Avocatul poporului din Rusia cere o anchetă privind modul în care sunt trimiși rușii pe frontul din Ucraina

Comisarul pentru drepturile omului din Rusia, Tatiana Moskalkova, i-a cerut luni șefului Statului Major rus Valeri Gherasimov să investigheze informațiile conform cărora bărbați mobilizați din Tatarstan ar fi fost trimiși să lupte în Ucraina „practic, fără arme”, relatează Hotnews.

Aceasta vine după ce un video publicat pe rețelele de socializare în care mai mulți bărbați îmbrăcați în uniforme de camuflaj spun că, la sosirea în Ucraina, au fost împărțiți în diferite unități, transferați sub comanda autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) și trimiși într-un misiune fără echipament sau sprijin.

Inclusiv soțiile și mamele din Tatarstan au publicat un mesaj filmat pe rețelele de socializare în care cer ajutor, pentru că soții și fiii lor au fost trimiși pe front fără pregătire.

„Am fost predați conducerii RPD. Conducerii locale nu-i pasă de noi, suntem văzuți aici ca un material consumabil. Motto-ul lor este: luptăm până la ultimul soldat, iar apoi li se vor trimite alții noi”, a spus unul dintre bărbații mobilizați în videoclipul distribuit pe rețelele de socializare. „Când am ajuns aici, am fost împărțiți în diferite unități, ne-au luat toate echipamentele și ajutorul umanitar. Pe 5 februarie am fost trimiși la atac fără nicio pregătire”, spune acesta.

Moskalkova a declarat luni că i-a cerut șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, generalul Valeri Gherasimov, să investigheze informațiile apărute pe rețelele de socializare „că soldații mobilizați din Republica Tatarstan au fost trimiși să execute misiuni de luptă ca parte a unei operațiuni militare speciale, practic fără arme”.

Consiliul Rusiei pentru Drepturile Omului – care este subordonată președintelui rus Vladimir Putin – a mai raportat că va analiza un alt caz privind bărbații mobilizați din Smolensk, care au apelat la consiliu cu o plângere cu privire la acțiunile comandamentului militar.

„Am primit o astfel de contestație și am reușit să o transmit prin canalele HRC (Consiliului Rusiei pentru Drepturile Omului): a fost programată o inspecție. Prin urmare, dacă vreunul dintre voi se confruntă cu probleme similare, contactați-ne. Măcar vom ajuta pe cineva”, a spus Eva Merkaceva, membră a Consiliului Prezidențial pentru Societatea Civilă și Drepturile Omului.

Potrivit lui Merkaceva, militarii mobilizați de la Smolensk au fost trimiși imediat în linia frontului, unde au stat trei luni. După aceea, au fost trimiși pentru scurt timp în spatele frontului și întors înapoi. Nu li s-a permis „nici fizic, nici psihic să se odihnească”.

Consiliul pentru Drepturile Omului a declarat că „vor monitoriza această situație flagrantă cu cei mobilizați”.

Putin a recunoscut că sunt probleme

În luna decembrie președintele rus Vladimir Putin a admis în premieră că au existat probleme cu echipamentele soldaților încorporați începând cu data de 21 septembrie, când a ordonat mobilizarea parțială, după ce numeroase înregistrări video distribuite chiar de recruții ruși pe rețelele de socializare au arătat acest lucru.

La o conferință pe care a susținut-o la Bișkek în timpul unei vizite oficiale în Kârgâztan, liderul de la Kremlin a dat însă asigurări că unele dintre problemele legate de aprovizionarea celor 300.000 de „rezerviști” mobilizați se atenuează.

Câteva zile mai târziu Putin a ordonat guvernului rus să creeze un așa-zis grup de lucru care să coordoneze problemele legate de mobilizare și pregătirea rezerviștilor mobilizați în contextul numeroaselor plângeri formulate de recruții și soldații ruși.

Un nou șoc pe piața bancară: Acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic vineri

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei scumpiri puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene, scrie digi24.ro, citând CNBC.

Российский филиал Deutsche Bank подозревают в причастности к «молдавской  схеме» - NewsMaker

Acțiunile băncii germane au scăzut pentru a treia zi consecutiv și au pierdut acum mai mult de o cincime din valoarea lor în această lună.

Salvarea de urgență a Credit Suisse prin achiziționarea de către UBS ca urmare a prăbușirii Băncii Silicon Valley din SUA a declanșat îngrijorare în rândul investitorilor, amplificată și de deciziile de politică monetară luate de Rezerva Federală a SUA miercuri.

Autoritățile de reglementare elvețiene și globale, dar și băncile centrale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său va duce la calmarea piețelor, dar investitorii rămân în mod clar sceptici că tranzacția ar fi suficientă pentru a limita problemele din sectorul bancar.

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va dispărea. Instituția va fi divizată
Articolul anterior
Un bebeluș din Capitală a venit pe lume în ambulanță. Mama era la a patra sarcină
Articolul următor