Auditul datoriilor Moldovagaz ar urma să fie realizat până la 1 octombrie: ,,Lucru imposibil”

Potrivit protocolului semnat cu Gazprom, auditul datoriilor Moldovagaz ar urma să fie realizat până la 1 octombrie, lucru imposibil. În aceste condiții, continuarea livrărilor de gaze naturale după 1 octombrie rămâne la discreția Gazprom.

O spune președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia prețul mare de achiziție determină compania să solicite ANRE o majorare de tarif. Porivit lui Ceban majorarea tarifului ar permite atât efectuarea plăților către Gazprom, cât și acoperirea devierilor financiare, transmite IPN.

Vadim Ceban califică drept incertă situația în privința reducerii sau sistării complete a livrărilor de gaze naturale din partea Gazprom după data de 1 octombrie. Șeful Moldovagaz spune că, juridic, concernul rus are motive de a opri livrările de gaz, întrucât Chișinăul nu reușește să-și onoreze obligațiunile stipulate în protocolul semnat în luna octombrie 2021.

„Este la discreția Gazprom dacă livrările de gaze naturale vor fi continuate de la 1 octombrie sau nu. În afară de achitările pe care le efectuăm în fiecare lună la data de 20, achitarea avansului, cu suportul Guvernului reușim să facem față acestei cerințe, dar există și protocolul semnat anul trecut, cu aspectele ce vizează auditul. Gazprom solicită ca acest audit să fie finalizat până la 1 octombrie, lucru imposibil”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Vadim Ceban spune că din luna octombrie, dacă va fi menținut actualul contract, prețul de achiziție va fi mai mic, fapt generat de modificarea formulei de calcul. În același timp, președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz spune că o majorare a tarifelor de către ANRE este întârziată, compania deja înregistrând devieri negative de milioane de lei.

„Nici noi nu suntem fericiți cu așa prețuri, la noi tot sunt probleme, scade consumul. Scad volumele pe care le vindem și asta deja este vizibil. Deja volumele au scăzut cu 15-20%. Primim scrisori de la consumatori mari, din domeniul industrial care trec de la gaz la păcură. Cu referire la tarif, dacă facem un calcul simplu, la prețul de achiziție din septembrie, un metru cub de gaz iese 1,8 dolari, dacă înmulțim la cursul valuar, iese peste 36 de lei. Dar din octombrie se schimbă formula și va fi alt preț, repectiv noi propunem un tarif adecvat, dar aici am întârziat. Acest tarif trebuia aplicat încă din perioada verii, pentru că în perioada de vară în loc să reducem devierile financiare, noi invers, am acumulat mai multe devieri”, a mai spus Vadim Ceban.

În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 22,99 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. Prețul de achiziție a gazului oferit de Rusia este în luna septembrie de 1.883 dolari pentru o mie de metri cubi, cu peste 400 de dolari mai mult față de luna august.

Au fugit de mobilizare: Doi ruși au ajuns cu barca în Alaska

Paza de Coastă a SUA a reținut doi bărbați pe insula St. Lawrence, statul american Alaska. Ei plecaseră cu barca din Egvekinot, regiunea autonomă Ciukotka, și le-au spus celor care i-au găsit că „au fugit de armată”, scrie Alaska News Source.

Bărbații au fost găsiți de localnicii din satul Gambell, marți, 4 octombrie. Ei au informat polițiștii de frontieră despre descoperirea bărcii cu cei doi cetățeni străini.

Cazul a fost tratat foarte atent, având în vedere tensiunile dintre SUA și Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al biroului senatorului Dan Sullivan a declarat că acesta a fost informat despre situație după ce a fost contactat de un lider comunal înalt din regiunea Strâmtorii Bering.

Bărbații au parcurs în jur de 300 de mile marine, peste 500 de kilometri pe mare.

Doi ruși care au fugit cu barca de mobilizare au ajuns în Alaska și au fost recuperați de Garda de Coastă a SUA

„Acești doi oameni care au venit din Rusia cu barca au fost reținuți la Gambell și sunt acum la Anchorage și tratați de autoritățile federale”, a spus guvernatorul Mike Dunleavy.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi străini. Nu avem nicio indicație că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Dunleavy.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

Un bărbat britanic a murit în detenţie, după ce a fost capturat de separatiștii pro-ruși la Donețk
Articolul anterior
Cercetătorii au descoperit proteina care contribuie la creșterea celulelor canceroase
Articolul următor