Au promis că se retrag, dar au bombardat orașul Cernihiv toată noaptea. Cel puțin șase oameni, inclusiv un copil, au fost răniți, iar o persoană a decedat

Deși au promis că vor micșora ofensiva, localnicii din regiunea Cernihiv au auzit toată noaptea focuri de armă. Conform presei ucrainene, militarii ruși au bombardat mai multe obiective destinate civililor și au recurs la atacuri aeriene asupra localității Nijîn.

Au promis că se retrag, dar au bombardat orașul Cernihiv toată noapteaFoto: Realitatea.md

Cel puțin șase oameni, inclusiv un copil, au avut de suferit, iar o persoană s-a stins din viață, potrivit datelor comunicate de administrația publică locală, transmite realitatea.md.

Printre clădirile în care s-a țintit se numără mai multe biblioteci, centre comerciale, blocuri de locuit, dar și o piață.

Numărul exact al celor răniți și decedați se precizează. Conform Hromadske, anterior primarul din Cernihiv, Vladislav Artoșenko, anunța că, în total, de la începutul războiului, drept urmare a acțiunilor militare care au loc în oraș, au decedat 350 de persoane. Potrivit funcționarului local, zilnic spitalele internează câte 30-40 de răniți.

Mai mult, localitatea a devenit practic izolată. Infrastructura destinată comunicării a fost deteriorată, parțial nu există conexiune la electricitate, apeduct, încălzire și gaz.

Negociatorii ruși anunțau marți, 29 martie, după tratativele de la Istanbul, că ofensiva spre Kiev și Cernihiv va fi minimizată. Totodată, Serghei Șoigu declara recent că armata rusă și-a îndeplinit obiectivele primei etape a așa-numitei „operațiuni militare speciale” din Ucraina și urma să se concentreze pe regiunile Donețk și Lugansk. Precizăm că liderii celor două teritorii, cărora Putin le-a recunoscut independența cu puțin timp înainte de a invada Ucraina, doresc aderarea la Federația Rusă.

Lovitură pentru influenceri și artiști. Motivul pentru care nu mai pot pune muzică în clipurile de pe Instagram

Milioane de utilizatori Instagram – influenceri, vedete sau oameni obişnuiţi – s-au trezit peste noapte că au rămas fără muzică în clipurile video. Scandalul a pornit de la societatea care se ocupă de drepturi de autor pentru artiştii din Italia, care nu a ajuns la o înţelegere cu reţeaua de socializare. Din cauza algoritmilor, problema s-a extins şi a afectat melodii ale artiştilor din toată Europa, transmite Observator.

Instagram Outage: Some users in India are unable to login

Instagram a tăiat sonorul pentru multe dintre Reels-uri, de exemplu ultimul clip postat de trupa Depeche Mode. Melodia trupei britanice nu se aude şi este însoţită de mesajul: „Acest conţinut nu este disponibil”.

Utilizatori din toată Europa au descoperit că nu mai pot pune muzică pe colajul lor zilnic. Şi influencerii de la noi s-au trezit pe „mute”.

Adelina Pestrițu, creator de conținut: O imagine frumoasă, gândită, analizată, are nevoie de o muzică potrivită astfel încât să te bage în vibe-ul potrivit. Sper să îşi dea seama că au luat nişte decizii foarte ciudate şi pripite şi că ne dau viaţa peste cap.

De unde a pornit problema

Totul a pornit după ce compania mamă a Instagram, Meta, cea care administrează platformele, nu a reînnoit contractul cu societatea autorilor şi artiştilor din Italia. Doar că, acum, toate clipurile din Europa au rămas pe mute. Într-un răspuns pentru Observator, Meta spune că negocierierile merg mai departe. Pe de alte parte, italienii susţin că nu ar fi vorba de o negociere, ci de impunerea anumite condiţii. Decizia Meta ar putea avea efecte şi pentru artiştii la noi.

Mario De Mezzo, ORDA: În România este această reglementare pe online este în curs de negociere. Artiştii primesc ceva venituri în funcţie de utilizare, dar de la platforme în mod direct, cum ar fi Youtube. Dacă operele artiştilor români sunt folosite şi nu li se acordă remuneraţie pentru această folosire, artiştii sunt prejudiaţi în limita utilizării.

Cu sediul la Roma, Societatea Autorilor şi Artiştilor din Italia este a şasea ca mărime din lume şi are în portofoliu aproape 6 milioane de melodii şi 95.000 de membri. Printre artişti, Maneskin, Zucchero sau Ennio Morricone.

Medvedev amenință cu un atac nuclear dacă Ucraina va încerca să recupereze Crimeea

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, a lansat vineri, 24 martie, un nou avertisment privind folosirea armelor nucleare, relatează agenția EFE.

Ex-Russian President Medvedev meets Chinese leader Xi for talks on ties,  Ukraine war

Avertismentul vizează intenția Ucrainei de a recupera peninsula Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

”Dacă vorbim despre ofensive serioase legate de încercarea de a recupera prin forţă Crimeea, este deplin evident că acesta va fi considerat un motiv pentru folosirea oricărui mijloc, inclusiv cele prevăzute în doctrina de descurajare nucleară”, a spus Medvedev într-un interviu acordat agențiilor de presă ruse, conform ziare.com.

Medvedev a precizat că doctrina Rusiei pentru descurajare nucleară prevede posibilitatea recurgerii la armele nucleare dacă existenţa statului rus în sine este ameninţată. Or, încercarea de a smulge o parte a statului rus este un atac la adresa existenţei sale, a explicat Medvedev, referind-se la Crimeea anexată de Rusia.

”Prin urmare, puteţi trage concluziile: există fundamentele evidente pentru folosirea oricărei arme. Absolut oricare”, a ameninţat fostul preşedinte rus. ”Sper că „prietenii” noştri de peste ocean sunt conştienţi de asta”, a completat el.

Totuşi, Medvedev crede că declaraţiile oficialilor ucraineni despre recuperarea Crimeei sunt mai degrabă propagandă. ”Tot felul de declaraţii despre recuperarea Crimeei sau altceva … Vedeţi, asta este propagandă şi aşa trebuie tratată. Ea există mereu în timp de război”, a observat responsabilul rus.

”Aceasta în primul rând pentru că situaţia economică prin care trec ei, spre deosebire de noi, este oribilă”, consideră Medvedev, adăugând că la ora actuală Kievul supravieţuieşte economic doar datorită finanţărilor externe. ”Ucraina nu este doar o ţară ruinată, este o ţară întreţinută complet din exterior, un stat falit”, a apreciat el.

Cât despre posibilitatea ca Ucraina să adere curând la UE, în opinia fostului preşedinte rus aceasta este ”o minciună absolută”.

Vânzările de șampanie au explodat în Dubai și Turcia, acolo unde au fugit mii de ruși. În Rusia s-au prăbușit dramatic

Războiul provocat de Putin în Ucraina a bulversat piețele energetice și alimentare atât din Europa, cât și din întreaga lume, unde prețurile au crescut, atingând valori istorice.

Astfel, ultimele date publicate privind exporturile de șampanie din Franța arată că acestea au explodat în anul 2022 la Dubai și în Emiratele Arabe Unite, dar și în Turcia, acolo unde au fugit zeci de mii de ruși. În schimb, livrările de șampanie franțuzească s-au prăbușit în Rusia, cu 81%.

Producătorii francezi au livrat anul trecut aproape 1,9 milioane de sticle de șampanie în Emiratele Arabe Unite, o creștere de 75%, în timp ce exporturile către Turcia au crescut și ele cu 120%, potrivit cifrelor publicate luna aceasta de Comite Champagne, scrie Bloomberg.

Cifre separate din Trade Data Monitor au arătat că exporturile de șampanie din Turcia către Rusia au crescut cu 182% în 2022.

În urma invaziei, cetățenii ruși au fost liberi să călătorească sau să se mute în Emiratele Arabe Unite și în țările învecinate. Este posibil ca prezența lor să fi avut un impact pozitiv asupra vânzărilor în locuri precum regiunea Golfului, a declarat David Chatillon, co-președintele al Union des Maisons de Champagne.

UE a impus o interdicție a exportului de produse de lux în Rusia în urma invaziei Ucrainei de anul trecut. Dar interdicția se aplică numai mărfurilor care costă mai mult de 300 de euro (323 de dolari), iar sticlele de șampanie costă adesea mai puțin decât atât.

Rusia, care a fost a 13-a cea mai mare piață de export în volume în 2021, a scăzut pe locul 38, după ce transporturile au scăzut cu peste 81% în 2022, arată datele statistice.

Producătorii au livrat în țară aproximativ 435.000 de sticle, față de peste 2,3 milioane în 2021. SUA – 33,7 milioane de sticle, Marea Britanie – 28,1 milioane, Japonia -16,6 milioane, Germania – 12,2 milioane, Italia – 10,6 milioane, Australia – 10,5, Belgia – 10,3 milioane, au fost cei mai mari consumatori internaționali de șampanie venită de la Paris, după Franța.

În schimb, rușii au devenit anul trecut principalii cumpărători străini de proprietăți imobiliare din Turcia și Dubai, deoarece sancțiunile legate de invadarea Ucrainei de către Kremlin i-au determinat să investească în străinătate.

Ei au cumpărat un record de 16.312 de case în Turcia în 2022, conform datelor Institutului de Statistică din Turcia, și au fost clasați pe primul loc în Dubai de firma de brokeraj Betterhomes.

Rusia a încetat să transporte gaze naturale prin conducta Yamal-Europa
Articolul anterior
Rușii au atacat intenționat clădirea Crucii Roșii din Mariupol
Articolul următor