Au fost desemnați câștigătorii concursului ”Polobocul de Aur” din cadrul Zilei Naționale a Vinului

Duminică, 02 octombrie 2022, în cadrul Zilei Naționale a Vinului, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), a premiat învingătorii concursului „Polobocul de Aur”. 

La ediția a XX-a, a Concursului pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de Aur”, au concurat circa 400 vinuri de casă, 117 au ajuns la etapa republicană, iar 9 au fost selectați învingători. 

Potrivit lui Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, pentru a pune în valoare tradiția producerii vinului de casă calitativ, CCI îndeamnă gospodarii să prezinte rodul muncii și măiestriei lor – vinul, la concursul „Polobocul de Aur”, încă din anul 2002.

Vinul este apreciat de către degustători profesioniști, iar cei mai iscusiți producători ai vinului artizanal sunt premiați. 

„Sunt mândru de vinificatorii noștri, care în ciuda tuturor impedimentelor – pandemie, criză economică, secetă, război, etc., continuă să muncească destoinic, și ne surprind mereu cu un vin bun și curat. Vă doresc, stimați vinificatori, să păstrați dragostea de frumos și de tradiție în continuare. Vă mulțumesc pentru încredere în instituția camerală și nu uitați că aveți toată  aprecierea și suportul nostru”, a declarat președintele CCI a RM.

Pe parcursul celor XIX ediții au fost prezentate aproximativ 9 000 de mostre de vin, dintre care peste 190 au devenit învingătoare. 

Premiul mare pentru câștigătorii Concursului „Polobocul de Aur”, este un butoi de 100 de litri.

Astfel: 

  • Premiul Mare „Polobocul de Aur” 

Nominalizarea: Vin produs din soiuri tehnice, specia Vitis Vinifera, roada anului 2021. Categoria: Cel mai bun vin alb. Iurii BELIOGLO, s. Cazaclia (Sauvignon).

  • Premiul Mare „Polobocul de Aur” 

Nominalizarea: Vin produs din soiuri tehnice, specia Vitis Vinifera, roada anului 2021. Categoria: Cel mai bun vin roşuIgor DONȚU, or. Căușeni (Malbec).

  • Premiul Mare „Polobocul de Aur” 

Nominalizarea: Vin produs din soiuri tehnice, specia Vitis Vinifera, roada anului 2021. Categoria: Cel mai bun vin roseAndrei EREMIA, or. Ialoveni (Pinot Gris).

  • Premiul Mare „Polobocul de Aur”  

Nominalizarea: Vin din soiuri hibride și din specia Vitis labrusca, roada anului 2021. Categoria: Cel mai bun vin albAlexandru NEAMȚU, r. Ciuleni, s. Corjova (Cuderca).

  • Premiul Mare „Polobocul de Aur”  

Nominalizarea: Vin din soiuri hibride și din specia Vitis labrusca, roada anului 2021, Categoria: Cel mai bun vin roșuAndrei PANICERSCHII, or. Taraclia.

  • Premiul Mare „Polobocul de Aur”  

Nominalizarea: Vin maturat minim 6 luni. Categoria: Cel mai bun vin albTimofei POGOR, s. Văsieni, r. Ialoveni (Feteasca Albă).

  • Premiul Mare „Polobocul de Aur”  

Nominalizarea: Vin maturat minim 6 luni. Categoria: Cel mai bun vin roșuAdrian CHIVRIGA, mun. Ungheni (Rara Neagră).

  • Premiul Mare „Polobocul de Aur”

Nominalizarea: Vinuri licoroase. Categoria: Cel mai bun vin roşuIon NICOLENCO, or. Căușeni (Cahor).

  • Premiul Mare „Polobocul de Aur”  

Nominalizarea: Vin din soiuri autohtone și soiuri de selecție nouă. Categoria: Cel mai bun vin alb. Mihail ANDRIEȘ, or. Căușeni (Viorica).

sursa: www.agrobiznes.md

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

Putin ridiculizat pe coperta unei reviste din Polonia, înfățișat cu un calorifer deasupra buzelor
Articolul anterior
Cadavrul unui bărbat, găsit în parcul Valea Trandafirilor din Capitală
Articolul următor