BEI oferă 28 mln de euro pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice din Republica Moldova

Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă 28 mln de euro pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice din R. Moldova. Programul cu o durată de patru ani va fi pus în aplicare de întreprinderea Premier Energy Distribution, cel mai mare operator privat al sistemului de distribuție a energiei electrice din Moldova, care deservește circa 70% din teritoriul țării. Finanțarea va contribui la modernizarea, digitalizarea și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice din centrul și sudul Moldovei, inclusiv din Chișinău, transmite MOLDPRES.

Programul de investiții este necesar pentru a înlocui activele învechite care și-au depășit durata de viață economică și care nu mai corespund standardelor cerute. Acesta va asigura continuitatea serviciului și va îmbunătăți calitatea și fiabilitatea distribuției de energie electrică. 

Noile aparate de măsurare și telecomunicații vor spori digitalizarea. Astfel, împrumutul va permite Premier Energy Distribution să transforme o rețea de distribuție convențională în una inteligentă digitală, ceea ce va duce la securizarea aprovizionării și la îmbunătățirea serviciilor pentru utilizatorii finali.

„Apreciem parteneriatul nostru cu BEI și implicarea Băncii în modernizarea rețelei noastre de distribuție a energiei electrice în sensul folosirii de materiale mai rezistente și de tehnologii mai curate, ceea ce va conduce la o eficiență mai sporită a rețelei de electricitate”, a declarat Directorul de țară al Premier Energy Distribution în Moldova, Jose Luis Gomez Pascual. 

Șeful reprezentanței BEI pentru Republica Moldova, Alberto Carlei, a spus că proiectul vine într-un moment critic în care Moldova se confruntă cu o gravă criză energetică.

Proiectul este cofinanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), printr-un împrumut paralel tot în valoare de 28 mln de euro.

Prinţul Harry s-a întors în SUA imediat după încoronarea tatălui său

Ducele de Sussex, fiul cel mic al suveranului britanic, s-a întors în California la bordul unui avion al companiei British Airways, care a decolat sâmbătă din Londra la doar câteva ore după ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea, informează DPA și Agerpres, citate de hotnews.ro.

Prinţul Harry a sosit pe Aeroportul Internaţional din Los Angeles (LAX) în jurul orei locale 19:30 (02:30 GMT, duminică) pentru a fi alături de fiul său cu ocazia aniversării acestuia.

Prinţul Archie a împlinit vârsta de patru ani sâmbătă şi şi-a petrecut ziua alături de mama lui, Meghan, ducesă de Sussex, în reşedinţa lor din Statele Unite.

Mai mulţi însoţitori de bord ai companiei British Airways au confirmat pentru agenţia de presă PA că prinţul Harry s-a aflat la bordul acelei aeronave, dar au precizat că nu aveau voie să dezvăluie alte detalii despre călătoria acestuia.

Harry a asistat de pe rândul al treilea la încoronarea tatălui său

Prezenţa prinţului Harry la ceremonia de încoronare de sâmbătă a reprezentat prima sa apariţie publică alături de rudele lui după ce a criticat virulent familia regală într-un volum controversat de memorii, intitulat „Spare”.

Prinţul Harry a asistat de pe rândul al treilea la încoronarea regelui Charles şi a mamei sale vitrege, Camilla, la Abaţia Westminster din Londra, fiind plasat cu două rânduri în spatele fratelui său mai mare, prinţul de Wales.

Harry a schimbat câteva cuvinte cu una dintre verişoarele sale, prinţesa Beatrice, şi cu soţul acesteia, Edoardo Mapelli Mozzi, în momentul în care a intrat în abaţia londoneză, sâmbătă.

De asemenea, el i-a salutat şi le-a zâmbit unora dintre invitaţi în timp ce se îndrepta, singur, spre locul care îi fusese rezervat în interiorul Westminster Abbey.

Prinţul Harry a purtat ţinuta vestimentară care i-a fost sugerată de casa regală: un costum şi o cravată, medaliile sale militare din Afganistan şi una jubiliară, precum şi o stea a Ordinului Regal Victorian.

Plecarea sa bruscă spre Statele Unite a echivalat cu faptul că prinţul britanic nu a fost prezent în balconul oficial al Palatului Buckingham în partea finală a ceremoniei de sâmbătă, când regele Charles, regina Camilla şi câţiva membri apropiaţi ai familiei regale au salutat zecile de mii de spectatori reuniţi în faţa clădirii. Biroul de presă de la Palatul Buckingham confirmase cu câteva ore mai devreme că prinţul Harry nu va deţine niciun rol oficial în cadrul evenimentului de sâmbătă.

Miting masiv la Istanbul pentru Erdogan: circa 1,7 milioane de oameni prezenți

Aproximativ 1,7 milioane de oameni participă, duminică, la mitingul Istanbulul Mare, organizat de Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) în Millet Bahcesi de la Aeroportul Ataturk, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale la care Recep Tayyip Erdogan candidează pentru un nou mandat, relatează News.ro citând presa turcă, citată de hotnews.ro.

“M-am născut la Istanbul, am crescut la Istanbul. Am fost primar la Istanbul. Am devenit preşedinte. Am parcurs împreună aceste etape. (…) Dacă Istanbul spune ‘Da’, se rezolvă această treabă. Dacă Istanbul spune: ‘Îi vom pensiona pe unii’, se rezolvă această treabă”, a spus Erdogan, care a şi anunţat numărul participanţilor la miting.

Recep Tayyip Erdogan a vorbit despre ce s-a făcut pentru poporul turc în mandatul său, el menţionând, între altele, asigurarea de locuri de muncă şi creşterea veniturilor. Erdogan a promis că se vor lua măsuri pentru populaţie în contextul crizei globale care se reflectă asupra Turciei. “Noi nu ne bazăm pe vorbe, ci pe fapte. Noi nu avem vorbe goale, avem programe, proiecte”.

Erdogan a vorbit şi despre intervenţiile de după dezastre şi despre planurile pentru populaţia afectată de cutremure, de fiecare dată făcând trimitere la rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, şi întrebându-l pe acesta ce a făcut el.

Recep Tayyip Erdogan se află la putere în Turcia din 2003, mai întâi ca premier, iar apoi ca preşedinte.

La alegerile din 14 mai, principalul rival al lui Erdogan este Kemal Kilicdaroglu, preşedintele CHP, principalul partid de opoziţie din Turcia.

Protestatarii amenință că în data de 1 iunie vor bloca mai multe drumuri naționale

Potrivit Rezoluției adoptate de protestatarii adunați azi în centrul Capitalei, la data de 21 mai, când în Chișinău va fi organizată Adunarea Națională „Moldova Europeană”, aceștia anunță vor ieși în stradă pentru a protesta din nou împotriva regimului PAS și a Maiei Sandu.

De asemenea, aceștia se anunță că în data de 1 iunie, când în Moldova va fi organizat un summitul european, vor fi blocate mai multe drumuri din țară, pentru a arăta comunității internaționale că în Moldova oamenii nu sunt mulțumiți de guvernare, scrie voceabasarabiei.md.

Putin promite că Rusia va livra gratuit Africii cerealele necesare dacă acordul asupra exporturilor ucrainene nu va fi prelungit
Articolul anterior
Submarine ale flotei ruse la Marea Neagră au exersat lansări de torpile
Articolul următor