Avioane şi arme au ajuns în mâinile teroriștilor talibani

Talibanii se aprovizionează cu echipament militar american?

După retragerea trupelor străine din Afganistan și asaltul talibanilor, care a culminat cu cucerirea capitalei Kabul și proclamarea Emiratului Islamic al Afganistanului, armamentul american care era destinat forțelor de securitate afgane susținute de occident a ajuns pe mâna militanților talibani, scrie realitatea.md cu referire la Reuters.

În urmă cu aproximativ o lună, Ministerul Apărării din Afganistan a postat pe rețelele de socializare fotografii cu șapte elicoptere noi care soseau la Kabul și care erau livrate de către armata SUA.

„Afganii vor continua să vadă acest tip de sprijin și în viitor”, declara secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, câteva zile mai târziu la Pentagon.

Cu toate acestea, în câteva săptămâni, talibanii au reuşit să captureze cea mai mare parte a ţării precum și toate armele și echipamentele lăsate în urmă de forțele afgane care fugeau.

Mai multe imagini răspândite în online arătau cum insurgenții care înaintau oraș cu oraș, inspectau vehiculele de război americane ale armatei afgane și deschideau lăzile noi cu arme de foc, echipamente de comunicații și drone militare.

Tot ceea ce nu a fost distrus este acum în mâinile talibanilor”, a declarat pentru Reuters un oficial american, sub protecția anonimatului.

Atât actualii, cât și foștii oficiali americani consultați de Reuters susțin că există motive de îngrijorare că armele ar putea fi folosite pentru a ucide civili, că ar putea fi confiscate de alte grupuri militante, cum ar fi ISIS, pentru a ataca interesele SUA în regiune, sau că ar putea fi chiar predate adversarilor geopolitici ai SUA, cum ar fi China și Rusia.

Administrația președintelui Joe Biden a transmis că este îngrijorată de faptul că armele americane au căzut în mâinile talibanilor și are în vedere o serie de opțiuni pentru a elimina această problemă.

Oficialii au declarat că lansarea de atacuri aeriene împotriva echipamentelor de mari dimensiuni, precum elicopterele, nu este exclusă, dar există temeri că o astfel de mișcare ar stânie o furie foarte mare în rândul talibanilor, într-un moment în care principalul obiectiv al SUA este evacuarea oamenilor de pe aeroportul din Kabul.

Actrița Scarlett Johansson a născut
Articolul anterior
Trei copii au ajuns la spital în urma unui grav accident la Orhei
Articolul următor