ipiccy_image(2865)

Dorin Recean, după atacul de la Aeroport: ,,Este important să consolidăm și mai mult securitatea”
Premierul Dorin Recean a mers vineri seara, 30 iunie, la Aeroport, acolo unde a avut loc un atac soldat cu decesul a două persoane. Recean a declarat pentru presă că în acest moment este important să fie consolidată și mai mult securitatea, inclusiv la Aeroport.

”Instituțiile statului s-au mobilizat și au crescut nivelul de alertă și vom urmări în următoarele zile dinamica. Mulțumesc polițiștilor care au intervenit și au imobilizat agresorul. Acum instituțiile vor lucra ca să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat”, a declarat Dorin Recean.
Amintim că un polițist de frontieră și un gardian au decedat în data de 30 iunie, în urma unui atac din Aeroportul Internațional Chișinău. Totodată, un pasager a fost rănit.

Noi reguli ale regulamentului rutier intră în vigoare de astăzi. Iată modificările
Astăzi, 1 iulie 2023, în Moldova intră în vigoare simultan mai multe modificări importante, de care şoferii trebuie să ţină cont, iar cele mai importante ţin de depăşirile de viteză şi de neacordarea priorităţii pietonilor. Țineţi cont de ele, de ,,noile amenzi şi pedepse posibile”.

Iată care sunt cele mai semnificative schimbări ce intră în vigoare începând de astăzi:
În primul rând, şoferii care depăşesc viteza admisă cu mai mult de 60 km/h vor rămâne fără permisul de conducere pe loc, pe o perioadă de 150-180 zile. În decursul unui an acelaşi şofer riscă să piardă permisul deja de la depăşiri de 40 km/h.
Au crescut şi amenzile pentru depăşirile de viteză, în special depăşirile mai mari şi au apărut şi nou categorii:
- Depăşire cu 10-20 km/h — amendă 600-900 lei şi 3 puncte de penalizare
- Depăşire cu 20-40 km/h — amendă 900-1.200 lei şi 4 puncte de penalizare
- Depăşire cu 40-60 km/h — amendă 1.500-1.800 lei şi 5 puncte de penalizare
- Depăşire cu 60-80 km/h — amendă 2.250-2.500 lei, 6 puncte de penalizare şi suspendare dreptul de a conduce de la 60 la 75 zile.
- Depăşire cu 80 km/h şi mai mult — amendă 3.750-5.000 lei, 7 puncte de penalizare şi suspendare dreptul de a conduce de la 90 la 105 zile.
- Depăşire repetată în timpul unui an calendaristic, cu 40-60 km/h — amendă 5.000-7.500 lei, 6 puncte de penalizare şi suspendare dreptul de a conduce de la 90 la 120 zile.
- Depăşire repetată în timpul unui an calendaristic, cu 60 km/h şi mai mult — amendă 7.500-10.000 lei şi suspendare dreptul de a conduce de la 150 la 180 zile, scrie piataauto.md.
Tot de la 1 iulie intră în vigoare şi pedepsele mai dure pentru şoferii care nu acordă prioritate pietonilor, iar a doua încălcare în decursul unui an calendaristic va duce la suspendarea permisului de conducere.
• Prima încălcare va fi pedepsită ca şi până acum cu amendă de 1.500-1.800 lei şi 5 puncte de penalizare.
• Încălcările repetate pe parcursul unui an calendaristic se pedepsesc cu amendă de 2.250-2.500 lei cu suspendarea obligatorie a permisului de conducere pe un termen de 30-45 zile.
O altă modificare importantă ţine de acordarea automobilului spre condus unei persoane care nu are permis de conducere, inclusiv dacă acesta are permisul suspendat. Amenzile au crescut la cifre uriaşe, de până la 17.500-25.000 lei, astfel încât, dacă-i oferi maşina unui prieten, asigură-te că acesta are permisul valabil.
- o altă modificare importantă şi necesară ţine de şoferii care au permisul suspendat, dar care conduc automobile. Asemenea şoferi riscă acum fie o amendă de la 12.000 la 15.000 lei, fie muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, fie arest contravenţional pentru 15 zile.

Mărturiile oamenilor de pe Aeroport, în momentul atacului: „Am văzut moartea cu ochii”
Momente tensionate au trăit oamenii care se aflau pe Aeroportul Internațional Chișinău, în momentul în care un cetățean străin a deschis focul. Mulți dintre ei au spus că nu ar fi fost informați despre situație în timp real și au aflat ulterior detalii despre incident din știri sau prin alte persoane, transmite TV8.

„Eram în avion. Am citit știrile mai mult. Nu ne-au comunicat nimic, au spus că este un incident și atât. Practic am ajuns când a avut loc incidentul. Nu am văzut auzit nimic, era și motorul pornit. Procedura de intrare în țară a fost specială, diferită, am trecut prin VIP”.
„Stăteam în restaurant, la al doilea etaj. Au răsunat 5 focuri de armă. Din auzite, a aterizat un cetățean din Turcia, nu i-au permis să treacă și el a smuls arma de la un polițist și a început a împușca. Am fost evacuați. De două ore stăm, oamenii plâng, au emoții”.
„Întârzieri de vreo oră. Ni s-a spus că este o situație incertă. E foarte regretabil, dar e îmbucurător că au câștigat băieții legii. Agresorul a fost reținut”.
„O femeie fugea cu un copil și ne-a strigat: „Fugiți, fugiți! Un pasager de pe avionul venit din Turcia trage cu arma”. Nu mai știm nimic altceva. Acea femeie a spus doar: Am văzut moartea cu proprii mei ochi”.
Amintim că un polițist de frontieră și un gardian au fost împușcați mortal de către un cetățean străin, căruia i-a fost refuzată intrarea în Republica Moldova.
Atacatorul a fost neutralizat și încătușat de trupele speciale care au intervenit. Acesta se află în stare gravă la spital și este reținut pentru omor intenționat.
Procuratura Generală a deschis un dosar penal pe caz. Potrivit procurorului general interimar, Ion Munteanu, se investighează inclusiv versiunea unui atac terorist.