Balenă moartă, găsită cu 16 kilograme de plastic în stomac, pe o plajă din Franţa

Conservatorii ecologiști și-au exprimat „furia”, după ce 16 kilograme de deșeuri de plastic au fost găsite în stomacul unei balene eşuate pe o plajă.

foto: Profimedia

Cetaceul, o femelă Cuvier cu cioc, cu o lungime de puțin peste 5 metri, a fost găsită pe o plajă din Messanges, în sud-vestul Franței, care se află pe coasta Atlanticului.

Cadavrul parțial descompus al balenei a fost descoperit de trecători, sâmbătă, 8 mai, iar o autopsie efectuată de grupurile de conservare a mediului Pelagis Observatory și Itsas Arima a concluzionat că ingestia unei cantități enorme de produse din plastic a dus la moartea sa.

Aceste produse includ pungi de cumpărături, pachete de paste și ambalaje de chipsuri.

Willy Dabin, coordonatorul rețelei Pelagis, a explicat: „Aceste deșeuri acoperă pereții stomacului și intestinelor, ceea ce poate provoca blocaje și împiedică pătrunderea nutrienților în sânge”. Pascal Ducasse, corespondent Pelagis, și-a descris „furia” față de situație și a spus că este „anormal ca un animal să moară așa”.

„Este pentru prima dată când văd acest lucru în șapte ani de activitate”, a adăugat el.

Autopsia a constatat că balena suferise de o afecțiune parazitară care i-a afectat rinichii și care ar fi avut un impact semnificativ asupra activităților sale de vânătoare.

Balenele cu cioc Cuvier sunt cunoscute ca fiind vânători activi, scufundându-se la câţiva kilometri sub suprafața apei pentru a căuta diverse specii de calamar, pești de mare adâncime și alte prade, dar experții consideră că boala sa ar fi făcut ca acest animal să fie incapabil să caute mâncarea în modul său obișnuit.

În schimb, s-ar fi hrănit cu orice putea găsi aproape de suprafața apei.

Pelagis spune că majoritatea speciilor de creaturi marine sunt afectate de deșeuri, țestoasele confundând adesea produsele din plastic cu meduzele. Cu toate acestea, cetaceele tind să ingereze materiale plastice și alte deșeuri prin bio-acumulare, unde consumă, fără să vrea, pradă care a ingerat ea însăși plastic.

„Un delfin știe să recunoască o bucată de plastic spre deosebire de o broască țestoasă, de exemplu”, a explicat Itsas Arima într-o postare pe Facebook.

„Dar, în acest caz, cum puteți explica faptul că erau atât de mult în stomacul ei și hrănită direct? Am constatat că animalul era slab și avea o afecțiune parazitară majoră care îl slăbește, împiedicându-l probabil să continue să se hrănească normal.

„Așa că ea s-a întors la ceea ce era în jurul ei și el a dat peste … gunoiul nostru”.

Deși balena ar fi murit doar în urma bolii sale, experții consideră că şi consumul de plastic i-a accelerat semnificativ moartea.

sursa: www.observator.ro

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Piața EcoLocal Farmers Market vă așteaptă și în fiecare duminică, cu produse ecologice și artizanale locale
Articolul anterior
Scriitorul Ion Vicol a fost răpus de Covid-19
Articolul următor