Autoritățile anunță ce riscă persoanele care au trișat la obținerea gradelor de vulnerabilitate

Peste 2500 de cereri privind compensațiile pentru resursele energetice vor fi revizuite. Despre acest lucru a anunțat președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

„Există posibilitatea să se facă și anumite ajustări pentru anumite categorii. Pentru că în procesul de înregistrare au comis unele erori proprii, pentru că au fost cazuri că s-a îndeplinit greșit solicitarea. Pentru aceste grupuri, analizăm situația”, a menționat Dan Perciun.

Ministrul Muncii a adăugat că circa 1500 de persoane au bifat că nu vor să beneficieze de compensații.

„Acum o parte din ei ne sun și ne spun că nu au fost atenți atunci când au completat solicitările. Dar pentru ei se vor recalcula deja sumele pentru luna decembrie, dacă vor reuși să completeze până astăzi”, a declarat Marcel Spatari, conform www.deschide.md.

De asemenea, demnitarii de stat au atenționat populația că cei, care au trișat la depunerea cererilor, vor fi verificați și vor primi o altă categorie de vulnerabilitate. Acest lucru se va realiza printr-un sistem automatizat de verificări ale datelor.

„Statul va verifica veniturile și consumul. De exemplu, dacă o persoană declară că are venituri zero, dar consumul va fi de câteva mii de lei, atunci se va lua în calcul acest lucru și atunci este posibil să fie schimbată categoria persoanelor din riscul de vulnerabilitate. Aceste lucruri se vor verifica automat, printr-un sistem informațional, după niște analize tehnologice. Dar nu este exclus că vor fi verificări, în cazul în care se vor face trișări în declarații”, a mai spus ministrul.

Menționăm, că perioada activă de înregistrare pentru compensații la facturile de energie electrică, termică sau gaz natural va fi activă până în luna martie. Din buget au fost alocați în acest sens circa 5 miliarde de lei. Până în prezent, pe platforma de compensații s-au înregistrat peste 1,5 mln de cetățeni.

Cât vor scoate din buzunar părinții, în acest an, pentru odihna odraslelor în taberele de vară

Între 280 și 357 de lei vor trebui să scoată din buzunar părinții, pentru a-și trimite copiii la tabere de vară. Prețul variază în funcție de tipul instituției: destinată sportivilor, turistică, de reabilitare sau cu sejur de zi, scrie realitatea.md.

Taberele urmează să fie pregătite pentru a primi minorii până pe 15 mai. O parte din bilete vor fi achiziționate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, apoi repartizate Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, care le va transmite ulterior organizațiilor sindicale primare și unităţilor economice, pentru a ajunge la beneficiarii finali.

Cu excepția acestor bilete, administrației publice locale și centrale i se recomandă să acorde gratuit 25% din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă minorilor în dificultate, celor rămași fără ocrotire părintească, aflați în servicii e plasament, din familii defavorizate sau cu mulți copii, cu dizabilități, celor refugiați sau ai căror părinți sunt veterani de război ori au solicitat azil politic.

Biletele rămase vor putea fi comercializate doritorilor, cu achitarea a 20% din prețul lor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării va achiziționa 533 de bilete pentru elevii din instituțiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate autorității.

Ana-Maria, tânăra din Orhei răpită și omorâtă, va fi condusă astăzi pe ultimul drum

Ana-Maria Guja, tânăra de 19 ani din Orhei, găsită moartă într-o localitate din Telenești, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj pe rețele, scrie unimedia.info.

„Bună seara. Vreau să vă aduc la cunoștință că mâine o vom pe trece pe ultimul drum pe Ana-Maria Guja, la orele 12. Cine dorește să își ia rămas bun, să vă apropiați”, se arată în mesaj.

Amintim că tânăra gravidă în luna a 6-a a murit în chinuri groaznice.

Cauza prealabilă a decesului Anei-Maria ar fi trauma cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură.

Suspectul, un fost polițist, nu-și recunoalte vina și nu cooperează cu ancheta.

Un copil pe bicicletă, spulberat de o mașină la Ialoveni

Un accident rutier a avut loc în seara zilei de 21 aprilie, în apropierea localității Țîpala, raionul Ialoveni.

Potrivit informațiilor difuzate de oamenii legii, impactul a avut loc între un automobil Opel și o bicicletă condusă de un minor în vârstă de 13 ani. Drept rezultat, copilul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, transmite Știri.md.

„Pe data de 21 aprilie, în jurul orei 21:00, poliția din Ialoveni a fost sesizată despre producerea unui accident rutier în apropierea localității Țîpala. La fața locului, oamenii legii au stabilit că un tânăr de 20 ani, în timp ce conducea automobilul de marca Opel, pe direcția spre localitatea Puhoi, a lovit un biciclist care se deplasa în fața acestuia pe aceeași direcție. Preliminar biciclistul a încercat să vireze brusc spre stânga, iar ulterior a fost tamponat de automobil”, informează ofițerul de presă a Inspectoratului de Poliție Ialoveni, Mariana Didenco.

În urma accidentului, șoferul a fost testat cu aparatul Drager, care a constatat rezultat negativ la prezența alcoolului în aerul expirat.

Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Dobânzile din depozitele bancare ar putea fi impozitate cu 12%
Articolul anterior
Țara care va sancționa relațiile sexuale în afara căsătoriei cu o pedeapsă de până la un an de închisoare
Articolul următor