Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a murit de Coronavirus

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a stins din viață în urma complicațiilor cauzate de noul Coronavirus. Colegii din echipa Avocatului Poporului, dar și câțiva deputați au transmis mesaje de condoleanțe în legătură cu această pierdere imensă pentru țara noastră.

„Cu profunda durere am aflat despre moartea Avocatului Poporului, Mihail Cotorobai.

Militant convins pentru dreptate, echitate si progres social, Mihail Cotorobai a fost omul care nu s-a temut sa spuna adevaruri si sa pledeze cu fermitate pentru suprematia legii, a drepturilor omului si democratizarea societatii. Deputat in primul Parlament al Republicii Moldova,  a stat la baza edificarii statului independent Republica Moldova, in postura de judecator al Curtii Constitutionale a vegheat respectarea normelor Legii Supreme, in calitate de profesor universitar a educat generatii de juristi.

In perioada de activitate in calitate de Avocat al Poporului, Mihail Cotorobai a contribuit substantial la dezvoltarea Oficiului Avocatului Poporului si la promovarea intransigenta a valorilor drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

In cei cinci ani de exercitare a mandatului de Avocat al Poporului, Mihail Cotorobai nu a ezitat sa-si faca publica opinia sa, in mod obiectiv si transant, atunci cand au existat amenintari pentru drepturile si libertatile fundamentale, statul de drept si democratia in Republica Moldova.

Am apreciat intotdeauna curajul, perseverenta, principialitatea si determinarea cu care Mihail Cotorobai a stiut sa faca fata unor situatii dificile, punand mai presus de orice valoarea si demnitatea umana, interesul oamenilor si al tarii in ansamblu.  Persoana cu distinse calitati umane, Mihail Cotorobai a fost un coleg si un manager intelept, ingaduitor, grijuliu, responsabil si respectuos. 

Mihail Cotorobai va ramane in memoria  noastra ca un Avocat al Poporului care a contribuit la ridicarea prestigiului si credibilitatii Institutiei Nationale pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.

Exprimam sincere condoleante familiei, apropiatilor si prietenilor celui care a fost Mihail Cotorobai”, anunta intr-un comunicat responsabilii din echipa Avocatului Poporului.

Sergiu Litvinenco, deputat PAS:

,,Cu multa durere in suflet am aflat de decesul domnului Mihai Cotorobai, Avocatul Poporului. Un jurist ilustru si un om de mare valoare – deputat in primul Parlament, judecator al Curtii Constitutionale, Ombudsman (Avocat al Poporului) din 2015. In absolut toate functiile detinute, dincolo de profesionalism si munca dedicata, si-a pastrat mereu verticalitatea, integritatea, iar crezul lui a fost de a sluji interesul public si a apara drepturile omului. 

A fost un adevarat slujitor al acestui popor. Chiar si in cele mai cumplite timpuri – regimul lui Plahotniuc – domnul Mihai Cotorobai si institutia pe care o conducea au ramas independente de orice influenta oligarhica. A fost practic singura institutie din aceasta tara care nu s-a lasat capturata. Este o imensa pierdere pentru Republica Moldova”.

Doina Gherman, deputat PAS:

”S-a stins din viata Ombudsmanul Poporului, un om curajos si un bun prieten, Mihai Cotorobai. E greu de gasit un om mai potrivit la locul potrivit. Nu i-a fost frica sa critice guvernarile care calcau in picioare drepturile omului, a fost incomod pentru toti detinatorii puterii, aparand cu mult curaj cetatenii.

Trebuie sa pretuim tot ce a facut Mihai Cotorobai pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si sa continuam lupta lui.

Cine zicea ca COVID-19 a luat viata celor care si asa erau o povara pentru ei si pentru cei din jur? Mihai Cotorobai nu a fost o povara, trecerea lui in nefiinta este o pierdere enorma pentru intreaga tara, pentru intreaga societate”.

Un grup de copii și preoți din Ungheni l-au colindat pe Mitropolitul Basarabiei
Articolul anterior
Imagini impresionante. Coadă de kilometri la un centru de testare Covid, în Los Angeles
Articolul următor