Autoritățile anunță că se pregătesc de o posibilă sistare a gazelor

Comisia guvernamentală de coordonare a măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023 a pus la punct mai multe acțiuni pentru perioada de iarnă, care se anunță complicată. Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a enumerat 11 măsuri în acest scop, scrie Mold-street.com citat de agrotv.md.

Păcura pentru rezervele statului va fi importată abia după 1 octombrie

1. Calea Ferată din Moldova va asigura transportul volumului de păcură achiziționat de Termoelectrica și Agenția Rezerve Materiale în regim prioritar, prin asigurarea numărului necesar de cisterne și locomotive pentru transportarea păcurii în termen, sau zilnic începând cu 1 octombrie 2022.

2. Serviciul Vamal și Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta Comisiei guvernamentale măsurile întreprinse pentru excluderea controlului vamal și/sau simplificarea procedurilor vamale la transportarea pe cale feroviară a păcurii și cărbunelui pe traseul Basarabeasca – Etulia – Reni – Giurgiulești, urmare a închiderii circulației trenurilor pe traseul Cahul – Giurgiulești, precum și o notă privind progresul înregistrat în discuțiile cu partea ucraineană asupra efectuării tranzitului trenurilor cu originea și destinația Moldova prin stația Reni, fără a efectua un control vamal.

Amintim că Agenția Rezerve Materiale a semnat un contract în valoare de 300 de milioane de lei de achiziție a circa 15.000 de tone de păcură pentru rezerva de stat, cu firma Viomar Impex SRL. Asta chiar dacă Viomar Impex era gata să înceapă livrarea păcurii la finele lunii august. În consecință, procedura a fost amânată din cauza lucrărilor de reparație la Termoelectrica.

Totodată, și Termoelectrica a inițiat procedura de achiziție a 20.000 de tone de păcură, ofertele trebuiau depuse până pe 6 septembrie, dar deocamdată întreprinderea nu a anunțat despre rezultate.

O altă problemă este capacitatea CFM de a transporta aceste volume. Or, potrivit unor surse, ar exista un deficit de cisterne. Oleg Tofilat, directorul CFM, a promis că problema va fi rezolvată.

Vor rezista sau nu rețelele electrice la o criză a gazelor?

3. Până la data de 9 septembrie 2022, Serviciul Vamal și Ministerul Finanțelor vor informa Comisia guvernamentală despre progresul înregistrat pentru asigurarea reglementării serviciul de transport al gazelor naturale în regim backhaul;

4. Până la data de 15 septembrie 2022, Moldelectrica va elabora și prezenta Comisiei guvernamentale o notă analitică (scenarii: mediu și pesimist) în care va examina reziliența rețelelor electrice de transport în cazul în care livrările de gaze naturale vor fi sistate și ar crește semnificativ cererea de curent electric urmare a utilizării energiei pentru încălzire de către consumatorii finali, inclusiv cu soluții;

5. Până la data de 15 septembrie 2022, Premier Energy Distribution și SA RED-Nord vor elabora și prezenta Comisiei guvernamentale o notă analitică (scenarii: mediu și pesimist) în care vor examina reziliența rețelelor electrice de distribuție în cazul în care livrările de gaze naturale vor fi sistate și ar crește semnificativ cererea de energie electrică urmare a utilizării energiei pentru încălzire de către consumatorii finali, în special cei din mun. Chișinău și mun. Bălți, inclusiv cu soluții.

De notat că, după criza energetică de la finele anilor 90 ai secolului XX, rețelele electrice de distribuție și transport din Moldova au inițiat un proces de modernizare, care însă nu a fost dus până la capăt, din varii motive.

Măsuri de prevenire și instruire

6. Agenția Supraveghere Tehnică de comun cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vor organiza și realiza măsuri de prevenire și instruire a factorilor de decizie și personalului antrenat la exploatarea în siguranță a sistemelor termoenergetice și celor de alternativă din instituțiile publice, prioritar celor din domeniul educației pentru sezonul de încălzire 2022-2023;

7. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va asigura desfășurarea campaniei de comunicare privind exploatarea sobelor și cazanelor, inclusiv prin intermediul unor spoturi video, care se consideră mult mai eficiente pentru informarea cetățenilor;

Achiziția lemnelor din România

8. Până pe 9 septembrie 2022, Ministerul Mediului urma să prezinte Comisiei guvernamentale o notă analitică privind achiziția lemnelor din România, care va include măsuri necesare a fi întreprinse și o estimare a cheltuielilor necesare.

Amintim că Ministerul Mediului urma să lanseze un portal specializat lemne.md, iar joi, Iuliana Cantaragiu și-a dat demisia de la șefia Ministerului Mediului

9. Până pe 20 septembrie 2022, Agenția pentru Eficiență Energetică va prezenta Comisiei guvernamentale o notă analitică privind posibilitatea funcționării centralelor termice din cadrul instituțiilor bugetare pe bază de biocombustibili și propuneri de soluții privind asigurarea acestora cu combustibilul alternativ pe durata sezonului de încălzire.

Eficiență energetică și consum rațional de energie

10. Până la data de 15 septembrie 2022, Agenția pentru Eficiență Energetică va prezenta Comisiei guvernamentale Ghidul de eficiență energetică pentru instituții publice.

De notat că și Agenția pentru Eficiență Energetică a rămas fără șef, după ce ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a semnat ordinul de demisie a directorului AEE, Alexandru Ciudin. Totodată, această instituție ar urma să fie reorganizată.

11. Până pe 15 septembrie 2022, Cancelaria de Stat și Agenția Proprietății Publice vor prezenta Comisiei guvernamentale lista persoanelor responsabile la nivelul fiecărei instituții pentru consumul rațional de energie și implementarea Planului model cu măsuri de eficientizare a consumului de energie în clădiri publice.

Ultima oră! Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Unde vor fi stocate

Compania Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale, și vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Soluție de rezervă: Guvernul a aprobat crearea stocurilor de gaze naturale  pentru situații de urgență – NordNews

Potrivit CSE, decizia a fost luată în vederea sporirii securităţii energetice a Republicii Moldova.

Astfel, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

„La data adoptării prezentei dispoziţii SA „Energocom” va procura în baza contractului EFET semnat, iar SA „Moldovagaz” va asigura livrarea şi va vinde 10 mil. m3 de gaze naturale la condiţii standard, la preţul de achiziţie de 1882,78 USD/1000 m3 , care va fi confirmat prin actul de predare-primire semnat între SA „Moldovagaz” şi FJSC „Gazprom”, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”, la condiţiile de livrare ale pieţei angro a Republicii Moldova. Livrarea se va efectua la data de 30 septembrie”, se arată în dispoziția CSE.

Totodată,  compania „Energocom” va procura și 5 milioane de metri cubi de gaze naturale la preţul preliminar de achiziţie al gazelor naturale de 1058,11 USD/1000 m3, estimat conform situației din 23 septembrie.

„Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie 2022. Livrarea se va efectua la solicitarea SA „Energocom”. Până la onorarea deplină a obligațiilor SA „Moldovagaz” față de SA „Energocom”, contravaloarea gazului va fi garantată prin gajarea către SA Energocom a creanțelor cu titlu executoriu SA „Moldovagaz” față de SA „Termoelectrica””, au decis membrii Comisiei.

sursa: www.realitatea.md

Cetățenii, ademeniți la protestele Partidului ”Șor” cu ”salarii” cuprinse între 400 lei și 100 euro pe zi. Formaţiunea politică ar lua bani de la o grupare infracţională

Între 400 de lei moldoveneşti şi 100 de dolari! Atât primesc unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, organizate de partidul politic „Şor”, informează procurorii anticorupţie. În prezent, sunt cercetate sursele de finanţare a protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională, scrie TVR Moldova.

Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest, ne-au declarat procurorii anticorupţie.

”Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „Şor” în faţa sediului Parlamentului şi Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA” se menţionează în răspunsul oferit pentru TVR Moldova de Procuratura Anticorupţie.

Luni, preşedintele Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că protestele organizate de partidul politic „Şor” în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei sunt finanţate cu bani furaţi. O poziţie similară a avut şi Anastasia Taburceanu, consilierul de comunicare al premierului. 

Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. 

Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

National Records of Scotland a dat publicității joi certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a și, potrivit acestuia, ea a murit de bătrânețe.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

În certificat sunt precizate data morții – 8 septembrie – și locul – Castelul Balmoral din Scoția, potrivit BBC, citează digi24.ro.

Documentul a fost semnat de fiica ei, Prințesa Anne. Moartea Reginei a fost înregistrată în Aberdeenshire, pe 16 septembrie, de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.

În certificatul de deces au fost menționate și numele părinților ei, regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon.

În seara de 8 septembrie, Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie: „Regina a murit în pace în această seară, la Balmoral”.

Putin nu mai vrea să-și vadă generalii! Ministerul rus al Apărării recunoaște că ocupanții ruși au pierdut aproape toată regiunea Harkov
Articolul anterior
De ce evită Irina Rimes să stea la plajă. Răspunsul artistei te va surprinde
Articolul următor