Avertisment din partea meteorologilor: Calota glaciară din Groenlanda pierde îngrijorător de multă gheață

Potrivit noilor date din satelit compilate de Polar Portal (o uniune formată din patru instituții de cercetare guvernamentale daneze), calota glaciara din Groenlanda a pierdut peste 4.700 de miliarde de tone de gheață în ultimii 20 de ani. Asta înseamnă suficient de multă cât să poată acoperi toate Statele Unite ale Americii în 0,5 metri de apă, scrie Science Alert.

Datele echipei acoperă cei 20 de ani cuprinși între aprilie 2002 până în august 2021 și se bazează pe observațiile efectuate de flota de sateliți GRACE, lansată în martie 2002.

Acești sateliți măsoară schimbările gravitației în întreaga lume, care reflectă modul în care masa este distribuită pe planetă în timp. Acest lucru este util în special pentru estimarea modificărilor masei de gheata, a spus echipa Polar Portal.

Datele GRACE arată că pierderea de gheață din calota glaciară din Groenlanda este mai severă în jurul coastelor, unde gheața se subțiază rapid și se varsă în ocean, scrie Nature, citați de revista Descoperă. 

Pierderea gheții este deosebit de gravă pe coasta de vest a Groenlandei, unde se crede că încălzirea apelor subterane intensifică topirea calotelor, potrivit NASA. 

Groenlanda este în prezent pe cale să contribuie cu 7-13 centimetri la creșterea nivelului mării la nivel global până în anul 2100, potrivit unui studiu din 2019 din revista Nature, ceea ce ar putea duce la rezultate devastatoare.

„De obicei, pentru fiecare centimetru de creștere a nivelului mării la nivel global, 6 milioane de oameni în plus sunt expuși la inundațiile de coastă”, a declarat Andrew Shepherd, autorul principal al studiului din 2019 și climatolog la Universitatea Leeds din Marea Britanie.

Groenlanda conține singura calotă de gheață permanentă din lume din afara Antarcticii. Împreună, Groenlanda și Antarctica conțin 99% din rezervele totale de apă dulce din lume.

Dacă întreaga calotă glaciară a Groenlandei se topește, ar putea ridica nivelul mării la nivel global cu 7,4 metri. Între timp, Antarctica conține suficientă gheață pentru a ridica nivelul mării la nivel global cu mai mult de 60 de metri dacă se topește complet, potrivit National Snow and Ice Data Center.

sursa

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Scene șocante în Mexic. Zeci de cadavre, înfășurate în pături, împrăștiate pe străzi, după o ciocnire între bande
Articolul anterior
Blondinul din Yakutia și modelul din Nigeria și-au arătat fiul
Articolul următor