Avertisment de la Kremlin: schema de plată în ruble s-ar putea extinde pentru toate exporturile

Schema de plată în ruble a președintelui Vladimir Putin pentru gaze naturale este prototipul pe care cea mai mare țară din lume îl va extinde și la alte exporturi majore, deoarece Occidentul a pecetluit declinul dolarului american prin înghețarea activelor rusești, a spus Kremlinul.

Kremlin says still hopes for dialogue with US despite Syria strikes - DTNext.in

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991, după ce Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni paralizante din cauza invaziei Ucrainei.

Principalul răspuns economic al lui Putin până acum a fost un decret, pe 23 martie, ca exporturile de gaze rusești să fie plătite în ruble, însă schema le permite cumpărătorilor să plătească în moneda contractată, care este apoi schimbată în ruble de Gazprombank.

”Este prototipul sistemului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, televiziunii de stat ruse Channel One despre sistemul de plată în ruble pentru gaz.

”Nu am nicio îndoială că va fi extins la noi grupuri de mărfuri”, a spus Peskov, potrivit Reuters. Nu a dat un interval de timp pentru o astfel de mișcare.

Peskov a spus că decizia Occidentului de a îngheța 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale a fost un ”jaf” care ar fi accelerat deja îndepărtarea de dependența de dolarul american și euro ca monede de rezervă globale.

Kremlinul, a spus el, dorea un nou sistem care să înlocuiască contururile arhitecturii financiare de la Bretton Woods, stabilită de puterile occidentale în 1944. ”Este evident că – chiar dacă în prezent aceasta este o perspectivă îndepărtată – că vom ajunge la un sistem nou – diferit de sistemul Bretton Woods”, a spus Peskov.

Sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei, a spus el, ”au accelerat erodarea încrederii în dolar și euro”.

Putin a spus că ”operațiunea militară specială” din Ucraina este necesară deoarece Statele Unite foloseau Ucraina pentru a amenința Rusia, iar Moscova a trebuit să se apere de persecuție persoanele vorbitoare de rusă din Ucraina. Kievul a respins pretențiile lui Putin cu privire la persecuție și spune că duce un război neprovocat.

Oficialii ruși au spus în mod repetat că încercarea Occidentului de a izola unul dintre cei mai mari producători de resurse naturale din lume este un act irațional care va duce la creșterea prețurilor pentru consumatori și va duce Europa și Statele Unite în recesiune.

Rusia a căutat de multă vreme să reducă dependența de moneda SUA, deși principalele sale exporturi – petrol, gaze și metale – au prețuri în dolari pe piețele globale. La nivel global, dolarul este de departe cea mai tranzacționată monedă, urmată de euro, yen și lira sterlină.

Eurovision 2023 Moldova: Zece artiști, calificați în etapa finală a concursului național

Zece interpreți continuă lupta pentru un bilet la Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde urmează să aibă loc Eurovision Song Contest 2023 (ESC). Finaliștii au fost selectați sâmbătă, 28 ianuarie, în urma audițiilor live, relatează Moldova1.

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 2. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 3. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 4. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 5. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 6. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 7. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 8. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 9. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 10. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 1. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 1. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 1. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 1. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 1. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 1. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 1. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 1. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 1. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)
Captură video/M1
Sursa: Captură video/M1

Membrii juriului au fost:

 • Viola Julea, interpretă, dirijor de cor;
 • Ion Chiorpec, șef Radio Moldova Muzical;
 • Vasile Advahov, conducător artistic al Orchestrei Fraților Advahov, Artist al Poporului;
 • Liviu Știrbu, compozitor, Artist al Poporului;
 • Crudu Daniela, jurnalistă Moldova 1.

Participanții urmează să evolueze în Finala Națională din 4 martie, cu un show complet, care va include conceptul coregrafic și costumele scenice. Concurentul sau formația care va acumula cel mai mare punctaj, ne va reprezenta țara la Liverpool, unde se va desfășura Etapa Internațională a concursului muzical Eurovision Song Contest 2023.

Republica Moldova participă la Concursul Internațional Eurovision Song Contest din anul 2005, clasându-se pe locul șase cu piesa „Bunica bate toba” în interpretarea trupei Zdob și Zdub. Cel mai bun rezultat a fost obținut în 2017, când SunStroke Project s-a clasat pe locul trei, cu piesa „Hey Mamma”.

Cele două semifinale vor fi transmise, în direct, în datele de 9 și 11 mai, iar Marea Finală va avea loc în data de 13 mai 2023.

Grav accident în raionul Anenii Noi. Un autocar cu pasageri s-a răsturnat

Un autocar de pe ruta Chișinău-Odessa, cu 21 de pasageri la bord, a derapat de pe carosabil și s-a răsturnat. Accidentul s-a produs în această seară, în jurul orei 17:30, pe traseul care traversează localitatea Troița Nouă, raionul Anenii Noi.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Preliminar, potrivit poliției, accidentul a acut loc din cauza condițiilor meteo.

Victime nu sunt, iar șoferul nu se afla în stare de ebrietate.

La moment polițiștii se află la fața locului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Un autocar cu moldoveni s-a răsturnat în România. Cel puțin trei persoane au fost rănite

Un autocar în care se aflau opt persoane din Republica Moldova s-a răsturnat în România. Accidentul a avut loc astăzi după-amiază, în condițiile în care în nordul județului Galați viscolește puternic, iar șoferii, în special cei de pe vehicule mari sau transport persoane, au fost sfătuiți să nu plece la drum, scrie presa română.

Autocarul în care se aflau opt cetățeni din Republica Moldova a derapat și s-a răsturnat pe DE 581, la Berheci. În urma incidentului, cel puțin trei persoane au fost rănite.

Potrivit cadrelor medicale aflate la fața locului, răniții se află în stare stabilă. La locul incidentului au acționat o autospecială a ISU Galați, echipajul de descarcerare și echipajul SMURD tip B de la Detașamentul de Pompieri Tecuci.

Ucraina: Forțele ruse se retrag activ din regiunea Sumî
Articolul anterior
Cel mai nou sistem antiaerian primit de ucraineni de la Marea Britanie a rupt în două un elicopter rus în regiunea Lugansk
Articolul următor