Atenție! Fără flori și decorațiuni din plastic pentru cei adormiți

În ajunul Paștelui Blajinilor, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului reamintește cetățenilor că florile și decorațiunile din plastic poluează solul și aerul, iar în procesul de ardere acestea  elimină substanțe cancerigene.

separator

”Utilizarea florilor artificiale pune în pericol sănătatea oamenilor și afectează în mod negativ mediul înconjurător. Florile și decorațiunile din plastic elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane nimeresc coloranți ce conțin metale grele. Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 300 de ani. De asemenea, în procesul de ardere se elimină dioxine, furani și substanțe cancerigene”, se arată în comunicatul publicat pe pagina oficială a ministerului.

În acest context, ministerul  interzice arderea și incendierea deșeurilor și îndeamnă cetățenii să contribuie la protecția mediului înconjurător, renunțând la procurarea decorațiunilor artificiale cu scopul de a le duce la cimitire, iar drept alternativă propune sădirea plantelor decorative multianuale.

Anual, de pe teritoriul cimitirului Sfântul Lazăr din Chișinău, se colectează circa 700 de tone de gunoi, iar 80% din deșeuri sunt florile și decorațiunile de flori artificiale. În condițiile creșterii progresive a cantității deșeurilor din plastic, ministerul îndeamnă autoritățile locale, în comun cu reprezentanții cultelor religioase și forțele de ordine să restricționeze comercializarea și distribuirea decorațiunilor din plastic în preajma cimitirelor.

Administrația cimitirelor este obligată să amplaseze recipiente cu marcaje speciale pentru a fi colectate produsele din plastic și decorațiunile artificiale, iar ulterior să le transmită agenților economici specializați pentru reciclare. Panourile informative și recipientele trebuie amplasate din timp, așa încât populația să se informeze cu referire la modul de colectare și depozitare a deșeurilor.

Nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, neutralizare și evacuare a deșeurilor industriale, de construcție, menajere și de altă natură se sancționează cu amendă în mărime de până la 2000 de lei aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore, și cu amendă în mărime de până la 15 000 lei aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an (art.154 alin.(1)din Codul Contravențional al Republicii Moldova).

Cod galben de vânt puternic în toată țara

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis un avertisment Cod Galben de vânt. Avertizarea este valabilă pentru marți, 18 martie, în intervalul de timp 00:00 – 15:00, și prevede intensificările ale vântului, în rafale de până la 20 m/s, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pentru a preveni eventuale incidente, cetățenii sunt îndemnați să evite arborii bătrâni, inclusiv parcarea automobilelor sub aceștia.

În cazul înregistrării situațiilor problematice, în urma averselor, oamenii sunt îndemnați să sune la numărul unic de urgență 112.

Un bărbat, dipărut fără urmă de luni bune, găsit mort într-un iaz din Ugheni

Un bărbat de 36 de ani din localitatea Coșnița, Dubăsari, dipărut în luna ianuarie și căutat cu disperare de rude și poliție, a fost gǎsit decedat într-un iaz din extravilanul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția cercetează toate circumstanțele cazului.

Acesta a dispărut la data de 23 ianuarie, în jurul orei 20:30, după ce și-a vizitat părinții din satul Boghenii Noi, raionul Ungheni, ultima dată fiind văzut acolo.
Până în acest moment, însă, nu se cunoaște locul aflării sale.

Boboasele, la mare căutare în Postul Mare: Cât costă la piață

De obicei, într-un oraș mare ca al nostru, cel mai interesante lucruri se întâmplă … la piață. Care sunt acum cele mai întrebate produse și cât costă, scrie tvrmoldova.md.

Se știe: în post, Fasolea e vedetă la tarabe. O găsești de toate felurile – albă, neagră,  tărcată… Și chiar dacă anul trecut a fost secetos, vânzătorii, oricum, au ce-ți arăta.  

Acum, după fasole trebuie să prinzi rând, ca la carne și pește proaspăt. Și să nu stea omul degeaba la coadă, se gândește, între timp, și la o rețetă.

Prețul pentru un kilogram de fasole începe de la 30 de lei și poate ajunge până la 70, năutul se vinde la 40 lei kilogramul, soia e 18 lei, iar mazărea – 14.

Șoferii prinși băuți la volan vor rămâne definitiv fără permis de conducere
Articolul anterior
O fetiță de 12 ani din Chișinău i-a cucerit pe jurați la ,,Românii au Talent”!
Articolul următor