Avertisment de la OMS: Vin săptămâni critice pentru Europa

Apel ferm de la Organizația Mondială a Sănătății: Respectați restricțiile, fără relaxare, mai ales că vine Paștele ortodox. Directorul regional pentru Europa a fost cât se poate de clar: Nu vă faceți iluzii! Deși cifrele scad în vestul continenului, țările din est vor simți abia acum impactul total al epidemiei. Următoarele săpătămâni sunt critice pentru Europa.

separator
Hans Henri P. Kluge, director OMS Europa: „Amenințarea acestei pandemii produce încă o presiune uriașă asupra Europei. Numărul de infectări din toată regiunea continuă să crească. În ultimele zece zile, numărul cazurilor raportate aproape că s-a dublat, ajungând la aproape un milion. Asta înseamnă că jumătate din bilanțul mondial al COVID-19 este în Europa.

Din primele zece țări din regiune cu cele mai multe cazuri de infectare, au fost înregistrate evoluții optimiste în ceea ce privește scăderea infectărilor în Spania, Italia, Germania, Franța și Elveția în ultimele săptămâni. Însă, aceste mici semnale pozitive din anumite țări sunt contrabalansate de creșterea constantă sau bruscă a cazurilor în țări ca Marea Britanie, Turcia, Ucraina, Belarus și Rusia. Următoarele săptămâni vor fi critice pentru Europa.

Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au respectat aceste restricții naționale și locale săptămâna trecută și să fac apel către toată lumea să continuăm să le respectăm, pe măsură ce ne apropiem de Paștele ortodox în zilele următoare. Nu vă faceți iluzii, în ciuda vremii primăvăratice, încă suntem în mijlocul furtunii. Mai multe țări sunt pe cale să simtă din plin impactul (epidemiei – n.r.)”.

Povestea unei moldovence din Chișinău care trăiește de 15 ani la Pavia și este în lotul național de box al Italiei

Pugilista Mădălina Grăbucea, 17 ani, a obținut cetățenia italiană în urmă cu câteva săptămâni. Adolescenta a fost convocată în naționala feminină italiană care a concurat la Dracula Open de la Ploiești, turneu de box destinat juniorilor și tineretului. Sportiva născută la Chișinău, în Republica Moldova, a vorbit despre visul olimpic în dulcele grai moldovenesc.

O răceală puternică a împiedicat-o pe Mădă să lupte. Regrete pentru ea, dar și pentru antrenoarea coordonatoare Valeria Calabrese, care spera într-o medalie cucerită de eleva ei. „N-am putut să dorm, febră, frisoane, darmite să lupt”, își exprimă deziluzia tânăra sportivă, care a plecat cu familia, în Italia, când avea 2 ani.

„Mama lucrează în curățenie, tata e șofer de camion”

„Mama lucrează în curățenie, tata e șofer de camion”, spune, apăsat, ambițioasa pugilistă, care este legitimată la Centro Arti Marziali din Pavia, nordul Italiei, regiunea Lombardia, la un ceas de mers de Milano, capitala modei europene.

Dar Mădă pare că nu are timp de shopping. „La 2 ani am ajuns. Tata a venit primul, și, mai târziu, toată familia. Mătușa mea locuia deja acolo. Trăim în Italia de mai mulți ani, deci sunt mai mult italiancă decât moldoveană”, explică Mădălina.

De cinci ani dă cu pumnul, visul e Olimpiada

Face box de 5 ani, cu același antrenor. Se înțelege cu maestrul cu ochii închiși. Ușor-ușor, au apărut rezultatele la nivel național și la turneele internaționale a fost remarcată de antrenorii „squadrei azzurra”, potrivit Libertatea.ro.

Inițial, doar a cochetat cu lotul, era doar rezidentă, la Ploiești, săptămâna trecută, a fost prima ei convocare ca „peninsulară get-beget”.

„Îmi doresc să ajung la Olimpiadă, ăsta e visul oricărui sportiv. Dar o iau pas cu pas, acum principalul meu dor este să ajung la Campionatul European, din aprilie”, spune ea, timidă. „Dor”, ce frumos sună!

Mădălina (în albastru) face box de 5 ani.

 „Suntem la fel de curajoase ca băieții”

Cum a ajuns la box o tânără aparent firavă? „Toți gândesc că nu este sport pentru fete, dar nu este așa deloc, și noi suntem la fel de curajoase ca băieții”, se aprinde. „De mică mi-a plăcut să fac sport, dar nu găseam unul să îmi placă. Într-un final, am găsit boxul. Fratele meu a început pe drumul acesta, apoi eu, un pic mai târziu”, dezvăluie Mădă.

Ea crede că în „nobila artă” „se dă și se încasează, ceea ce înseamnă că e un sport corect. Apoi contează cât de mult lovești și cât de bine te aperi. Dai și primești ce meriți”.

„Dacă ți-e frică, nu ai ce căuta în ring”

Frică? „Niciodată, dacă ți-e frică, nu ai ce căuta în ring”, afirmă Mădă, care a pregătită de marele boxer italian Francesco Damiani, fost vicecampion olimpic și mondial la amatori, campion și la profesioniști, la „grea”, considerată „categoria-regină”.

„Este o mare responsabilitate, dar e frumos, Mister Damiani este foarte înțelegător”, spunea Grăbucea.

Ceea ce ar însemna că atunci când e de antrenat și de boxat, se trage tare.

Colega care îi e model

Mădă are un model chiar la clubul ei din Pavia, un orășel de 70.000 de locuitori la sud de Milano: pe Rebecca Niccoli, colega care a ajuns la Olimpiada de la Tokyo, din 2021.

A cucerit, apoi, bronzul la Jocurile Mediteraneene din 2022. Nu sunt multe fete la echipa de club, dar este o coechipieră care a fost la Tokyo și încearcă să se califice și la Paris. Visurile pot deveni realitate, dacă muncești cinstit.

Mădălina Grăbucea: „Nu mă lăudați, nu mai vorbesc chiar așa de bine românește. Dulcele nostru grai nu se uită, deși, acasă, vorbim jumătate-jumătate, cum ne este mai comod sau… mai repede”, e sinceră tânăra moldoveancă.

„Este o vorbă care nu e de lepădat: acasă e acasă”.

Mădă nu uită locurile de unde a plecat: „În fiecare vară, mergem câte o săptămână-două la bunici, la nași, vizităm toate rudele de la Chișinău. Este o vorbă care nu e de lepădat, acasă e acasă”. Campioană a Italiei, la categoria ei de greutate (52 de kilograme),

Mădălina este o mare speranță a Italiei pentru o medalie olimpică.

Presa vorbește despre rezultatele elevei lui Gianni Birardi, iar Lucrezia Converso, președinta Centro Arti Marziali din Pavia afirmă că „este o fată care se pregătește cu o seriozitate ieșită din comun. Are potențialul de a ajunge departe. Poate crește și poate aduce satisfacții mari clubului și naționalei noastre”.

 „În calitate de președinte sunt foarte mândră de rezultatele tuturor sportivilor noștri, văd zilnic sacrificiile lor, uneori le experimentez în direct alături de ei, la turnee. Trezitul devreme, la 3.00, pentru a lua un avion sau a parcurge sute de kilometri cu mașina pentru gloria a unei medalii. Tot ce trebuie să fac este să vă mulțumesc!”, declara, în presa locală, Converso, după ce Mădă fusese desemnată cel mai bun sportiv la disciplina box a clubului din Pavia.

Rodica Ciorănică pregătește o surpriză emoționantă: ,,Am avut curajul să fac un interviu cu mama”

Prezentatoarea Rodica Ciorănică și-a sărbătorit recent ființa care i-a dat viață. Mama jurnalistei a împlinit recent 70 de ani. Cu această ocazie, jurnalista a publicat un mesaj emoționant și a dezvăluit surpriza pe care o pregătește pentru spectatori.

mamaplus

“A citit, după mine, toate cărțile pe care le-am citit eu în adolescență. I-a plăcut mereu vorba, este o sfătoasă, dar acolo, în satul nostru, tot mai puțini oameni merg pe drum și te mai întreabă de sănătate. Chiar și pensia le vine pe card și singurul motiv sa iasă ar fi să meargă la magazin după pâine..

Acum doua săptămâni am avut curajul să fac un interviu cu Mama. Mare curaj! Va apărea pe 10 martie. Acolo mama povestește multe despre copilăria noastră, viața ei de multe ori imposibil de grea și bucuriile care azi le dau mamelor noastre sclipire în ochi.

Azi mămică mea face 70. Un fel de 50 de altă dată! Dar în suflet e zglobie și nebunatica ca o fată mare! Vreau să-i urez aici la mulți ani, să-mi fie sănătoasă și să aibă mereu cu cine vorbi – cu tata, cu noi, cele 3 fete, cu cei 5 nepoți, cu cei 7 frați și surori, cu vecinii. Și vara asta să vadă și ea marea…

Te iubim, mama!“, a scris prezentatoarea TV.

Principele Radu al României, în vizită la Academia de Studii Economice din Republica Moldova

Principele Radu al României a întreprins în după-amiaza zilei de joi, 22 februarie 2024, o vizită la Academia de Studii Economice din Republica Moldova.

Principele Radu a fost însoțit de reprezentanți ai Casei Majestății Sale și ai Ambasadei României la Chișinău. Oaspeții de peste Prut au fost întâmpinați de către rectorul Academiei de Studii Economice, Alexandru Stratan.

Părțile au discutat în cadrul unei întrevederi despre parteneriatele academice europene dezvoltate de Academia de Studii Economice din R. Moldova, facilitățile oferite de universitate pentru sprijinirea integrării studenților în forța de muncă și dezvoltarea mediului educațional din Republica Moldova în context digital.

În continuare, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu studenții universității, cu care a discutat despre planurile lor de viitor, educație și emigrare, dar și posibile cariere oferite de parcursul lor de studii. Principele Radu a vizitat și noile laboratoare și spații de lucru puse la dispoziția studenților.

Menționăm că, în perioada 21-23 februarie 2024, Alteța Sa Regală Principele Radu s-a aflat la Chișinău, pentru o vizită dedicată dezvoltării economice a Republicii Moldova și cooperării acesteia cu statele UE.

Preşedintele Donald Trump suspendă contribuţia Statelor Unite la OMS: ,,Lumea a primit informări false din China privind transmiterea şi mortalitatea Covid-19”
Articolul anterior
Reacția diplomației europene la suspendarea contribuţiei SUA la bugetul Organizației Mondiale a Sănătății
Articolul următor