Autoritățile vin cu un apel către populație să nu participe la petreceri și festivități

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția Națională Transport Auto continuă desfășurarea acțiunilor de prevenire și control a răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării, în contextul relaxării măsurilor de restricție, aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

separator

Astfel, în perioada 12-18 august curent, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au verificat 150 obiective ale economiei naționale, la 34 din ele fiind atestate încălcări: frizerii-1, farmacii-3, instituții medicale-5, unități de comerț și producere- 20 și alte unități- 5. Cele mai multe abateri au fost depistate în mun. Chișinău, Bălți, Cahul, Orhei și Ungheni.

Cu regret, pe parcursul ultimei săptămâni au fost depistate 3 cazuri de îmbolnăviri în grupuri asociate. În localitatea Grozești, urmare a unei festivități organizate, au fost identificate 11 persoane pozitive la COVID-19, iar în localitățile Roșcani și Mereni, au fost stabilite a câte 6 cazuri de îmbolnăviri asociate.

Pe parcursul ultimei săptămâni, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au verificat 322 unități economice: magazine alimentare, farmacii veterinare, depozite, unități de alimentație publică, fiind depistate 25 neconformități. Totodată, au fost inspectate 51 piețe agro-alimentare, urmare fiind întocmite 36 procese verbale.

ANSP și ANSA îndeamnă cetățenii și agenții economici să respecte măsurile de protecție în sănătate publică:

-Evitarea aglomerațiilor și respectarea distanței de minim 1 m;

-Evitarea organizării evenimentelor ce presupun un grup mare de persoane;

-Purtarea corectă a măștilor. Aceasta trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;

-Asigurarea personalului cu echipament de protecție;

-Efectuarea termometriei vizitatorilor și personalului. Monitorizarea stării de sănătate;

-Dezinfectarea suprafețelor.

Circa 10 mii angajații ai Ministerului Afacerilor Interne continuă să fie implicați în controale comune cu alte autorități privind monitorizarea respectării măsurilor de sănătate publică în spațiile publice închise și deschise.

Urmare a efectuării controalelor, pe parcursul ultimei săptămâni, au fost întocmite și documentate 394 de contravenții, cele mai frecvente abateri se înregistrează la vizitatorii unităților de comerț și alimenție publică. În acest context, MAI vine cu un apel către agenții economici să nu admită vizitatorii care nu se supun regulilor impuse de către autorități.

Totodată, au fost depistate 93 cazuri în care cetățenii nu au respectat regimul de autoizolare.

Reiterăm obligativitatea respectării regimului de autoizolare timp de 14 zile pentru:

-persoanele testate pozitiv cu forme ușoare ale bolii;

– persoanele contacți cu pacienți infectați;

-persoanele vindecate cu testul negativ după tratamentul infecției;

-cetățenii care au intrat pe teritoriul RM.

Rămâne în vigoare interzicerea activității parcurilor de distracție, locurilor de agrement, terenurilor de joacă în perioada stării de urgență în sănătate publică.

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei 5 copii ai săi, morți într-un incendiu provocat de televizorul defect, conduși pe ultimul drum

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei cinci copii ai săi, decedați în urma unui incendiu, la Grigoriopol, au fost petrecuți ieri, 24 aprilie, pe ultimul său drum, scrie unimedia.info.

colaj foto: unimedia.info

Potrivit informațiilor, înmormânatarea a avut loc în localitatea Speia, din raionul Anenii Noi, satul de baștină al femeii.

Tragedia s-a produs în stânga Nistrului, în data de 20 aprilie. Femeia de 28 de ani din Grigoriopol și cei 5 copii ai săi au fost găsiți fără suflare în locuința lor. Întreaga familie a decedat în urma unei intoxicații cu fum, provocate de un scirtcircuit, care s-a produs din cauza televizorului defect.

Este vorba despre 3 băieței – din 2017, 2019 și 2022 și 2 fetițe – din 2016 și 2021.

Vecinul femeii s-a alertat când tânăra nu a scos vaca la pășune și a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă, ambele camere erau pline cu fum.

O fetiță dădea semne de viață și bărbatul a scos-o afară, însă până la venirea ambulanței copila a decedat.

Parcul central al orașului Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele regretatului actor și artist Mihai Volontir. Decizia fost votată ieri la ședința consiliului local, anunță presa din nordul țării.

Au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Schimbării.

Legendarul actor Mihai Volontir ar fi împlinit în luna martie 90 de ani.

Mihai Volontir, actor de teatru și film, s-a născut în 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina.

Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame.

A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Mihai Volonti s-a stins la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, în urma complicațiilor cauzate de diabetul zaharat.

Havuzurile din capitală vor fi puse în funcțiune de la 1 mai

Toate, cele 14 havuzuri funcționale sunt verificate, așa încât de sărbătorile pascale, acestea să fie pornite.

În prezent, specialiștii de la Î.M. Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, cei ai preturilor și de la Direcția Generală Locativ-Comunală şi Amenajare, verifică echipamentele tehnice, cum ar fi pompele, robinetele și rețelele de distribuție și efectuează lucrări de amenajare și reparație a zonelor din preajmă, a fântânilor arteziene, acolo unde este cazul, anunță municipalitatea.

În centrul capitalei, verificări au avut loc la havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt” și la fântânile din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”.

Lucrări de profilaxie au fost făcute și la havuzul din Complexul memorial ,,Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Rîșcani şi la Scara Cascadelor din Parcul ,,Valea Morilor”.

De asemenea, verificări au fost realizate și la havuzurile din parcurile ,,Șipca”, din str. N. Dimo, ,,La Izvor” și ,,Alunelul”, din sectorul Buiucani, care au fost construite de la zero de Primăria Chișinău în ultimii trei ani.

7 greșeli de machiaj care te îmbătrânesc vizibil
Articolul anterior
O tânără infectată cu Covid-19 vorbește despre chinul prin care a trecut: Nu glumiți!
Articolul următor