Autoritățile anunță că se pregătesc de o posibilă sistare a gazelor

Comisia guvernamentală de coordonare a măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023 a pus la punct mai multe acțiuni pentru perioada de iarnă, care se anunță complicată. Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a enumerat 11 măsuri în acest scop, scrie Mold-street.com citat de agrotv.md.

Păcura pentru rezervele statului va fi importată abia după 1 octombrie

1. Calea Ferată din Moldova va asigura transportul volumului de păcură achiziționat de Termoelectrica și Agenția Rezerve Materiale în regim prioritar, prin asigurarea numărului necesar de cisterne și locomotive pentru transportarea păcurii în termen, sau zilnic începând cu 1 octombrie 2022.

2. Serviciul Vamal și Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta Comisiei guvernamentale măsurile întreprinse pentru excluderea controlului vamal și/sau simplificarea procedurilor vamale la transportarea pe cale feroviară a păcurii și cărbunelui pe traseul Basarabeasca – Etulia – Reni – Giurgiulești, urmare a închiderii circulației trenurilor pe traseul Cahul – Giurgiulești, precum și o notă privind progresul înregistrat în discuțiile cu partea ucraineană asupra efectuării tranzitului trenurilor cu originea și destinația Moldova prin stația Reni, fără a efectua un control vamal.

Amintim că Agenția Rezerve Materiale a semnat un contract în valoare de 300 de milioane de lei de achiziție a circa 15.000 de tone de păcură pentru rezerva de stat, cu firma Viomar Impex SRL. Asta chiar dacă Viomar Impex era gata să înceapă livrarea păcurii la finele lunii august. În consecință, procedura a fost amânată din cauza lucrărilor de reparație la Termoelectrica.

Totodată, și Termoelectrica a inițiat procedura de achiziție a 20.000 de tone de păcură, ofertele trebuiau depuse până pe 6 septembrie, dar deocamdată întreprinderea nu a anunțat despre rezultate.

O altă problemă este capacitatea CFM de a transporta aceste volume. Or, potrivit unor surse, ar exista un deficit de cisterne. Oleg Tofilat, directorul CFM, a promis că problema va fi rezolvată.

Vor rezista sau nu rețelele electrice la o criză a gazelor?

3. Până la data de 9 septembrie 2022, Serviciul Vamal și Ministerul Finanțelor vor informa Comisia guvernamentală despre progresul înregistrat pentru asigurarea reglementării serviciul de transport al gazelor naturale în regim backhaul;

4. Până la data de 15 septembrie 2022, Moldelectrica va elabora și prezenta Comisiei guvernamentale o notă analitică (scenarii: mediu și pesimist) în care va examina reziliența rețelelor electrice de transport în cazul în care livrările de gaze naturale vor fi sistate și ar crește semnificativ cererea de curent electric urmare a utilizării energiei pentru încălzire de către consumatorii finali, inclusiv cu soluții;

5. Până la data de 15 septembrie 2022, Premier Energy Distribution și SA RED-Nord vor elabora și prezenta Comisiei guvernamentale o notă analitică (scenarii: mediu și pesimist) în care vor examina reziliența rețelelor electrice de distribuție în cazul în care livrările de gaze naturale vor fi sistate și ar crește semnificativ cererea de energie electrică urmare a utilizării energiei pentru încălzire de către consumatorii finali, în special cei din mun. Chișinău și mun. Bălți, inclusiv cu soluții.

De notat că, după criza energetică de la finele anilor 90 ai secolului XX, rețelele electrice de distribuție și transport din Moldova au inițiat un proces de modernizare, care însă nu a fost dus până la capăt, din varii motive.

Măsuri de prevenire și instruire

6. Agenția Supraveghere Tehnică de comun cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vor organiza și realiza măsuri de prevenire și instruire a factorilor de decizie și personalului antrenat la exploatarea în siguranță a sistemelor termoenergetice și celor de alternativă din instituțiile publice, prioritar celor din domeniul educației pentru sezonul de încălzire 2022-2023;

7. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va asigura desfășurarea campaniei de comunicare privind exploatarea sobelor și cazanelor, inclusiv prin intermediul unor spoturi video, care se consideră mult mai eficiente pentru informarea cetățenilor;

Achiziția lemnelor din România

8. Până pe 9 septembrie 2022, Ministerul Mediului urma să prezinte Comisiei guvernamentale o notă analitică privind achiziția lemnelor din România, care va include măsuri necesare a fi întreprinse și o estimare a cheltuielilor necesare.

Amintim că Ministerul Mediului urma să lanseze un portal specializat lemne.md, iar joi, Iuliana Cantaragiu și-a dat demisia de la șefia Ministerului Mediului

9. Până pe 20 septembrie 2022, Agenția pentru Eficiență Energetică va prezenta Comisiei guvernamentale o notă analitică privind posibilitatea funcționării centralelor termice din cadrul instituțiilor bugetare pe bază de biocombustibili și propuneri de soluții privind asigurarea acestora cu combustibilul alternativ pe durata sezonului de încălzire.

Eficiență energetică și consum rațional de energie

10. Până la data de 15 septembrie 2022, Agenția pentru Eficiență Energetică va prezenta Comisiei guvernamentale Ghidul de eficiență energetică pentru instituții publice.

De notat că și Agenția pentru Eficiență Energetică a rămas fără șef, după ce ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a semnat ordinul de demisie a directorului AEE, Alexandru Ciudin. Totodată, această instituție ar urma să fie reorganizată.

11. Până pe 15 septembrie 2022, Cancelaria de Stat și Agenția Proprietății Publice vor prezenta Comisiei guvernamentale lista persoanelor responsabile la nivelul fiecărei instituții pentru consumul rațional de energie și implementarea Planului model cu măsuri de eficientizare a consumului de energie în clădiri publice.

Filmarea în care Igor Dodon primeşte de la Vlad Plahotniuc o pungă în care se presupune că erau bani va fi expertizată abia anul viitor

Filmarea în care se vede cum Igor Dodon primeşte de la oligarhul fugar Vlad Plahotniuc o pungă în care se presupune că erau bani va fi expertizată abia anul viitor, în luna martie. Procedura va costa până la nouăzeci de mii de lei şi va fi plătită de fostul preşedinte al Republicii Moldova. Procurorii spun, însa, că, în acest fel, întregul procesul este tergiversat, scrie tvrmoldova.md.

Centrul Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei a acceptat să expertizeze principală probă în dosarul „Sacoşa”, dar abia în martie 2025. Nemulţumiţi, acuzatorii spun că întârzăierea cu care se va face expertiza împiedică finalizarea cercetării judecătoreşti şi, astfel, întregul dosar este blocat.  

PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „În martie 2025 vor începe să execute această expertiză. Cât va dura efectuarea expertizei este o altă întrebare, care la fel ține de numărul întrebărilor, de complexitate. Sunt doi experți. După răspuns este o expertiză complicată, ceea ce indică că poate dura încă un an, poate doi.  – Dar ce acțiuni se pot întrerpinde ca să excludeţi aceste pericole? – Instanța de judecată a dispus, ei pot interveni cu un demers de a urgenta”.

De cealaltă parte, Igor Dodon şi avocaţii lui susţin că analiza imaginilor este deosebit de complexă, iar Centrul de Expertize Judiciare este suprasolicitat.  

IGOR DODON, fost preşedinte al Republicii Moldova: „El se vede că este trucat. Eu cred că acest lucru expertiza va confirma. Suma este de 80 şi ceva de mii de lei. Eu cred că este o sumă mare. O să găsim posibilitatea să o achităm. Noi nu avem nicio intenţie să tergiversăm acest dosar, pentru că noi mai repede vrem să fie puse toate punctele pe i”.

Tot astăzi, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au continuat audierea martorilor aduşi de acuzare. Dumitru Diacov, fost preşedinte de onoare al Partidului Democrat, a spus în faţa instanţei că nu a participat la discuţiile dintre Dodon şi Plahotniuc.

DUMITRU DIACOV, martor în dosar: „După toată atmosfera, după lux, după unele detalii recunosc că a fost în acel sediu (PDM). Mai mult nimic. Noi nu am fost operatori la acele filmuleţe. – Dar unde aţi văzut aceste imagini şi când? – La televizor, când dumneavoastră le-aţi arătat. – Deci, nu aţi fost martor la discuţii? – Nu”.

PETRU BALAN, avocatul lui Igor Dodon: „Martorul nu a dat declaraţii care să se refere direct la obiectul învinuirii. Declaraţiile lui au fost referitoare la activitatea lui politică în perioada respectivă.Pe mine mă interesează ca apărător doar martorii care dau doar declaraţii pertinente pentru obiectul învinuirii”.

PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „Fiecare martor confirmă o împrejurare, iar toate declarațiile se examineaza și se apreciaza de instanță în comun cu toate. O să vedeți că noi vom prezenta și alte documente care vor confirma și alte aspecte”.

Şedinţa a fost întreruptă, iar următoarea va avea loc pe 11 aprilie. Igor Dodon e învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. Procurorii îl acuză pe fostul preşedinte că ar fi pretins de la Vlad Plahotniuc peste un milion de dolari pentru a promova interesele Partidului Democrat din Moldova. Dodon, care pledează nevinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Adriana Ochișanu lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI! Talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit la Arena Chișinău

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de minunata interpretă Adriana Ochișanu, care lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil.

Bilete puteți cumpăra AICI!

Bilete fizice, fără rezervare prealabilă puteți procura la casele iTicket pe adresele următoare:
•⁠ ⁠str. Vlaicu Pârcălab 27 (oficiul iTicket)
•⁠ ⁠bd. Dacia 47/6 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Moscova 1/1 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Mircea cel Bătrân 10 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Vasile Dokuceaev 13 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Piața Unirii Principatelor 3 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Anatolie Corobceanu 7a (Proper Coffee)

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Putin nu mai vrea să-și vadă generalii! Ministerul rus al Apărării recunoaște că ocupanții ruși au pierdut aproape toată regiunea Harkov
Articolul anterior
De ce evită Irina Rimes să stea la plajă. Răspunsul artistei te va surprinde
Articolul următor