Autoritățile sunt în alertă! Peste 200 de furturi de pe cardurile bancare, reclamate în doar o lună

Autoritățile sunt în alertă după ce luna trecută au fost reclamate peste 200 de furturi de pe cardurile bancare.

Un bărbat a furat 235.000 de lei de pe cardul unei femei de 80 de ani din  Iași | Digi24

Fenomenul este în creștere iar Inspectoratul Naţional de Investigaţii a declanșat o anchetă. Cea mai mare pagubă înregistrată pe un card este de aproape 200 de mii de lei, transmite TVR Moldova.

Operatorii Serviciului 112 primesc zilnic zeci de apeluri de furt de pe carduri bancare.

MAXIM MELNIC, operator de la Serviciul 112: „Cel mai des sunt oamenii în etate, bătrânii care sunt depozitaţi de bani prin escrocherie, înşelăciune. Astăzi ne-au sunat o doamnă şi i s-a extras pensia. Erau mai mulţi de cinci mii de lei acolo pe card. Au zis că sunt de la securitatea băncii. Doamna i-a dat datele, după care şi-a dat seama că-s escroci.”

Reprezentanţii Serviciului 112 susţin că în 30 la sută dintre cazuri, victimele rămân fără bani pe card, iar în 70% din cazuri, sunt doar tentative. In ianuarie au fost 79 de reclamatii iar în februarie 200.

ANA CARPOVICI, purtătorul de cuvânt al Serviciului 112: „În luna martie oricum se menţine acelaşi ritm. S-a obsrevat chiar în primele şapte zile ale lunii martie, au fost înregistrate deja peste 130 de solicitări legate de posibile tentative de a extrage banii de pe cardurile bancare. Chiar săptămâna trecută am avut un caz în care persoana a fost deposidată de 94 de mii de lei.”

Angajaţii Inspectoratului Naţional de Investigaţii examinează toate cazurile, însă pornesc o anchetă doar când se fură banii de pe card. În acest an a fost reținut un suspect. Poliţiştii susțin că infractorii sunt deseori cetăţeni străini, însă nu au oferit detalii.

ANASTASIA PETCU, reprezentant al INI: „Cetăţenii Republicii Moldova participă mai mult ca complici. Ei îşi dau datele personale pentru a deschide un card bancar. Ulterior transmit informaţia şi cardurile sunt folosite în scopuri infracţionale şi anume extragerea banilor de la bancomat.”

Sunt mai multe tipuri de fraude de pe cardurile bancare. Cel mai frecvent, răufăcătorii folosesc anunțurile de vânzare de pe Internet. De asemenea, sunt comise infracţiuni și prin apeluri şi mesaje telefonice, prin care  infractorii se dau drept angajaţi ai băncilor.

ANASTASIA PETCU, reprezentant al INI: „O metodă mai nouă utilizată de către infractori este folosirea de către escroci a noi fabule. În special, a celor prin care infractorii publică anunţuri sponsorizate, comunicând despe obţinerea în termeni rapizi a unor venituri fabuloase.”

„Vin numere de peste hotare, dar eu nici nu deschid, fiindcă ştiu că sunt escroci. La o babă bătrână să scoată banii care sunt nişte copeici acolo, nu aş dori. Nu mă dau la provocare.”

„Nu am avut cazuri, dar mă strădui să fiu atent la aceste mesaje întitulate din partea băncii.”

Poliţia face un apel către cetăţenii Republciii Moldova pentru a nu cădea pradă escrocilor.

ANASTASIA PETCU, reprezentant al INI: „Nu transmiteţi datele cardului bancar, datele personale, cât şi parole parvenite prin mesaje nimănui, nici angajatului băncii. În cazul achitărilor online, atunci folosiţi doar saiturile pe care le cunoaşteţi şi oficiale. Verificaţi odată pe lună extrasul de la bancă, iar în cazul că observaţi o tranzacţie dubioasă, informaţi imediat banca.”

Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de investigaţii, în 2022 au fost înregistrate 668 de infracţiuni de sustragere a banilor de pe carduri bancare. Prejudiciul cauzat victimelor este de aproape 36 milioane de lei. 20 de persoane au fost reţinute.

Video din timpul căutarii tinerei de 19 ani din Orhei

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a venit cu un mesaj către toți cei care au participat la căutările tinerei de 19 ani, însărcinată în luna a șasea, care a fost găsită moartă astăzi, 20 aprilie, la 8 zile de la dispariție. Poliția anunță că căutările fetei au fost „o provocare enormă” și a mulțumit angajaților MAI, dar și voluntarilor care s-au implicat.

„A fost o provocare enormă pentru noi toți să găsim această fată, dispărută în circumstanțe dubioase la Orhei. Consecințele sunt triste, dar am făcut tot posibilul ca împreună să putem acționa așa ca legea să poată fi aplicată corect. A fost o săptămâna în care am examinat fiecare centimetru de pământ, am analizat mii de înregistrări video, am mers prin ploaie, am ridicat fiecare piatră, am verificat fiecare loc și am întors toate gunoiștile. Dar rezultate sunt atunci când sunt oameni, mulți oameni”, a scris IGP.

Potrivit sursei, peste 900 de oameni, angajați ai MAI și voluntari au răspuns apelului de a se alătura căutărilor și astăzi, 20 aprilie.

„Mulțumim tuturor. Pentru noi a contat fiecare persoană. Transmitem condoleanțe familiei și rudelor. Muncim în continuare pentru a elucida fiecare detaliu al acestui caz”, se mai arată în mesajul IGP.

Detalii noi în cazul morții tinerei din Orhei: Cadavrul, găsit într-o groapă acoperită cu crengi

Noi detalii au ieșit la iveală, în cazul tineri de 19 ani, însărcinată în luna a 6-a, care a fost găsită astăzi, 20 aprilie, moartă, după ce a dispărut din Orhei pe 12 aprilie. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru jurnaliști că trupul neînsuflețit al tinerei fost găsit cu greu, lângă un pârâu. Potrivit TV8, cadavrul a fost aruncat într-o groapă, acoperită cu crengi.

Sursa citată precizează că, deocamdată, medicii legiști și criminaliștii fac investigații la fața locului. Poliția nu poate da o cauză preliminară a morții, urmând să comunice mai multe detalii, în urma expertizei.

Cernăuțeanu a declarat că poliția a decis să intensifice căutările la Chițcanii Vechi, după ce o echipă de experți a analizat camerele de supraveghere de la casa principalului suspect, un bărbat în vârstă de 45 de ani, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Menționăm că sute de polițiști, voluntari și localnici au căutat-o pe Ana-Maria Guja timp de opt zile, inclusiv cu drone.

O universitate din Republica Moldova, prezentă la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România

Reprezentanții Universității de Stat din Moldova participă, în perioada 19 – 21 aprilie, la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România. 

Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și reunește peste 100 de reprezentanți de la 10 universități.

Printre aceste instituții de învățământ superior se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice, Universitătea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Universitatea de Stat din Moldova este reprezentată la eveniment de rectorul Igor Șarov și de prorectorii Sergiu Corlat și Violeta Cojocaru.

În cadrul reuniunii, se va discuta despre dezvoltarea programelor de cercetări științifice și transfer de cunoștințe, studiile doctorale, digitalizare și dezvoltarea relațiilor internaționale și parteneriate de studii, dezvoltarea managementului calității, strategie și dezvoltare instituțională, etc.

Consorțiul „Universitaria” a fost creat în 2009 și este cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România.

Lituania a sărbătorit astăzi 33 de ani de independență față de URSS
Articolul anterior
Tom Hanks, un gigant al cinematografiei, a devenit marele câştigător la premiile care parodiază ceremoniile hollywoodiene
Articolul următor