,,Fiţi vigilenţi, protejaţi-vă banii și datele personale”, atenționează Poliția. Potrivit oamenilor legii, deținătorii de carduri sunt sunați de escroci prin intermediul aplicației ,,Viber”, cel mai frecvent, dar și prin alte aplicații. Infractorii se prezintă ca reprezentanți ai băncii și, sub pretextul că s-a încercat spargerea contului, solicită de la deținător toate datele bancare, pentru a fi securizat, spargerea conturilor Web/Mobile banking.

De asemenea sunt cazuri când escrocii, prin crearea profilurilor false, solicită transferarea banilor de urgență pentru careva dintre rude care au suferit în urma unui accident sau necesită intervenții etc.
În acest context Poliția vine cu următoarele recomandări:
– Dacă ați fost contactat de persoane străine și se prezintă ca fiind angajați ai băncii, nu cădeți în plasa înșelăciunii, nu dați crezare acestora, verificați informația. Angajații băncilor susțin că NICIODATĂ nu sună pe Viber/WhatsApp
– Nu divulgați NICIODATĂ și NIMĂNUI datele cardului, parole și coduri din SMS!
– Nu răspundeţi e-mailurilor spam, chiar şi cu scopul de vă dezabona şi nu faceţi click pe link-uri şi nici nu apelaţi numere de telefon listate într-un e-mail spam.
– În cazul când pe rețele de socializare presupușii prieteni vă solicită datele cardului, în nici un caz nu comunicați informația solicitată/contactați persoanele și confirmați veridicitatea informației.
– În cazul în care cineva a accesat contul dumneavoastră online, contul bancar sau a obținut date despre cardul de credit – Sunați de îndată instituția bancară, pentru a închide contul.
În cazul în care ați oferit date personale persoanelor necunoscute, apelați de urgență la cel mai apropiat Inspectorat de Poliție sau la SERVICIUL 112.


