Averea și veniturile moldovenilor, estimate la zeci de miliarde de lei

Un economist a calculat care este averea și veniturile moldovenilor.

În ultimii 30 de ani, averea moldovenilor a sporit de câteva zeci de ori, iar veniturile s-au majorat și ele substanțial, scrie jurnal.md. În prezent averea globală a moldovenilor este estimată la 41 mlrd. USD, dintre care aproape 30 de miliarde reprezintă valoarea locuințelor și a spațiilor comerciale. Astfel, se poate deduce că averea pe cap de locuitor ar fi de circa 12 mii USD.

„În 1991, toată averea era de circa 1,4 miliarde USD: terenurile nu erau proprietatea oamenilor, clădiri oamenii nu aveau, în sate casele erau private, iar în Chișinău circa 40% dintre locuințe erau private”, susține Veaceslav Ioniță în analizele sale economice.

Potrivit lui, procesul de privatizare din 1994-2001 a contribuit brusc la averea moldovenilor.

Expertul Ioniță a mai calculat că, în prezent, timp de un an, moldovenii însumează venituri de 155 mlrd. lei, fără a fi luate în calcul veniturile de pe urma dării în chirie a spațiilor. Separat acestea s-ar cifra anula la cel puțin 10 mlrd. de lei.

Pentru comparație, acum 30 de ani veniturile cetățenilor țării noastre erau de circa 4 mlrd. de lei. Acum chiar cinci ani, veniturile anuale ale moldovenilor erau de circa 95 mlrd. lei.

Casele părăsite dintr-o localitate din Grecia emană o arămă misterioasă
Articolul anterior
Tulpina Delta bagă tot mai mulţi oameni în spital
Articolul următor