Au investit zeci de mii de euro în apartamente, dar au rămas fără case

Fără bani şi fără case. 130 de familii au rămas pe drumuri, după ce au investit zeci de mii de euro în apartamente construite în 3 blocuri din sectorul Botanica al Capitalei. Firma de construcţii a dat faliment acum 7 ani, iar păgubaşii îşi caută dreptatea în instanţe.

separator
În 2007, compania semna contracte pentru construcţia blocului de pe strada Băcioii Noi 16/2. Lucrările au început în 2010, iar 3 ani mai târziu oamenii urmau să se mute în casă nouă. Firma a ridicat doar un bloc din cele 3, dar nici acela nu e gata. Iulia Colesnic a plătit 26 de mii de euro pentru un apartament cu două camere. Acum stă în chirie, deşi în acte e proprietara unui apartament.

”În 2010 a fost în totalitate achitat şi tot cu speranţa stăm, am doi copii, stăm în chirie cu soţul. Avem contract legalizat la notar, la cadastru”, a spus o victimă

”Eu am achitat apartamentul timp de doi ani. Şi sora mea are apartament aici. Au fost recomandări că preţul e mai mic faţă de oraş. Dar în final a fost un scop să ne înşele”, a menţionat victima, Cosmas Ovarnis.

”Eu sunt din partea lui fata mea. Ea a plecat peste hotare ca să facă bani să cumpărăm apartament. Am achitat o sută de procente plus nouă procente în plus şi am rămas fără nimic”. „Am încheiat contractul în 2010 şi mi-a promis că în 2012 va fi finisat. Atunci m-am apropiat şi nu era gata. Ei şi-au cerut scuze şi mi-au mai propus un garaj care la fel l-am achitat şi nu ştiu unde este el acum”.

Firma care a început construcţia blocurilor a fost preluată de o altă companie care s-a angajat să finalizeze lucrările, apoi a intrat în insolvenţă. A fost numit un nou administrator care tot nu poate rezolva problema oamenilor.

Actualul administrator, Oleg Munteanu, propune contractarea unei alte firme de construcţii care să finalizeze construcţia. Asta cu o condiţie. „Singurii locatari să facă o supraplată la contract, deci acum altă soluţie adică găsim firma şi toţi 130 de investitori să mai adauge careva mijloace financiare ca să continuăm această construcţie”, a spus administratorul companiei de construcţii, Oleg Munteanu.

Evident, proprietarii apartamentelor refuză propunerea deoarece ei au achitat deja contractele integral. Potrivit documentelor, imobilul este evaluat pe piaţa imobiliară la peste 50 de milioane de lei.

sursa: www.publika.md

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Val de nemulțumiri în mediul online după anunțarea compensațiilor

După ce marți, 10 decembrie, au fost anunțate compensațiile pentru cei care au solicitat ajutor din partea statului în perioada rece a anului, astăzi, mediul online abundă în postări, prin care oamenii se plâng de faptul că nu au fost evaluați corect, scrie libertv.md.

Mai mult, unii spun că deși au venituri modeste, au fost încadrați în categoria “non-vulnerabili”.

Un exemplu este o familie cu doi copii mici, care a primit 310 lei compensație, deși factura la gaz a ajuns la 1.800 de lei. O altă familie, formată din trei persoane, dintre care două cu dizabilități, a scris că a primit 300 de lei drept compensație. Într-o situație similară, o familie cu trei copii, unul având dizabilitate severă, se întreabă cum să gestioneze facturile de mii de lei dintr-un venit lunar de 11.000 de lei, în condițiile în care compensația este de doar 300 de lei.

Alexei Buzu a declarat că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării.

„Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe support@compensatii.gov.md,” a menționat oficialul.

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif.

Cine este avocatul reținut pentru mită grasă 

Avocatul reținut în dosarul de „trafic de influență în circumstanțe agravante” cu mită de zeci de mii de euro și care se află acum în izolatorul Centrului Național Anticorupție este fostul procuror Nicu Șendrea, au declarat pentru unimedia.info surse din cadrul anchetei.

Nicu Șendrea și-a luat licența de avocat în 2021.

Până atunci, acesta a fost procuror raional, apoi municipal.

Nicu Șendrea a devenit cunoscut opiniei publice după altercațiile cu activistul Pavel Grigoriuc, soldate cu spitalizarea procurorului, actual avocat și un dosar penal pe cealaltă parte a conflictului.

În 2017, presa scria că Șendrea ar fi fost protejat de un adjunct al Procurorului General, iar averea  acestuia s-ar fi îmbunătățit semnificativ în acea perioadă.

Un copil de 10 ani, lovit mortal de o mașină, la Cantemir
Articolul anterior
Un tânăr a fost găsit fără suflare în apele râului Bîc, în Capitală
Articolul următor