Bătrânii sunt nevoiți să-și vândă amintirile în stradă, cu 10 lei

Săracia și nevoile i-au scos în stradă pe unii pensionari din Bălți. Aceștia sunt nevoiți să-și vândă tot ce mai au prin casă, pentru a putea supravețui.

separator

Comercianții stradali pot fi observați lângă stații de autobuz și în parcuri, transmite nordnews.md. În aceste piețe improvizate poți găsi orice: de la lengerie intimă, haine, veselă, până la ceasuri, monede vechi și medalii, care nu mai au loc în casă din cauza sărăciei. În mare parte, prețul acestora nu depășește nici măcar 20 de lei.

Anastasia Moscaliuc are 82 de ani și locuiește de una singură deja de 40 de ani, după ce și-a pierdut soțul și fiul. Acum, pentru a câștiga un ban, femeia își vinde „amintirile” legate de familie și casă lângă stația din centrul orașului.

Sunt săptămâni în care însă nu vinde nimic și se întoarce acasă mâhnită. Bătrâna ridică o pensie lunară de 1.500 de lei, prea puțin pentru a face față cheltuielilor. Zilnic, este nevoită să mănânce fidea de preparare rapidă și cartofi. Carnea se regăsește prea rar în meniul femeii.

Zinaida Chișlari. Femeia și-a scos în vânzare hainele, bijuteriile, dar și discurile de venil, pe care le asculta cu bucurie acum patru decenii.

„Tare îmi pare rău, dar ce să fac? Primesc o pensie de o mie și trei sute de lei, este posibil să supraviețuiești?Nu-i posibil. Ne străduim să câștigăm cel puțin de o pâine, un lapte sau niște oase pentru supă, carne nici nu cumpăram pentru că nu ne putem permite,” a povestit Zinaida Chișlari, pensionară.

Iar Zinaida Lopatinscaia ridică o pensie de doar 1.050 de lei. Femeia visa să aibă o bătrânețe fără lipsuri. A lucrat o viață întreagă la o fabrică din localitate, iar acum a ajuns să vândă în stradă tot ce are prin casă.

Conform Biroului Național de statistică , pensie medie în Republica Moldova pentru anul 2020 este de 1.700 de lei, una din cele mai mici din regiune. În România de exemplu, pensia media lunară este de 1.300 de lei românești, echivalentul a 5.300 de lei moldovenești.

Cea mai mare discrepanță la capitolul pensii este între Moldova și Luxemburg. Acolo, bătrânii primesc o pensie mai mare de 30 de ori decât moldovenii, adică 3.000 de euro sau 60.000 de lei, fapt ce le permite pensionarilor să-și petreacă bătrânețea mergând la plajă, în vacanțe și în localuri de agrement.

20 de polițiști din Chișinău, tratați de Covid-19, au donat plasmă
Articolul anterior
Universitatea de Stat USMF „Nicolae Testemițanu”, inclusă într-un top al celor mai bune 1.500 universități din lume
Articolul următor
Alte articole interesante