Bebeluș pierdut în haosul de pe aeroportul din Afganistan, găsit și returnat familiei după 5 luni. Incredibila poveste a băiețelului

Un bebeluș dat unui soldat peste zidul aeroportului în haosul evacuării americane din Afganistan, în 19 august, a fost găsit și a ajuns la rudele sale, sâmbătă, la Kabul, relatează Reuters.

Bebelușul, Sohail Ahmadi, avea doar două luni când a dispărut pe 19 august, în timp ce mii de oameni se grăbeau să părăsească Afganistanul căzut în mâinile talibanilor, scrie digi24.ro.

În urma unui reportaj exclusiv publicat de Reuters în noiembrie cu fotografiile sale, bebelușul a fost localizat în Kabul, unde un șofer de taxi în vârstă de 29 de ani pe nume Hamid Safi l-a găsit în aeroport și l-a luat acasă pentru a-l crește ca fiind al său.

După mai mult de șapte săptămâni de negocieri și rugăminți și, în cele din urmă, după o scurtă reținere de către poliția talibană, Safi a redat copilul bunicului său și altor rude aflate încă în Kabul. Aceștia au declarat că vor încerca acum să îl trimită alături de părinții și frații săi, care au fost evacuați în urmă cu câteva luni în Statele Unite.

În timpul evacuării afgane tumultoase din timpul verii, Mirza Ali Ahmadi – tatăl băiatului, care a lucrat ca agent de securitate la ambasada SUA – și soția sa Suraya s-au temut că fiul lor va fi strivit în mulțime în timp ce se apropiau de porțile aeroportului în drum spre un zbor spre Statele Unite.

Ahmadi a declarat pentru Reuters, la începutul lunii noiembrie, că în acea zi, în disperarea sa, l-a dat pe Sohail peste zidul aeroportului unui soldat în uniformă despre care credea că este american, așteptându-se să reușească să parcurgă cei 5 metri rămași până la intrare pentru a-l primi înapoi. Chiar în acel moment, forțele talibane au împins mulțimea înapoi și avea să treacă încă o jumătate de oră până când Ahmadi, soția sa și ceilalți patru copii ai lor au reușit să intre.

Dar copilul nu mai era de găsit nicăieri. Ahmadi a spus că și-a căutat cu disperare fiul în interiorul aeroportului și că oficialii i-au spus că probabil a fost scos din țară separat și va fi găsit mai târziu.

Restul familiei a ajuns în cele din urmă la o bază militară din Texas. Timp de luni de zile nu au știut unde se afla fiul lor. Cazul arată situația dificilă a multor părinți despărțiți de copiii lor în timpul efortului grăbit de evacuare și retragere a forțelor americane din țară după un război de 20 de ani.

În lipsa unei ambasade americane în Afganistan și cu organizații internaționale suprasolicitate, refugiații afgani au avut dificultăți în a obține răspunsuri cu privire la calendarul sau posibilitatea unor reunificări complexe precum aceasta.

În aceeași zi în care Ahmadi și familia sa au fost despărțiți de copilul lor, Safi s-a strecurat prin porțile aeroportului din Kabul după ce a dus cu mașina familia fratelui său, care trebuia de asemenea să fie evacuată.

Safi a spus că l-a găsit pe Sohail singur și plângând pe jos. După ce a spus că a încercat fără succes să-i găsească pe părinții bebelușului, a decis să ia copilul acasă la soția și copiii săi. Safi are și el trei fiice și a spus că cea mai mare dorință a mamei sale înainte de a muri a fost ca el să aibă un fiu.

În acel moment, el a decis: „Voi păstra acest copil. Dacă familia lui va fi găsită, îl voi da lor. Dacă nu, îl voi crește singur”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu acordat la sfârșitul lunii noiembrie.

Safi a declarat pentru Reuters că l-a dus la medic pentru un control după ce a fost găsit și că l-a integrat pe copil în familia sa. L-a numit Mohammad Abed și a postat fotografii cu toți copiii împreună pe pagina sa de Facebook.

După ce a apărut articolul Reuters despre copilul dispărut, unii dintre vecinii lui Safi – care observaseră întoarcerea lui Safi de la aeroport cu câteva luni înainte cu un bebeluș – au recunoscut fotografiile și au postat comentarii despre locul unde se afla acesta.

Ahmadi le-a cerut rudelor sale aflate încă în Afganistan, inclusiv socrului său Mohammad Qasem Razawi, în vârstă de 67 de ani, care locuiește în provincia nord-estică Badakhshan, să îl caute pe Safi și să îl roage să îl returneze pe Sohail familiei.

Razawi a declarat că a călătorit două zile și două nopți până în capitală, aducând cadouri – inclusiv o oaie sacrificată, câteva kilograme de nuci și haine – pentru Safi și familia sa.

Dar Safi a refuzat să îl dea pe Sohail, insistând că și el dorea să fie evacuat din Afganistan împreună cu familia sa. Fratele lui Safi, care a fost evacuat în California, a declarat că Safi și familia sa nu au nicio cerere de intrare în SUA în curs de soluționare.

Familia bebelușului a cerut ajutorul Crucii Roșii, care are misiunea declarată de a ajuta la regăsirea persoanelor separate de crize internaționale, dar a declarat că a primit puține informații de la organizație. Un purtător de cuvânt al Crucii Roșii a declarat că aceasta nu comentează cazuri individuale.

În cele din urmă, după ce au simțit că nu mai aveau alte opțiuni, Razawi a contactat poliția talibană locală pentru a raporta o răpire. Safi a declarat pentru Reuters că a negat acuzațiile aduse poliției și a spus că avea grijă de copil, nu că l-a răpit.

Plângerea a fost investigată și respinsă, iar comandantul poliției locale a declarat pentru Reuters că a ajutat la aranjarea unei înțelegeri, care a inclus un acord semnat cu amprentele degetului mare de ambele părți. Razawi a declarat că familia copilului a fost de acord, în cele din urmă, să îl despăgubească pe Safi cu aproximativ 100.000 de afgani (950 de dolari) pentru cheltuielile suportate pentru îngrijirea copilului timp de cinci luni.

În prezența poliției și cu multe lacrimi, bebelușul a fost în cele din urmă returnat rudelor sale. Părinții copilului au declarat pentru Reuters că au fost foarte fericiți, deoarece au putut vedea cu ochii lor reîntâlnirea pe internet.

Acum, Ahmadi, soția sa și ceilalți copii, care la începutul lunii decembrie au reușit să se mute de la baza militară și să se reinstaleze într-un apartament din Michigan, speră ca Sohail să fie adus în curând în Statele Unite.

Table interactive și computere pentru 70 de școli din țară, dotate de UNICEF

În Moldova, multe instituții de învățământ se confruntă încă cu un deficit de resurse tehnologice, ceea ce limitează accesul elevilor la instrumente moderne de învățare. În acest sens, UNICEF va dota 70 de școli cu echipamente moderne, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Setul de echipamente donat include 350 de table interactive și 350 de computere All-in-One și reprezintă o continuare a eforturilor de modernizare a sistemului educațional. 

„Transformarea digitală este un pilon esențial al unui sistem educațional modern, capabil să pregătească elevii pentru provocările și oportunitățile lumii contemporane. Accesul la echipamente TIC contribuie direct la dezvoltarea competențelor digitale esențiale pentru viitorul copiilor noștri. Inițiativa este aliniată la Strategia de dezvoltare Educația 2030, la Strategia națională de transformare digitală 2023-2030 și la alte politici relevante”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Programul Inovații Digitale ale Sistemului Educațional din Republica Moldova este o inițiativă transformatoare care își propune să modeleze viitorul educației în Republica Moldova. 

“Utilizarea echipamentelor digitale în educație reprezintă cheia deschiderii unor noi oportunități și asigurării incluziunii tuturor copiilor, indiferent de mediul lor social. Resursele distribuite prin acest program constituie un pas concret în direcția modernizării sistemului educațional din Republica Moldova. Digitalizarea instituțiilor de învățământ rămâne o prioritate, asigurând acces egal la tehnologie pentru fiecare elev, indiferent de mediul din care provine”, a declarat Maha Damaj, reprezentantă de țară, UNICEF în Republica Moldova.

Echipamentele vor fi integrate în câte 5 săli de clasă din fiecare dintre cele 70 de instituții selectate, contribuind la crearea unui mediu educațional modern și interactiv. Dintre acestea, 35 de instituții fac parte din rețeaua școlilor model, un grup dedicat promovării celor mai bune practici educaționale și aliniat obiectivului de a reduce inegalitățile în accesul la resurse tehnologice. 

„Utilizarea tehnologiei în școli este esențială pentru promovarea incluziunii, stimularea inovației și dotarea copiilor cu competențele digitale necesare pentru piața muncii și creșterea economică a Republicii Moldova. Această investiție a fost posibilă datorită parteneriatelor strategice cu guvernul și partenerii implicați în modernizarea și consolidarea sistemului educațional din Moldova”, a declarat Mohamed Yassine, Specialist în Educație la Parteneriatul Global pentru Educație.

Această acțiune sprijină educația digitală în școlile din întreaga țară, contribuind la o transformare sustenabilă a sistemului educațional din Republica Moldova. Echipele locale și naționale colaborează pentru a asigura implementarea cu succes a acestor dotări, urmând ca fiecare școală să beneficieze de tehnologia necesară pentru a îmbunătăți procesul educativ și a sprijini dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor.

Inițiativa este parte a Programului Inovații Digitale ale Sistemului Educațional din Republica Moldova, implementat de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu sprijinul financiar al Parteneriatului Global pentru Educație.

Vezi lista instituțiilor dotate aici.

Începând de azi, alegătorii români din străinătate se pot înregistra pentru a vota la prezidențiale

Începând de astăzi, 20 ianuarie 2025, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din afara României, se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro, scrie tvrmoldova.md.

Portalul cuprinde două secțiuni

– Alegător în străinătate la o secție de votare

– Alegător în străinătate prin corespondență.


Până la ora 13:30, pe site-ul www.votstrainatate.ro au fost primite 10 cereri de votare la o secție din afara României și 24 de cereri de vot prin corespondență.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.

Termenul – limită de înscriere ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23.59.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Termenul – limită de înscriere ca alegător în străinătate la o secție de votare este 4 martie 2025, ora 23.59.

Întrebări și sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

De azi intră în vigoare tarifele diferențiate la energia electrică pentru consumatorii care au contoare inteligente

De astăzi, consumatorii care au instalate contoare inteligente vor beneficia de tarife diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum, transmite MOLDPRES.

Astfel, consumatorii casnici, conectați la rețelele de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale Premier Energy Distribution, vor plăti 4,32 lei pentru un kWh consumat între orele 07.00 și 23.00 și 3,31 lei pentru un kWh consumat între orele 23:00 – 7:00.

Consumatorii din regiunea de nord a țării, aflați în zona de deservire a FEE Nord, conectați la rețelele de tensiune joasă, vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kWh și de noapte de 3,90 lei pentru un kWh.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică /ANRE/ a precizat anterior că pentru a beneficia de prețuri diferențiate pe ore de consum, nu este neapărat necesar de a instala contoare inteligente scumpe, cu citire de la distanță. Majoritatea contoarelor electronice moderne sunt înzestrate cu funcții de înregistrare a energiei electrice pe intervale orare. Citirea acestor contoare se face similar ca și în cazul contoarelor obișnuite, doar că cititorul obține de pe contor nu doar cifra sumară a consumului lunar, ci și cantitatea de energie consumată în fiecare din intervalele orare stabilite de ANRE. Respectiv, totalul lunar de energie consumat se va separa în două părți: energia consumată în orele 7:00 – 23:00 (energia mai scumpă), și cea consumată în intervalul 23:00 – 7:00 (energia ieftină).

Potrivit datelor statistice, majoritatea întreprinderilor au deja instalate contoare inteligente, care permit aplicarea tarifelor diferențiate. Acest lucru va permite ca, odată cu introducerea acestor tarife, consumatorii industriali să-și programeze activitățile economice astfel încât să beneficieze de tarifele mai mici.

Unde pot fi procurate contoarele cu facturare pe intervale orare

Contoarele cu facturare pe intervale orare pot fi procurate atât la operatorii de sistem, cât și la alți comercianți de echipamente electrotehnice de pe teritoriul Republicii Moldova. Contoarele trebuie să fie verificate metrologic și incluse în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare.

La procurarea contorului, cetățenii trebuie să ceară vânzătorului să confirme că contorul respectiv are posibilitatea de înregistrare a energiei electrice pentru cel puțin două intervale orare sau să studieze cu atenție specificațiile tehnice ale contorului înainte de a face achiziția. La fel, este necesar să precizați dacă există posibilitatea de reprogramare a contorului pentru alte intervale orare decât cele definite de uzina producătoare.

Care este procedura de instalare

Orice modificare legată de echipamentul de măsurare a consumatorului final se va executa doar după adresarea unei cereri operatorului de sistem la care este racordată instalația de utilizare a consumatorului.

În cazul consumatorilor noncasnici, se va concretiza în primul rând dacă contorul existent are posibilitatea înregistrării consumului pe intervale orare. Dacă da, atunci desigilarea, programarea contorului și sigilarea se vor efectua de specialiștii operatorului de sistem, consumatorul final urmând să suporte costurile legate de executarea lucrărilor respective.

Dacă contorul existent al consumatorului noncasnic nu permite înregistrarea orară, consumatorul respectiv va suporta cheltuielile pentru procurarea, programarea, desigilarea, instalarea și sigilarea contorului nou.

În cazul consumatorilor casnici este la fel necesară depunerea unei cereri în adresa operatorului de sistem, pentru desigilarea contorului vechi. Instalarea contorului nou se va realiza de către un electrician autorizat, după care operatorul va sigila contorul nou instalat.

După instalarea contorului, consumatorul urmează să solicite, prin cerere, furnizorului său de energie electrică modificarea corespunzătoare a contractului de furnizare a energiei electrice.

O fetiță este de negăsit deja de o lună. Rudele cer ajutor
Articolul anterior
Furtună de zăpadă în Pakistan. Cel puțin 16 turiști au murit blocați în mașini
Articolul următor