Belarus: un pictor de 31 de ani a murit după ce a fost arestat la Minsk

Un artist belarus, Roman Bondarenko, un pictor în vârstă de 31 de ani, a murit la Minsk după ce a fost arestat de poliţie în curtea unui imobil devenită un loc emblematic al opoziţiei faţă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

separator

Despre aceasta au anunţat vineri autorităţile, iar mii de oameni au ieşit în stradă la Minsk şi în alte oraşe pentru a denunţa violenţele poliţiei, transmite adevarul.ro.

Roman Bondarenko a fost arestat miercuri, în urma unei altercaţii între locuitori şi persoane care dădeau jos panglici roşii şi albe – culorile opoziţiei – legate în această curte de imobil.

Comitetul de anchetă belarus a anunţat într-un comunicat că, la momentul arestării sale, tânărul prezenta ”răni corporale”.

El a fost condus la un comisariat, iar după ce i s-a agravat situaţia, la un spital, care a confirmat, potrivit autorităţilor, ”o intoxicaţie cu alcool”.

Roman Bondarenko a murit joi. Ministerul belarus de Interne a respins orice responsabilitate în moartea tânărului şi subliniază că aceasta a avut loc în urma unei încăierări între civili.

Medici, intervievaţi sub protecţia anonimatului de către site-ul independent de ştiri tut.by, au respins această concluzie, vineri.

Ei susţin că victima nu avea urme de aclcool în sânge. Adus la spital în comă, tânărul prezenta grave leziuni cerebrale şi hematoame, potrivit medicilor, semne ale unei posibilă bătăi.

Anunţarea decesului, joi seara, în presa independentă, a provocat o puternică emoţie în Belarus, o ţară zguduită de trei luni de o contestare istorică a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Zeci de flori şi de lumânări au fost depuse în curtea imobilului în care a avut loc incidentul, iar cea mai mare parte a conturilor opoziţiei pe mesageria Telegram, foarte folosită de către protestatari, şi-au schimbat fotografiile de profil în negru, în semn de doliu.

Svetlana Tihanovskaia, reprezentanta opoziţiei, a denunţat moartea unui ”om nevinovat” şi a îndemnat la formarea unor lanţuri umane şi la respectarea unui moment de reculegere, vineri la prânz, în fiecare curte de imobil din ţară.

”S-o facem pentru un bărbat care a fost ucis pentru că voia să trăiască într-o ţară liberă”, a îndemnat într-un comunicat Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania.

De la începutul contestării, cel puţin patru persoane au murit, în mod oficial, la proteste sau după ce au fost arestate. Alte morţi suspecte prefigurează însă un bilanţ mai mare.

Mii de manifestanţi au fost arestaţi la marşuri uriaşe de protest, iar zeci dintre ei au fost torturaţi în timpul detenţiei.

O bibliotecă din Chișinău a lansat un proiect de lectură pentru copii
Articolul anterior
Experți belgieni: Atingerea imunității de grup, imposibilă în lipsa unui vaccin bun
Articolul următor
Alte articole interesante