Autoritățile abia testează platforma lemne.md care urmează să fie lansată astăzi, conform termenului-limită oferit de premier

Termenul-limită oferit de premierul Natalia Gavrilița pentru lansarea site-ului informativ lemne.md expiră astăzi, 15 septembrie. Deocamdată, platforma nu este funcțională. Contactată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Executivului Anastasia Taburceanu a precizat că site-ul este în proces de testare și ar putea fi lansat pe parcursul zilei.

În cadrul ședinței din 7 septembrie, premierul Natalia Gavrilița s-a arătat nemulțumită de faptul că site-ul lemne.md nu a fost lansat până pe 1 septembrie. Aceasta a solicitat Ministerului Mediului ca platforma să fie funcțională până pe 15 septembrie.

„Am solicitat ca până pe 1 septembrie să fie funcțională Linia Verde și am vorbit despre un site – lemne.md. Acestea ar putea fi instrumente prin intermediul cărora oamenii ar putea să se informeze despre procesul de distribuire a lemnelor. (…) Să știți că în octombrie el nu ne ajută. Nu știu cine este implicat – donatori, finanțatori, înțeleg că au proceduri. Dar haideți că îl face un voluntar timp de o zi. Nu înțeleg de ce noi așteptăm până devine prea târziu. Trebuie să fie făcute la timp lucrurile”, declara atunci Natalia Gavrilița.

La o săptămână de la ședință, platforma rămâne deocamdată nefuncțională. NM a contactat-o pe Anastastia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt a Executivului, pentru un comentariu.

„Se lucrează la platformă. Va fi lansat probabil azi, dar e perioada de testare. Se testează pltforma și dacă funcționează bine va fi lansată imediat”, a precizat aceasta.

Amintim că ex-ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu a precizat în data de 7 septembrie că site-ul lemne.md nu a fost lansat în termenul stabilit inițial din cauza unor „proceduri tehnice”, care depindeau de partenerii de dezvoltare. Aceasta a subliniat că site-ul va fi informativ, iar procesul de distribuție a lemnelor rămâne la fel ca în anii precedenți, iar primăriile au grijă să informeze localnicii.

„Ocolul silvic anunță satele respective și ei comercializează. Comunicarea la nivel local este bine stabilită. Dar pentru transparență și informarea publică sau pentru anumite întrebări care apar pe parcurs este necesară această linie verde și site. Dar va fi un site informativ”, a conchis Cantaragiu.

Iuliana Cantaragiu a demisionat din funcția de ministru al Mediului în data de 8 septembrie. Momentan, aceasta asigură interimatul funcției.

sursa: www.tv6.md

Comandantul mercenarilor ruși Wagner a fost ucis în Ucraina. El a mai luptat în Cecenia, Siria, Libia și Georgia

Comandantul mercenarilor Wagner, Alexei Nagin (indicativul „Terek”), a fost ucis în Ucraina. El a fost eliminat lângă Bahmut la 20 septembrie, anunță numeroase surse ucrainene.

El era un apropiat al lui Evgheni Prigojin, afaceristul care a înființat gruparea Wagner. Nagin a fost decorat post-mortem cu titlul de Erou al Federației Ruse.

Moartea mercenarului Alexei Nagin în Ucraina a fost confirmată de presă din Rusia.  Evgheni Prigojin a participat de altfel la înmormântarea să.

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina și a recunoscut prezența lui în special în Africa, Orientul Mijlociu și America Latină, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

Într-o postare pe rețelele sociale ale companiei sale Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanți competenți în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

”La acel moment, 1 mai 2014, a luat naștere un grup de patrioți care și-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a explicat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulți ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operațiuni, ceea ce Moscova a dezmințit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale și de media ruse de finanțarea grupului Wagner, ai cărui combatanți au fost văzuți mai ales în Siria, Libia, Ucraina și Republica Centrafricană.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

sursa

Forţele ucrainene recuceresc oraşul Kupiansk şi alungă trupele ruse de pe malul estic al râului Oskil

Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.

soldati ucraina

Cea mai mare parte a oraşului Kupiansk, un nod feroviar strategic, a fost recucerită la începutul acestei luni, ca parte a unei contraofensive uimitoare a trupelor ucrainene în nord-estul ţării, conform presei străine.

Unele trupe ruse au rezistat pe malul estic al râului Oskil, peste un pod rutier distrus.

Civilii au fugit pe teritoriul ucrainean în timp ce bombardamentele continuau zi şi noapte.

Încă un oligarh rus a fost găsit mort. E sinucidere, conform anchetei

Șirul morților suspecte în rândul oligarhilor ruși continuă. Managerul Relațiilor Publice al Căilor Ferate Ruse și-a pierdut viața într-un mod suspect.

Oligarhul, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit împușcat în locuința sa din Moscova. Anchetatorii au spus despre moartea sa că este o sinucidere, însă nu au dezvăluit mai multe detalii despre acest caz.

Decesul managerul de PR al Căilor Ferate Ruse face parte dintr-un șir de morți suspecte care a fost declanșat la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Din februarie și până acum zeci de oligarhi ruși au murit, iar decesele tuturor au fost declarate sinucideri. 

sursa

Accident grav la Anenii-Noi. Șoferul unui camion și-a pierdut viața
Articolul anterior
Peste un milion de oameni, evacuați din calea taifunului Muifa care a lovit China
Articolul următor