Au ieșit la iveală schemele dubioase prin care Vladimir Putin le-a cumpărat case de lux fiicelor sale și fostei soții

Vladimir Putin s-a folosit de o întreagă rețea de firme off-shore, manipulate de apropiații lui, pentru a le da case de lux, aproape de reședința sa oficială din Moscova, fostei sale soții și fiicelor sale, se arată într-o investigație a Proekt, citată de The Moscow Times, citat de digi24.ro.

Investigația celor de la Proekt se bazează pe corespondența e-mail a lui Kiril Șamalov, fostul ginere al lui Putin, obținută ca urmare a unei scurgeri masive de date din 2020. Conform jurnaliștilor de la Proekt, o firmă off-shore cu sediul în Cipru, Ermira, și alte două companii similare din Panama – Topsail Development și Dorrington Commercial – au fost folosite pentru a cumpăra terenuri în apropiere de reședința oficială a lui Vladimir Putin din Moscova, de la Novo-Ogariovo. Terenurile au fost cumpărate la mijlocul lui 2006 Mai puțin de doi ani mai târziu, în 2008, Putin a făcut rocada cu Medvedev, într-o încercare de a păstra o minimă aparență că Rusia mai era o democrație. În această perioadă, proprietățile au fost re-înregistrate pe numele lui Șamalov.

În e-mailurile scurse, apar discuții din 2012 între Șamalov și fiica cea mică a lui Putin, Katerina Tihonova, în care cei doi discutau de o renovare la una dintre proprietăți. Pentru acest proiect, ar fi fost plătiți în jur de 9 milioane de euro.

Vile de lux cu proprietate dubioasă și schimburi constante între oligarhi și familia lui Putin

În 2013, Șamalov a trimis prin e-mail un document prin care îl împuternicea pe Artur Oceretnîi, actualul soț al fostei soții a lui Putin, Liudmila Putina-Oceretnîia, să dețină o altă proprietate, tot în apropiere de reședințele deja menționate.

Oceretnîi și Șamalov au cumpărat, de asemenea, vile de lux și în stațiunea franceză de coastă Biarritz, acolo unde localnici au văzut-o pe fosta lui Putin alături de fiica acestuia, Tihonova, mergând pe stradă fără ascunzișuri. Cea mai mare fiică a lui Putin, Maria Voronțova, s-a mutat în două locuințe aproape de Novo-Ogariovo la puțin timp după căsătoria cu afaceristul olandez Jorrit Faassen. Proprietățile respective au fost înregistrate în 2013 sub proprietatea unei sucursale a Ermire din Insulele Virgine Brtianice – Berocci Investments. Proekt mai scris că proprietatea fluidă deținută prin firme off-shore și faptul că nu s-au căsătorit legal le-a permis lui Tihonova și Voronțova să nu aibă legături direct cu aceste proprietăți.

De atunci, Șamalov a predat proprietățile din Novo-Ogariovo și acțiuni de 380 de milioane de dolari pe care le deținea la principala companie petrochimică din Rusia, Sibur, către oligarhi susținuți de dictatorul rus. În urmă a rămas doar proprietatea de la Biarritz, confiscată de autoritățile franceze în aprilie 2022, la puțin timp după declanșarea invaziei din Ucraina. Putin nu a recunoscut niciodată că Tihonova și Voronțova sunt fiicele lui, referindu-se la ele în interviuri cu apelativul „acele femei”.

Ambele au fost sancționate de guvernul SUA, împreună cu Șamalov, în aprilie 2022. Reședința de la Novo-Ogariovo se află la doar câțiva kilometri de locul unde mai multe drone au fost doborâte la Moscova, în timpul celui mai serios atac împotriva capitalei ruse de când a început războiul din Ucraina. Putin se afla, cel mai probabil, în interioriul vilei în timpul atacului și a fost trezit mai devreme de cât era obișnuit de echipa lui de securitate, a declarat o sursă apropiată de Kremlin pentru varianta rusească a The Moscow Times, sub condiția anonimatului, miercuri.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

La mulți ani, Italia! Aceasta marchează azi Ziua Națională!
Articolul anterior
Un nou sprijin pentru Moldova din partea Marii Britanii, anunțat la Summitul de la Bulboaca
Articolul următor