Basarabenii stabiliți cu familiile lor în Toronto, Canada, vor petrece la Festivalul Vinului de Casă din Canada,  Polobocul de Aur 2020

,,Polobocul de Aur” este un eveniment de suflet, o carte de vizită a gospodarilor moldoveni, care au ocazia în fiecare an să-și pună butoiul de vin la loc de cinste. Și cum fiecare din noi ne lăudăm că producem cea mai gustoasă licoare a lui Bacchus, acest eveniment de grandoare le permite tuturor să concureze și să se bucure de respectul celor din jur pentru munca depusă.

separator

Polobocul de Aur 2020, organizat de  Asociația Moldo-Canadiană DOR,  va avea loc  duminică, 16 februarie, la restaurantul „Național” din Toronto, în prezența mai multor nume sonore din Moldova.

Invitat special: Anișoara Puică.

Soliști: Andrei Ciorba, Olga Tudos

Instrumentiști: Sandu Șura, Mihăiță Ciobanu, Victor Cebotari, Viorel Onofrei, Valeriu Chițac, Liviu Dubencu, Grigore Zanfir.

Ansamblul de dansuri folclorice din Canada ”Vatra”.

Am adunat și niște impresii ale organizatorilor, dar și a interpreților care au avut fericita ocazie să simtă din căldura unui eveniment organizat cu mult gust, dăruire și dragoste față de tradiție în îndepărtata Canadă.

Lilia Bodișteanu, unul dintre organizatori:

”Mi-e tare rușine să recunosc, dar până să ajung în Canada  credeam că vinul e doar o băutură care îi amețește pe oameni și le ia mintea. Și nu pot sa uit senzația de stupoare pe care am încercat-o, atunci cand am gustat prima dată din vinul nostru în Canada. Și cum e senzatia aia, când vinul din paharul tău miroase a tei, exact la fel cum miroasea Chișinăul în luna Mai.”

Adrian Ursu, interpret:

”Nu eram la primul concert în Diasporă, mai cântasem anterior pentru moldovenii din Europa, dar ceea ce am văzut în Toronto, la ”Festivalul Polobocul de Aur”, a fost absolut deosebit și magnific. Foarte multă lume prezentă, sala era arhiplină și încă mai erau doritori care nu au putut, fizic, să fie prezenți la eveniment”.
,,Mă bucură faptul că moldovenii din Toronto, indiferent unde locuiesc, casă la sol sau la apartament, își instalează teascuri pentru a produce vin de casă autentic. Ei caută struguri, îi aleg pe cei mai buni, mai dulci, ca să obțină o licoare pe placul tuturor”.

”Polobocul de Aur” este un festival concurs, de aceea atitudinea participanților este una foarte serioasă. Oamenii nu concurează pentru sume bănești, ei râvnesc la un titlu, o medalie pentru vinul care îl produc. O medalie de aur pentru vinul roșu sau alb este un merit pentru vinificatorii amatori de acolo. Deși, mulți dintre ei ar putea concura cu profesioniști și cunoscători în ale vinului.

Festivalul este foarte bine structurat. Există partea cu degustarea, care este una anonimă, pentru că guști dar nu știi cui aparține acest produs.

Apoi, evenimentul continuă cu o recepție și o masă festivă frumoasă cu bucate gustoase, dar și cu invitați special veniți din Moldova.

Artistul are parte de condiții la cel mai înalt nivel: scenă mare, profesionistă, cu sunet performant, cu lumini, ecran LED, de parcă ai fi la un concert solo.

Acolo l-am reîntâlnit și pe Viorel Țigănaș, un Dj și orchestrator profesionist care acum este stabilit în Canada.

Iar cel mai important  la ”Polobocul de Aur” este atitudinea grupului de organizatori, persone care privesc în aceeași direcție, au spirit organizatoric, știu să-și facă onest și la cel mai înalt nivel munca.

Împreună știu să organizeze un eveniment complex în care toți invitații se consideră învingători. De-ați vedea cât de mult se bucură vinificatorii nostri de aceste premii. Ai împresia că au câștigat la loterie.

Festivalul ăsta nu are nevoie de publicitate. Calitatea și feed-back-ul pozitiv este cartea lui de vizită. Iar nota maxima o pun oamenii simpli”.

Lenuța Gheorghiță, interpreta de muzică populară:

”Am fost invitată la cea de-a 13-a ediție ”Polobocul de Aur”, alături de fumoasa formație ”Catharsis”. Din start, invitația organizatorilor mi s-a părut un semn de atenție, deoarece știu cât de atenți sunt în alegerea repertoriului. Am acceptat cu plăcere.

,,La eveniment am cântat pentru mai bine de 500 de invitați. În scenă au evoluat și interpreți stabiliți cu traiul în Canada, pe care îi cunosc încă din copilărie. Inclusiv feciorul maestrului Mihai Ciobanu, Mihăiță, care are și o formație acolo. Cel mai tare ce m-a frapat este că moldovenii plecați peste hotare ne cunosc repertoriul. Iar visul oricărui artist este ca publicul drag  să se regăsească în  aceste piese. Și eu le mulțumesc pe această cale.

Familia Bodișteanu, parte din echipa organizatorilor, doi soți extraordinari, doi patrioți,  care poartă tradiția acolo unde sunt. În casa lor găseși straie naționale, mărțișoare. Au un dulap încărcat cu toate ierburile aduse de acasă. Ar fi bine să avem la conducere oameni de acest fel, gospodari, cu inimă atât de mare și dragoste profundă pentru țară.  Ne-am revăzut și acasă, în Moldova, la o cină în familia mea. I-am oferit Liliei Bodișteanu o ie, pe care, din câte am înțeles, o poartă cu mare drag.  Conaționalii stabiliți cu traiul în Canada ne-au făcut să ne simțim atât de iubiți. Ei au acolo o tradiție să ofere daruri artiștilor. Am revenit în Moldova cu o valiză plină cu amintiri”.

Costi Burlacu și Corina Țepeș, interpreți:

”Ca să vă dați seama de calitatea evenimentului, la prima ediție a festivalului au fost invitați Zinaida Julea și Gheorghe Urschi, maestrul fiind în forță, încă nu avusese accidental vascular.

În 2017 am fost și noi onorați să ajungem la Polobocul de Aur. Nu este doar un festival cu multă muzică, este un eveniment concurs, foarte interactiv, în cadrul căruia oamenii își împărtășesc experiența, se bucură unul pentru celălalt.

Festivalul durează 8-10 ore, cu mult chef și voie bună.  Vorba unui moldovean de acolo:”Am impresia că sunt undeva pe dealul Ciocanei.” Într-adevăr, te simți printre ai tăi. Alături de oameni care nu și-au uitat originile. Oamenii, fără ca să li se impună un dress-code, din respect pentru tradiții, vin îmbrăcați în port popular. Și asta e atât de frumos și respectuos”.

,,Referitor la organizatori, s-au gândit mult să ne facă și nouă aceste zile de neuitat. Au tipărit la printer un program de activități. Am vizitat băștinași meșteșugari din Canada, am avut parte de excursii de neuitat”.

,,Nu voi uita niciodată  că atunci când eram în casa cuplului Bodișteanu, nora familiei, având origini italiene și mexicane, știa să vorbească bine limba română. M-am mirat foarte mult. La care d-ul Alexei îmi zice: ”N-a știut limba mamei, n-a știut limba tatălui, o va cunoaște pe a socrilor”. Am mers în beciul lui Alexei Bodișteanu, acolo unde face vin de casă din struguri crescuți în Canada. Are o colecție impunătoare de vinuri ale producătorilor autohtoni, cu care se laudă băștinașilor din Canada și nu doar.

Atitudinea gazdelor față de acest festival este una foarte serioasă. Evenimentul se organizează în februarie, dar se pregătește încă din vară. Organizatorii vin în Moldova, fiind în căutare de obiecte autentice, elemente de decor ca pe vremuri, împrumutate din casele gospodarilor. Nici măcar noi, care locuim în Moldova, nu avem parte de așa bogății spirituale”.

Prințul Harry îi atacă pe William și Charles

„Diferența dintre a lua decizii cu capul sau cu inima – mama mea a luat cu siguranță majoritatea deciziilor, dacă nu toate, din inimă – și eu sunt fiul mamei mele”, a spus Prințul Harry.Ei au semnat un contract de 100 de milioane de dolari americani cu Netflix la scurt timp după ce au părăsit Marea Britanie pentru California. „Cred că pentru atât de mulți oameni din familie, în special bărbații, poate exista o tentație sau un impuls de a se căsători cu cineva care să se potrivească tiparului, spre deosebire de cineva cu care, poate, ești destinat să fii împreună”, spune el.

Prințul Harry a tras un semnal de alarmă în primele momente ale serialului Netflix despre viața sa cu soția Meghan, Ducesa de Sussex, când a spus despre bărbații din familia sa: „tentația este să te căsătorești cu cineva care se potrivește tiparului”.

Prezentat ca fiind cuplul care pune lucrurile la punct cu privire la decizia lor de a renunța la rolul de membri ai familiei regale care lucrează, pe fondul unui control intens din partea presei asupra vieții lor de familie, primele trei din cele șase episoade de 45 de minute au fost lansate joi în întreaga lume. Ei au semnat un contract de 100 de milioane de dolari americani cu Netflix la scurt timp după ce au părăsit Marea Britanie pentru California.

Acest lucru a înfuriat Palatul Buckingham și membrii familiei sale, care se tem că viitoarea autobiografie a lui Harry, Spare, ar putea exacerba și mai mult tensiunile dintre membrii familiei regale de rang înalt înainte de încoronarea noului rege, în mai anul viitor. Ducele de Sussex îi atacă în mod perceptibil pe fratele său, William, Prințul de Wales, și pe cumnata sa Catherine, Prințesa de Wales, la începutul primului episod, în timp ce și-a încadrat acțiunile din ultimii doi ani în jurul memoriei mamei sale, sugerând că el este cel care îi poartă flacăra.

„Cred că pentru atât de mulți oameni din familie, în special bărbații, poate exista o tentație sau un impuls de a se căsători cu cineva care să se potrivească tiparului, spre deosebire de cineva cu care, poate, ești destinat să fii împreună”, spune el.

„Diferența dintre a lua decizii cu capul sau cu inima – mama mea a luat cu siguranță majoritatea deciziilor, dacă nu toate, din inimă – și eu sunt fiul mamei mele”.

De asemenea, el a ținut să îl ia la țintă pe tatăl său, Regele Charles, spunând că el și Ducesa de Sussex sunt dornici „să nu facă aceleași greșeli pe care le-au făcut părinții noștri” în timp ce își creșteau copiii.

Harry dezvăluie că a avertizat Palatul, Meghan ar avea nevoie de protecții speciale din cauza trecutului ei, dar spune că alți membri ai familiei au sugerat că intruziunea făcea parte integrantă din rolul lor în viața publică britanică.

Maia Sandu, nominalizată de cititorii unui ziar britanic ”Femeia Anului”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost nominalizată de cititorii ziarului britanic ”Financial Times” la categoria „Femeia anului 2022”, transmite realitatea.md.

„Există foarte puțini politicieni din lume care se confruntă cu provocări atât de mari precum le are Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, și tara sa: influx major de refugiați, lupta cu oligarhi corupți legați de Rusia, o criză energetică majoră care aruncă în întuneric țara de fiecare dată când Rusia bombardează Ucraina, forțând-o să facă eforturi supraumane pentru găsi livrări alternative de energie și a se apăra de amenințări de securitate, printre altele…”, se arată în descrierea nominalizării.

Precizăm că, șefa statului a primit la începutul acestei săptămâni premiul pentru democrație ”Madeleine K. Albright”, oferit de către Institutul Național pentru Democrației din Statele Unite.

Centenarul URSS va fi marcat în tăcere

Kremlinul consideră URSS drept o parte importantă a istoriei Federației Ruse. Cu toate acestea, Moscova nu planifică să sărbătorească centenarul formării Uniunii Sovietice. Despre acest lucru a anunțat joi purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, scrie Interfax citat de disinfo.md.

Potrivit lui Peskov, Kremlinul nu are informații despre evenimentul pe care Partidul Comunist din Rusia vrea să-l organizeze în Sala Coloanelor din Moscova, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la fondarea URSS.

„Am aflat despre acest eveniment de la voi. Nu pot să spun nimic”, i-a răspuns oficialul unui jurnalist.

Tratatul pentru crearea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste a fost semnat la 30 decembrie 1922 și reprezintă documentul care a oficializat crearea federației mai multor republici sovietice în forma URSS-ului. Statele care au stat la baza fondării Uniunii au fost Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, Republica Sovietică Socialistă Ucraineană, Belarus și Transcaucazia.

URSS și-a încetat existența pe 26 decembrie 1991, iar cele douăsprezece republici au fost recunoscute drept state independente.

Anunț pentru moldoveni: cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit
Articolul anterior
O moldoveancă și-a ascuns copilul într-o geantă și l-a dus în Rusia
Articolul următor