Autorul celebrului desert Tiramisu a murit la 93 de ani. Istoria rețetei

Ado Campeol, supranumit de presa italiană „părintele Tiramisu”, a murit la vârsta de 93 de ani, informează BBC.

Campeol era proprietarul „Le Beccherie”, un restaurant din Treviso, aflat în nordul Italiei, unde faimosul desert a fost inventat de soţia lui şi de un bucătar, transmite news.ro.

Preparatul, care cuprinde biscuiţi înmuiaţi în cafea şi mascarpone, a fost adăugat în meniul restaurantului în 1972, dar niciodată patentat de familie. A devenit o emblemă a bucătăriei italiene, adaptat de bucătari din întreaga lume.

Au existat dispute îndelungate privind originea Tiramisu, inclusiv teorii că era servit ca afrodisiac într-un bordel din Treviso.

Totuşi, este general acceptat că reţeta a fost dezvoltată în restaurantul lui Campeol.

Luca Zaia, guvernator al regiunii Veneto, se numără printre cei care i-au adus un omagiu. „Oraşul a pierdut încă un star din istoria sa alimentară şi a vinului”, a scris el pe Twitter.Publicitate

Le Beccherie a fost deschis de familia lui Campeol în 1939, iar Ado a preluat afacerea la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Italy bids farewell to Ado Campeol, father of Tiramisù

Potrivit co-autorului desertului, bucătarul Roberto Linguanotto, preparatul a apărut în urma unui accident petrecut în timpul pregătirii îngheţatei de vanilie.

Linguanotto a pus nişte mascarpone într-un bol cu ouă şi zahăr şi, după ce a remarcat gustul plăcut al amestecului, i-a spus soţiei lui Campeol, Alba.

Cei doi au perfecţionat desertul adăugând pişcoturi înmuiate în cafea şi presărând pulbere de cacao. L-au numit „Tiramisu”, ce poate fi tradus „înveseleşte-mă”.

Desertul a apărut într-un număr din 1981 al revistei Veneto, publicaţie locală dedicată gastronomiei, fiind acum unul dintre cele mai cunoscute ale Italiei.

Reţeta originală, certificată de Accademia Italiana della Cucina în 2010, este fără alcool, pentru că intenţia era ca acest desert să poată fi consumat şi de copii.

sursa

ASP: Solicitanții serviciilor de înregistrare a contractelor de ipotecă și de vânzare-cumpărare, deserviți în mod prioritar
Articolul anterior
O telecabină s-a prăbușit în Cehia. O persoană a decedat
Articolul următor
Alte articole interesante