreptul de proprietatea comună cu ceilalți locatari din bloc vor forma o unitate indivizibilă. Prin urmare, nu veți putea înstrăina sau greva separat apartamentul sau cota-parte a proprietății comune.

Ce reprezintă Fondul de reparație și dezvoltare? După ce documentul va fi aprobat și de către Parlament, urmează a fi instituit obligatoriu Fondul de reparație și de dezvoltare din condominiu, precum și stabilită contribuția financiară a proprietarilor la constituirea acestui fond. Această contribuție va fi stabilită în funcție de mărimea-cotei părți. Din bani adunați în Fond vor fi achitate costurile de reconstrucție, modernizare, reabilitare, inclusiv termică, și reparație a părților comune.

Fondul va trebui să acopere următoarele lucrări obligatorii:

inventarierea, pașaportizarea și efectuarea expertizelor tehnice a clădirii;
efectuarea auditului energetic a clădirii de către auditorii energetici autorizați;
elaborarea documentației de proiect pentru reconstrucție, modernizare, reabilitare și reparație; avizarea, verificarea și expertizarea proiectului de reconstrucție, modernizare, reabilitare și reparație; obținerea autorizației de proiectare și construire;
realizarea lucrărilor de reconstrucție, modernizare, reabilitare și reparație a clădirii și a rețelelor inginerești, inclusiv pentru reabilitarea termică și eficiența energetică a acesteia;
serviciile de supraveghere tehnică;
achitarea creditelor contractate pentru finanțarea lucrărilor de reconstrucție, modernizare, reabilitare și reparație;
îndeplinirea lucrărilor urgente de înlăturare a riscurilor pentru viața și sănătatea oamenilor, preîntîmpinarea și lichidarea consecințelor avariilor și efectelor calamitaților naturale;
îndeplinirea lucrărilor de demolare a clădirii, în cazul constatării stării de avariere a clădirilor și imposibilității lucrărilor de reconstrucție sau alte situații similare.

Citește mai multe pe bizlaw.md

Noi aberații de la Kremlin! Zaharova către Maia Sandu: ”Rusia a lăsat Moldova în frig și întuneric? Ea își sărăcește propriul popor”

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a criticat declarațiile șefei statului Maia Sandu precum că Rusia a lăsat țara în frig și întuneric. „Cine i-a lăsat pe moldoveni în această situație? Rusia? După ce atâția ani a ajutat țara, a primit moldovenii aici, le-a dat de lucru, toți 30 de ani. Sandu, cetățean a României, nu știe aceasta? Ea ce a făcut pentru poporul său?”, a întrebat Zaharova.

„După scurgerile din discuțiile unor oficiale, au decis să mai dilueze scandalul, iar președinta, care este cetățeană a României, a dat vina, era și evident, pentru toate pe Rusia. „A lăsat cetățenii în întuneric și în frig” – cine i-a lăsat pe moldoveni în această situație? Rusia? După ce atâția ani a ajutat țara, a primit moldovenii aici, le-a dat de lucru, toți 30 de ani. Sandu, cetățean a României, nu știe aceasta? Ea ce a făcut pentru poporul său? Nu e o întrebare retorică!

Ce face actuala conducere, cu cetățenia altui stat, în afară de distrugeri și aducerea oamenilor în fața unei catastrofe?!

Nu se va prinde politica antirusească, poate peste mulți ani, cu alte generații crescute pe rețele de socializare, dar nu acum, când oamenii țin minte cum noi împreună ne-am ajutat, poporul știe și ține minte și nu va uita cum și cât Rusia a ajutat Moldova.

Conducerea actuală a Moldovei pur și simplu le încurcă oamenilor să trăiască și merge spre subminarea și pierderea suveranității Republicii Moldova și sărăcirea cetățenilor ei.

Voi faceți toate acestea ca să fie pe plac Statelor Unite ale Americii? Ei vă vor uita și vă vor trăda, nu sunteți primii, nici ultimii. Își vor șterge picioarele și vă vor arunca”, a declarat aceasta.

sursa: www.unimedia.info

Agenții economici ar putea obține dreptul de a amplasa obiective pentru activități economico-sociale în spațiile verzi

Agenții economici ar putea obține dreptul de a amplasa obiective pentru activități economico-sociale în spațiile verzi proprietate publică, fără a schimba destinația acestor terenuri.

Condiția este că aceste obiective trebuie să fie compatibile cu destinația spațiilor verzi. În acest sens, ei vor trebui să solicite autorizația administrației publice locale, prin care se stabilesc, în coordonare cu Agenția de Mediu, locul de amplasare și suprafața obiectivelor, condițiile de desfășurare a activității.

Deputatul Lilian Carp, unul din autorii proiectului de lege, a explicat că lipsa unor prevederi legislative în acest sens creează administrațiilor publice locale probleme legate de amenajarea terenurilor de joacă, spațiilor de agrement și altor obiective de recreare care îmbunătățesc infrastructura spațiilor verzi. Mai exact, prevederile proiectului se referă la terenurile sportive și de agrement, instalațiile pentru practicarea sportului, inclusiv obiective auxiliare de deservire și de întreținere a terenurilor sportive, tribune, căi de acces, sisteme de irigare, blocuri sanitare, obiective de menire social-culturală etc.

Comisia economie, buget și finanțe, în cadrul ședinței de astăzi, a avizat proiectul de modificare și completare a Legii cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane și rurale. Proiectul va fi înaintat pentru dezbateri în plenul legislativului.

Șeful NATO: ”Analizăm cum putem conlucra mai intens cu R. Moldova în diferite domenii. A suferit enorm”

Republica Moldova este un partener al NATO şi a avut de suferit enorm de pe urma războiului din Ucraina, iar NATO analizează în prezent cum poate aprofunda cooperarea cu această ţară, în diverse domenii, ţinând cont că Moldova nu doreşte să adere la NATO, ci este o ţară neutră, a declarat la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Bucureşti, fiind întrebat cum ar putea o ţară ca Republica Moldova să fie ajutată să se apere de efectele războiului din Ucraina, secretarul general al NATO a recunoscut că sprijinul economic este cea mai bună modalitate de a-i veni în ajutor.

„R. Moldova este un partener al NATO şi Moldova are o relaţie foarte apropiată cu Uniunea Europeană, dar mulţi aliaţi îi furnizează sprijin bilateral. Recent m-am întâlnit cu preşedinta Maia Sandu şi am avut discuţie foarte extinsă despre modalităţile în care ne-am putea aprofunda parteneriatul, respectând faptul că Moldova nu doreşte să adere la NATO, ci este o ţară neutră. Analizăm cum putem conlucra mai intens cu Moldova în diferite domenii, dar salutăm totodată faptul că aliaţi din NATO şi Uniunea Europeană furnizează ajutor economic Moldovei pentru a-i ajuta să gestionăm consecinţele,pe care ei le suferă din cauza războiului din Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit News.

„R. Moldova, fiind atât de apropiată de zona de război, a suferit enorm”, a menţionat secretarul general al NATO.

„Desigur, singura şi cea mai bună cale de a încheia această situaţie este ca Putin să pună capăt războiului brutal de agresiune, care e rău pentru ucraineni, dar are ramificaţii la nivel global, inclusiv asupra preţurilor la energie şi alimente şi asupra unor ţări sărace precum Moldova”, a adăugat Stoltenberg.

La sfârşitul lunii octombrie, o rachetă rusească doborâtă de Ucraina a căzut pe teritoriul Moldovei. A făcut pagube, dar din fericire incidentul nu s-a soldat cu victime. Apoi, Moldova a avut în două rânduri pene generalizate de curent din cauza bombardamentelor ruseşti asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Pentru că importurile energetice din Ucraina nu au mai fost posibile, Moldova se confruntă la rândul ei cu o criză. Dependentă de gazul rusesc, Moldova este ameninţată periodic de Gazprom că va avea livrările întrerupte. În prezent, compania rusească îi furnizează doar jumătate din ceea ce prevede contractul.

În premieră, Republica Moldova a fost invitată să participe, miercuri, la reuniunea cu miniştrii de Externe din NATO care este găzduită de Bucureşti.

Prințul Louis, într-o fotografie adorabilă alături de bunicul său, Prințul Charles
Articolul anterior
Viorel Bologan a fost numit Director executiv al Federației mondiale de șah
Articolul următor