Badantele, bonele, menajerele și asistentele familiale care muncesc în Italia pot beneficia de pensie chiar și după 5 ani de contribuții plătite

Anumite categorii de lucrători din Italia, printre care și cei care activează în domeniul casnic (menajere, bone, asistente familiale), pot obține pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Aceasta este pensia pentru limită de vârstă și poate fi solicitată numai de persoanele care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996, scrie rotalianu.com cu referire la presa italiană.

Pensia cu 5 ani de contribuții: cine poate beneficia, cum se calculează, care sunt cerințele

La ce vârstă se poate obține o pensie cu 5 ani de contribuții?

Pensia pentru limită de vârstă, cu 5 ani de contribuții, nu poate fi obținută la orice vârstă și nici măcar la vârsta obișnuită de pensionare care este egală cu 67 de ani atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Această pensie poate fi primită începând cu vârsta de 71 de ani.

Pensia pentru limită de vârstă cu contribuții de 5 ani poate fi solicitată numai de lucrătorii care fac obiectul calculării contribuției totale și care reprezintă un sistem de calcul valabil începând din 1996, pe baza contribuțiilor plătite și a vârstei de pensionare.

În termeni simpli, ca să se pensioneze cu 5 ani de contribuții, lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995.

Pentru cetățenii români care au lucrat sau lucrează în străinătate

Aceștia vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată, când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat (vârstă, vechime minimă). Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România.

În cazul în care o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat cinci – zece ani sau orice altă perioadă, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca și vechime anii munciți peste graniță. Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu acte în regulă (cu contract de muncă).

În România este nevoie de un stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani pentru ca o persoană să poată să iasă la pensie atunci când îndeplinește condițiile de vârstă. „Dacă o persoană a lucrat doar zece ani în România și alți cinci ani în Italia, de exemplu, atunci perioada din Italia sau din altă țară i se ia în calcul pentru a i se deschide drepturile de pensie, dar pentru cei cinci ani lucrați acolo nu îi va plăti pensia statul român, ci statul în care a lucrat, când va îndeplini condițiile de pensionare din statul respectiv.

De asemenea, cetățenii români pot depune dosarul de pensionare în statele în care au lucrat, inclusiv cu documentele din România pentru perioada în care au lucrat și în țară.

Pentru mai multe informații despre pensia comunitară, vă rugăm să citiți următorul articol:

Elena Dragalin, decorată cu medalia „Meritul Civic”, una dintre cele mai înalte distincții naționale

Elena Dragalin, mama șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a fost decorată de președintele R. Moldova, Maia Sandu, cu medalia „Meritul Civic”, una dintre cele mai înalte distincții naționale.

Mama șefei PA, decorată de președinte cu medalia Meritul Civic

Premiul a fost înmânat de șeful diplomației de la Chișinău, Mihail Popșoi, în cadrul celei de-a zecea ediții a Convenției moldo-americane, care se desfășoară în perioada 19-21 aprilie la Washington, Statele Unite ale Americii, transmite Newsmaker.md.

„Prin decret prezidențial, în semn de recunoștință pentru consolidarea comunității moldovenești în SUA și pentru implicarea în dezvoltarea proiectelor precum „Moldova AID”, președinta Republicii Moldova Sandu îi acordă una dintre cele mai înalte distincții naționale, medalia „Meritul Civic”, doamnei Elena Drăgălin”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi.

„Foarte bine meritat”, și-a completat șeful diplomației de la Chișinău discursul, după ce a înmânat distincția.

Vizibil emoționată, Elena Dragalin a declarat: „Tot ce pot să spun este mulțumesc”.

De menționat că familia Dragalin s-a stabilit în SUA în urmă cu mulți ani. Acolo, mama șefei PA, Elena Dragalin, se remarcă printr-o activitate fructuoasă în consolidarea relațiilor moldo-americane, devenind un nume de referință printre comunitatea de moldoveni stabiliți în această țară.

Basarabeanca a fondat Moldova-AID, care organizează anual forul cunoscut sub denumirea Convenția moldo-americană, cu participarea delegaților din partea instituțiilor guvernamentale americane și din Republica Moldova, precum şi a reprezentanților diasporei moldovenești în SUA.

Bătaie cu focuri de armă, în fața unui centru comercial din Chișinău. Poliția a inițiat o anchetă

Doi agenți ai unei companii private de pază s-au luat la bătaie cu doi bărbați în fața unui centru comercial din centrul municipiului Chișinău. Potrivit imaginilor video distribuite pe rețelele de socializare, dar și a unor martori, pentru a calma spiritele, un agent de pază a tras un foc de avertizare în aer.

Șeful Serviciului de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a declarat că potrivit informațiilor preliminare, bărbații, fiind în stare de ebrietate, nu doreau să achite nota de plată într-un local și au dat dovadă de un comportament neadecvat find solicitată intervenția agenților de pază, transmite www.stiri.md.

Ajunși la fața locului, agenții de pază au solicitat bărbaților să se liniștească, însă aceștia au început să fie agresivi, iar unul dintre agenți a efectuat o împușcătură în aer. Astfel, în urma măsurilor întreprinse, indivizii au fost imobilizați și escortați la Inspectorat pentru audieri.

Oamenii legii au inițiat o anchetă pe acest caz pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, iar cei doi urmează să fie reținuți pentru 72 de ore.

Dorin Recean, întrevedere cu vicecancelarul Germaniei. Subiectele discutate

Agenda de reforme implementate în Republica Moldova pentru asigurarea dezvoltării economice a țării, oportunitățile create de autorități pentru atragerea investițiilor străine, dar și posibilitățile de extindere a cooperării comercial-economice moldo-germane au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu vicecancelarul Germaniei, ministrul Economiei și Climei, Robert Habeck.

Dorin Recean a discutat cu vicecancelarul Germaniei. Subiectele abordateFoto: gov.md

Șeful Executivului a apreciat susținerea părții germane în fortificarea sectoarelor cheie pentru modernizarea țării.

De asemenea, premierul a accentuat că potențialul economic moldo-german necesită a fi valorificat deplin, subliniind importanța informării continue a oamenilor de afaceri din Germania despre beneficiile pe care le oferă țara noastră investitorilor.

„Mă bucur să avem susținerea Germaniei pentru consolidarea legăturilor noastre economice și promovarea oportunităților investiționale pentru afacerile din Germania. Republica Moldova rămâne orientată spre creștere economică, se dezvoltă și își continuă, accelerat, cursul spre marea familie europeană, având alături prieteni de încredere precum Germania”, a spus Dorin Recean.

Oficialii au mai discutat despre securitatea energetică a Republicii Moldova și eforturile de diversificare a surselor de energie regenerabilă.

„Prioritatea noastră este să ne consolidăm independența energetică, prin cooperare cu partenerii și prin implementarea unor proiecte strategice în domeniul energetic”, a subliniat premierul.

Adoptată la 3 ani dintr-un orfelinat din România, o femeie din Italia își caută familia de origine
Articolul anterior
Kârgâzstanul acuză din nou Tadjikistanul că i-a atacat mai multe posturi de la frontieră
Articolul următor