Australia, lovită de ploi musonice! Un fenomen care survine la 100 de ani

Inundații excepționale, care nu se întâmplă decât „o dată la o sută de ani”, afectează nord-estul Australiei, ploile musonice dovedindu-se mult mai intense decât în mod obișnuit, scrie AFP.

separator

Aceste ploi constituie mai degrabă o ușurare pentru agricultorii din Queensland, care s-au confruntat cu o gravă secetă. Biroul australian pentru meteorologie a avertizat duminică că vor urma noi ploi și risc de tornade în zilele următoare.

Mii de locuitori din Townsville au rămas fără curent electric și sunt izolați de restul lumii din cauza drumurilor inundate. Autoritățile au făcut apel la armată pentru a furniza zecilor de mii de locuitori saci de nisip. „Nu este un eveniment care intervine la fiecare 20 de ani, e un eveniment care survine la 100 de ani”, a premierul Queensland Annastacia Palaszczuk.

Biroul de meteorologie a explicat că un sistem musonic foarte lent staționează deasupra nordului acestui stat și că unele zone se vor confrunta cu echivalentul a peste un an de ploi, înainte ca situația să se amelioreze. În medie, regiunea beneficiază de 2.000 de milimetri de ploaie în fiecare an, dar unele localități ar putea să depășească acest prag doar în câteva zile.

În ultimele șapte zile, 1.600 milimetri de precipitații au căzut în Paluma și 1.568 milimetri în Upper Bluewater. Orașul Townsville a primit 1.048 milimetri în condițiile în care media anuală este de 1.127 mm. „Nu am văzut niciodată așa ceva”, a declarat la televiziunea ABC Chris Brookehouse, un locuitor, care a adăugat că apa a ajuns la un metru în casa sa.

Inundațiile reprezintă însă o veste bună pentru agricultorii și crescătorii de animale, victime ale secetei. Australia se confruntă cu cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată, care a agravat seceta care afectează estul și sudul țării și a alimentat incendiile de pădure.

Căldurile puternice nu sunt rare în timpul verii australe dar, potrivit experților, schimbările climatice au provocat creșterea temperaturilor, atât pe pământ cât și în mări, ceea ce sporește numărul de zile extrem de calde și riscul de incendii.

sursa

Celebrul motan din Harkov s-a căsătorit! Cine e iubita lui

Stepan, motanul celebru din Ucraina, a cerut-o în căsătorie pe iubita sa, Stefania. Tinerii însurăței s-au cunoscut vara trecută în Lviv, când Stepan se întorcea din Franța, unde făcuse caritate pentru a ajuta animalele din Ucraina, scrie www.diez.md.

Felinele și-au înregistrat căsătoria la întreprinderea municipală numită „Oraș fericit”. La ceremonie, Stepan a purtat o cravată neagră, iar Stefania a ales o fundiță albă, tradițională pentru mirese.

„Nu vă rețineți emoțiile, iubiți-vă, viața este una! Stefania, te iubesc!”, „a declarat” Stepan pe contul său de Instagram.

Patrupezii au primit și un certificat de căsătorie. Se precizează că Stefania este cetățeancă franceză și are doar un an, iar mirele este cu mult mai în vârstă, având deja 13 ani.

Tinerii însurăței sunt destul de populari pe rețelele sociale, Stefania având 80 000 de abonați, iar Stepan – peste un milion. Motanul Stepan trăiește în orașul Harkiv. La începutul lunii martie, împreună cu stăpânii săi, a plecat în Franța, unde a făcut caritate pentru a ajuta animalele din Ucraina.

Stepan mai este cunoscut și pentru faptul că, în 2021, casa de modă Valentino i-a comandat o reclamă. În anul 2022, Stepan a primit prestigiosul premiu World Influencers and Bloggers Awards (WIBA), iar în 2023, Stepan a apărut pe coperta revistei Times Monaco.

Creatorul de modă rus Vyacheslav Zaitsev s-a sins din viață

Creatorul de modă rus Vyacheslav Zaitsev a murit la vârsta de 86 de ani la Moscova, relatează REN TV și Izvestia.

Российский модельер Вячеслав Зайцев умер на 86-м году жизни в Москве.

Potrivit datelor preliminare, bărbatul a murit la terapie intensivă într-un spital din regiunea Moscova din cauza sângerării gastrice, relatează kommersant.ru.

Potrivit REN TV, în ultimii ani, Zaitsev a suferit de boala Parkinson, era parțial paralizat și nu se putea deplasa fără asistență.

Pisica lui Karl Lagerfeld, care a moștenit averea de 200 de milioane de dolari, invitatul special la MET Gala 2023

Pisica Choupette, „moștenitoarea” regretatului Karl Lagerfeld, este invitat de onoare la MET Gala 2023, eveniment care va avea loc la New York luni, pe data de 1 mai. Ediția din acest an este un tribut adus legendarului designer.

Karl Lagerfeld a fost cunoscut pentru multe lucruri. Pe lângă creațiile realizate pentru cele mai mari case de modă din lume și stilul său personal unic, el a fost celebru și pentru relația specială pe care a avut-o cu pisica sa, Choupette.

Pisica birmaneză duce o viață de lux, fiind catalogată drept cea mai rasfățată felină din lume. Are până și o carte biografică, intitulată „Choupette: The Private Life of a High-Flying Fashion Cat”.

Acum, Choupette este invitată de onoare la MET Gala 2023. Evenimentul va avea loc luni la Metropolitan Museum of Art Costume Institute din New York. Este de departe cea mai așteptată gală fashion a anului. Ediția din acest an reprezintă un tribut adus regretatului designer Karl Lagerfeld. Gazdele evenimentului sunt Penelope Cruz, Dua Lipa, Michaela Coel și Roger Federer.

Se spune că ea a moștenit cea mai mare parte din averea de 200 de milioane de dolari a regretatului designer.

sursa: www.adpm.ro

Jessica Biel ,,dă vina” pe Justin Timberlake pentru ridurile ei
Articolul anterior
Strigăt de ajutor! O mamă își caută fiul dispărut
Articolul următor