Autoritățile de la Moscova au luat o decizie radicală în privința jurnalistului Dmitri Muratov, la scurt timp după ce acesta a primit premiul Nobel

Autoritățile de la Moscova au reacționat prompt după ce Academia din Stockholm a anunțat că jurnalistul Dmitri Muratov este unul dintre cei doi laureați ai premiului Nobel pentru pace în 2021. Muratov, co-fondatorul publicației independente Novaia Gazeta, a fost desemnat de autoritățile ruse drept agent străin. 

Aceeași decizie a fost luată în privința mai multor ziariști și publicații, între care grupul de investigații Bellingcat și a jurnalistul BBC Andrei Zaharov.

Termenul de „agent străin” a fost utilizat pe vremea Uniunii Sovietice la adresa disidenților. În prezent, autoritățile ruse îl folosesc pentru a desemna instituții mass-media și organizații neguvernamentale despre care susțin că sunt finanțate din străinătate.

O persoană desemnată ca „agent mediatic străin” trebuie să se înregistreze la autoritățile ruse și să ofere detalii privind activitatea și finanțarea sa la fiecare șase luni. Toate materialele distribuite, inclusiv cele de pe rețelele sociale, trebuie să conțină un lung mesaj care să precizeze că autorul are statutul atribuit de autorități, cel de „agent străin”.

Muratov a abordat subiectul „agenților străini” chiar în răspunsul său la decernarea premiului Nobel, cu puțin timp înainte să fie desemnat, el însuși, „agent străin”. „Vom încerca să-i ajutăm pe cei care au fost desemnați agenți (străini), care sunt urmăriți și alungați din Rusia”, a spus jurnalistul.

Ministerul rus al justiției a anunțat, vineri, că a adăugat mai mulți jurnaliști și trei companii media pe lista cu agenți străini.

Bellingcat, grup înregistrat în Olanda, a fost implicat în demascarea agenților serviciilor secrete ruse care au lansat atacul cu Noviciok la Salisbury în 2018, avându-l ca țintă pe fostul spion Serghei Skripal.

Alături de Bellingcat, au fost incluse și platformele media MNews.world (înregistrată în SUA) și Nod Caucazian ( Kavkazkii Uzel / Caucasian Knot).

În ceea ce privește „agenții străini persoane fizice”, în afară de Dmitri Muratov, jurnaliștii care au fost etichetați astfel sunt:

  • Andrei Zaharov, jurnalist de investigații pentru BBC Rusia
  • Daniil Sotnikov, jurnalist al Dozhd TV
  • Tatiana Voltskaia și Ekaterina Klepikovskaia de la Radio Liberty / Radio Europa Liberă
  • Elizaveta Surnaceva și Roman Perl , Current Time TV
  • Galina Arapova, avocat și director al Centrului pentru Apărarea Mass-Media

BBC a condamnat etichetarea jurnalistului său drept agent străin. „BBC Rusia a fost o sursă vitală de informații precise și imparțiale pentru vorbitorii de limba rusă timp de 80 de ani. Prioritatea noastră este să îi acordăm sprijin lui Andrei Zaharov și să ne asigurăm că acesta și colegii săi își pot desfășura activitatea în țară în continuare, în acest moment atât de important”, se spune într-o reacție oficială a BBC.

Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat în 2021 de Maria Ressa și Dmitri Muratov datorită „luptei lor curajoase pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”.

„Libertatea de exprimare este una dintre condițiile esențiale ale unei societăți democratice”, a transmis Comitetul Nobel din Suedia.

sursa

Mahmureala, declarată boală într-o țară din Europa. Cetățenii pot solicita concediu medical
Articolul anterior
Revista People îi caută pe cei mai sexy bărbați ai anului 2021
Articolul următor
Alte articole interesante