Bacalaureat 2021: Câți elevi au obținut nota 10 la examene

La sesiunea de Bacalaureat 2021 au fost admiși 10.914 candidați din licee, 4.601 candidați din colegii și centre de excelență, 187 de candidați din universități, 342 de candidați care s-au înscris în regim extern și 169 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total – 16.213 candidați, anunță Ministerul Sănătății.

Rata de promovare a absolvenților din licee este de 87,52%, care este cu 0,11 puncte procentuale mai mare față de sesiunea de Bacalaureat 2019, la aceeași etapă. Astfel, dintre cei 10.914 liceeni, 9.552 au promovat examenul național de Bacalaureat.

În total 11.727 de candidați au promovat examenul național de Bacalaureat în sesiunea de bază, până la desfășurarea contestațiilor, ceea ce constituie 72,33% din numărul total de candidați admiși în sesiune, rata promovabilității fiind în ascensiune cu circa 4,4 puncte procentuale față de aceeași etapă a sesiunii de bază a examenului național de Bacalaureat 2019.

Numărul candidaților cu nota medie mai mare sau egală cu 8 este de 3.026, față de 2.371 în 2019, iar 725 de candidați au nota medie mai mare sau egală cu 9, în comparație cu 535 în 2019.

Media 10 la examenul de bacalaureat a fost obținută, până în acest moment, de către 16 candidați, în comparație cu 11 în 2019, la aceeași etapă a sesiunii.

Astăzi, 27 iunie 2021, au fost publicate rezultatele preliminare din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea de bază. Astfel, elevii pot vedea rezultatele individuale obținute la fiecare probă de examen, atât în cadrul Centrului de Bacalaureat unde au susținut examenul, cât și prin intermediul platformei www.bac.edu.md, care este disponibilă în perioada 27 – 28 iunie 2021.

În perioada 27-28 iunie 2021, candidații care nu sunt de acord cu nota / notele obținute pot depune contestații la Centrele de Bacalaureat între orele 9:00–18:00. În aceiași perioadă, fiecare candidat își va putea vedea lucrările verificate la adresa www.bac.edu.md în baza unei parole oferite de instituția de învățământ în care și-a făcut studiile. Rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate pe data de 4 iulie, după examinarea contestațiilor.

În perioada 19-26 iulie 2021 va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului național de Bacalaureat. Pentru participarea la sesiunea suplimentară, în zilele de 4 și 5 iulie, candidații vor depune o cerere în scris la Centrul de Bacalaureat în care au susținut probele în sesiunea de bază.

Ministerul Educației Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare transmit sincere felicitări absolvenților care au promovat examenul, dorindu-le succese la admiterea în instituțiile de învățământ superior.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Start turului „Foc la ghete pe biciclete”. Cicliștii care doresc să participe sunt așteptați la eveniment!
Articolul anterior
Tânărul moldovean de 29 de ani care a murit în Belgia. Durere fără margini!
Articolul următor