Bărbat din Bălți, reținut în încercarea de a pune în circulație peste 100.000 dolari americani falși

Ofițerii Direcției „Centru” ai  Inspectoratului Național de Investigații, de comun cu procurorii  PCCOCS,  au  reținut un bărbat din Bălți, după ce acesta a pus în circulație dolari americani falși, în decembrie 2022-ianuarie 2023, din cei 130.000 USD falși introduși în țară din Turcia.

Urmare a perchezițiilor, oamenii legii au ridicat de la bănuit 117.000 USD falși, spre anexare la dosarul penal în calitate de corp delict. Bănuitul cu vârsta de 47 de ani a fost reținut luni la Sângerei, la solicitarea procurorilor PCCOCS și ofițerilor de investigație. Reținerea a avut loc după ce acesta a fost oprit din călătoria sa dinspre Bălți spre Chișinău, unde urma să efectueze cumpărături cu banii falsificați.

Potrivit datelor preliminare, banii falși ar fi fost aduși de bănuit în Moldova din Turcia, în decembrie 2022. Aceștia ar fi fost preluați de către bănuit de la liderul grupului infracțional care  i-a încredințat în statul străin, în scopul punerii lor în circulație. În noiembrie anul trecut, liderul fusese reținut de autoritățile din Bulgaria, la frontiera turcă, când încercase să introducă în acel stat 70.000 USD falși, camuflați în podeaua vehiculului. De asemenea, autoritățile de investigație cunosc despre implicarea altor membri ai grupului infracțional, care urmează să fie identificați și cercetați penal.

În continuare, procurorii PCCOCS urmează să cerceteze probele privind implicarea bănuitului reținut în schema infracțională, în vederea determinării necesității aplicării arestului preventiv în privința acestuia, timp în care ultimul se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

Rușii reiau asaltul asupra mai multor orașe din Donețk. Ucraina își întărește pozițiile în jurul orașului Bakhmut
Articolul anterior
Kremlinul acuză „cinismul” occidentalilor și al ucrainenilor față de armistițiul pe care Putin l-a anunțat de Crăciunul pe rit vechi
Articolul următor